آشنایی با مشاغل خودرو

نوشته شده توسط
سارا عیوضی

یکی از شغل هایی که همیشه مشتری دارد مشاغل خودرویی است. هرچقدر که شرکت های خودرو ساز نیروی انسانی در شرکت خود داشته باشند باز هم کم هستند و روز به روز به این شغل نیاز بیشتری در جامعه احساس می شود.
استخدام راننده آژانس
برای مشاهده تمام آگهی های این بخش روی عکس زیر کلیک کنید.
ابتدا به طور مختصر امورات فنی را بررسی می کنیم. شاید هر کسی که آچار به دست باشد از بهترین اشخاص برای این شغل باشد.در چند سال پیش برای شغل مربوط به هر قسمت خودرو باید به قسمت مربوطه رفته و در آنجا آموزش ببینی و این آموزش گاهی چندین سال هم طول می کشید تا شخص به یک مهارت خاص برسد. به گفته استادان و مهارت داران مشاغل خودرویی، تا روغن داغ دستت را نسوزاند، تا صورتت سیاه نباشد، تا ساعت ها زیر ماشین نباشی، تا زمانی که با چشم بسته و در تاریکی محض پیچ و مهره ها را باز نکنی و تا زمانی که اشتباه نکنی و برخورد های استاد کارت را نبینی و تجربه نقص های مختلف را نبینی، نمی توانی برای خودت این شغل را برگزینی. اما امروزه نیاز به یک سری از دانش ها هم هست که تغییراتی در این شغل را هم به وجود آورده است به طور مثال بسیاری از ماشین ها دارای برنامه هستند که یک شاغل خودرویی یا دانش آموخته اگر به طور کلی مهارت لازم را نداشته باشد نمی تواند موفق باشد حتی اگر در نزد بهترین استادان مشاغل خودرو هم آموزش های فنی را دیده باشد. به طور خلاصه دانش و تجربه امروزه در کنار هم باعث می شوند مشتریان به سمت شما سرازیر شوند. نکته قابل ذکر در اینجا این است که شاغلین خودرو در عیب و نقص یابی خودرو با یکدیگر متفاوت هستند و در بسیاری از موارد دیده شده که نقص از جایی دیگر است ولی دستگاه و یا قسمتی دیگر از خودرو را بازکرده و در آنجا به دنبال رفع نقص هستند و نکته دیگر این است که هر شخص باید در حیطه کاری خودش پذیرای ماشین مشتری اش باشد فرضا یک صافکار خودرو نباید در قسمت برق کشی خودرو دخالت کند و... اما دیگر مشاغل خودرویی هستند که شاید هیچگاه آچار به دست نگیرند و روغنی هم نشوند، این اشخاص خرید و فروش کنندگان خودرو،لوازم یدکی فروشان، صاحبان امتیاز نمایندگی های مجاز تعمیرات خودرو و... هستند که درآمد و حقوق آنها بسیار بیشتر از افرادی هستند که ما همیشه آنان را با لباس های روغنی و دستان کثیف می بینیم. در حالت کلی از مهم ترین ویژگی های شاغلان خودرویی می توان به خوش اخلاق و خوش برخورد بودن،دارای مهارت نه گفتن اگر رفع نقصی را نمی دانند، ،آگاهی داشتن از پیشرفت های فنی خودرو، مهارت داشتن در استفاده از ابزارهای شغلی خود، توانایی کار تیمی داشتن و انصاف داشتن را نام ببریم.
مشاغل خودرو چیست ؟
مشاغل خودرو کاملا جدید هستند و روز به روز جدید تر هم میشوند. وسیله جابجایی یا همان ماشین حمل و نقل که انسان را به مکان های مختلف منتقل می کند خودرو نامگذاری شده است. کارل بنز فردی است که اختراع خودرو را به او نسبت می دهد که برخی به اشتباه این اتفاق را به هنری فورد نسبت میدهند. خودرو ها ابتدا سه چرخ بودند که در تکامل خود به چهار چرخ رسیدند.
خودروهای اولیه با گازوئیل کار میکردند که کم کم جای خود را به بنزین و سپس به سوختهای پاک مانند برق دادند. صنعت خودرو و ماشین سازی صنعتی بسیار سودآور و مهم در اقتصاد هر کشور به شمار میرود و هرکارخانه ای مشغول به خودروسازی در تلاش است با ساخت ماشین ها و خودرو های جذاب نظر مردم را به سمت خود و ماشین های ساخته شده توسط کارخانه جلب کند. امروزه شرکتهای مانند تسلا از خودروهای تمام برقی رونمایی میکنند که میتوانند برای جلوگیری از آلودگی هوا بسیار موثر باشد و همچنین خودروهای هیبریدی که از منابع انرژی متعددی همچون باد، برق، انرژی خورشیدی و هیدروژن و غیره برای سوخت خود استفاده می کنند.
با تنوع سوخت خودروها هر روزه مشاغل جدیدی به این حوزه اضافه میشود که زمینه گسترده تر شدن شغلها در این رشته را فراهم میکنند. برای بررسی مشاغل خودرو نیاز است تا علاوه بر تخصصها به امکانهای کاری نیز بپردازیم به همین دلیل همزمان توضیحاتی نیز در خصوص کار در این گروه شغلی خواهیم آورد.
مشاغل خودرو
بخش وسیعی از حوزه های عظیم و حمل و نقل انسان ها، ماشین ها و ماشین های سواری تشکیل داده اند. اتفاق این صنعت را جز صنعتهای پر اهمیت برای هر کشور قرار داده است، همین اهمیت هم باعث شده افراد بسیار زیادی بتواند در این حوزه مشغول به کار شوند.
از تولید و ساخت تا بخش فروش و همچنین بخش تعمیرات و حمل و نقل عمومی، همه این موارد به افراد متخصص نیاز دارند تا خودروها بتوانند وارد چرخه زندگی انسان شده کمک کند تا زندگی سریعتر و راحت تر داشته باشد و از آن زندگی لذت ببرد.
حوزه تحصیلی؛ مهندسی مکانیک مرتبط ترین حوزه تحصیلی به مبحث ماشین است. سه گرایش کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک یعنی گرایش ساخت و تولید، گراش سیستم محرکه خودرو و گرایش طراحی سیستم های دینامیکی خودرو مستقیماً به صنعت خودروسازی مربوط میشوند. در گرایش ساخت و تولید از بدنه تا دیگر موارد بخش های مختلف یک خودرو آموزش داده می شود. در گرایش سیستم محرکه خودرو طراحی بهینه موتورهای خودروها برای بهبود عملکرد شان در حوزه های مختلف اعم از سوخت و غیره مورد بحث است. در گرایش طراحی سیستم های دینامیکی خودرو نیز طراحی اجزا و مجموعه ها مجموعه های سیستم های شاسی خودرو برای بهینه سازی خودرو تدریس میشود.
انواع مشاغل خودرو و بازار کار
مهندس مکانیک
طراحی سیستمهای خودرو برای ساخت و تولید آنها برعهده مهندس مکانیک خودرو است. او سیستمهای تبدیل انرژی، انتقال حرارت و سیالات و... را تولید میکند. تحلیل، ساخت و تولید و کنترل کیفیت خودرو از مهمترین وظایف مهندسان مکانیک در حوزه خودرو است. این مهندسان می توانند در کارخانه های تولید خودرو در ایران که مهمترین شان سایپا و ایران خودرو هستند به کار مشغول شوند و درآمد ماهیانه یک مهندس به طور متوسط متغیر بین ۸۰۰ هزار تومان تا ۴ میلیون تومان می باشد که بسته به میزان تحصیلات و توانایی مهندس مکانیک این میزان متفاوت است.
کارآفرینی در این شغل نیز یکی دیگر از بازار کار های آن است که به طور مثال در حوزه قطعهسازی مهندس مکانیک می تواند به صورت مستقل به ساخت و تولید قطعات ماشین و ایجاد کارگاه های تولیدی آن مشغول شود.
مکانیک خودرو
مکانیک خودرو فردی است که احتمالا اگر خودرو داشته باشید چند بار گذرتان به این فرد افتاده است. وظایف اصلی مکانیک خودرو به خلاصه بازدید، تشخیص و رفع عیوب و خرابی های یک خودرو میباشد. او به صورت علمی و یا تجربی به نحوه تعمیر خودرو دچار خرابی فرا میگیرد و به تعمیر آنها تسلط پیدا می کند. یک مکانیک باید با تمام بخش های مکانیکی و الکترونیکی خودرو از یک موتور تا سیستم های امنیتی و تهویه آگاهی و اطلاع کامل داشته باشد تا بتواند به سرعت عیب یابی و تعمیر کند.
مکانیکی خودرو یکی از مهارتهای فنی است که به کسب تجربه در طول سالهای زیاد نیاز دارد. مکانیک خودرو می تواند به طور مستقل اقدام به کارآفرینی در حوزه کاری خود کند و با افتتاح یک تعمیرگاه خودرو میتواند به کار خود مشغول شود. همچنین میتواند در کارخانجات خودرو یا شرکت های وابسته به آن اعم از قطعه سازی و غیره مشغول به کار شده یا در تعمیرگاه های مجاز شرکت های سازنده خودرو و یا تعمیرگاه ها و گاراژ های مستقل مشغول به کار شود.
در نمایندگیها میزان درآمد متوسط یک مکانیک و تعمیرکار خودرو متغیر بین یک میلیون هفتصد هزار تومان تا سه میلیون تومان به بالا است. اطلاعات و آمار دقیق از میزان درآمد تعمیرکاران مستقل به دلیل گستردگی حوزه کاری در دسترس نیست. اما این میزان وابسته به میزان مهارت و توانمندی مکانیک خودرو نیز است.
برق کار خودرو
از کارهای پیچیده مشاغل خودرو است. نصب و تعمیر سیستم های الکتریکی و الکترونیکی یک خودرو بر عهده برقکار یک خودرو است. به دلیل پیچیدهتر شدن سیستم های الکتریکی و الکترونیکی خودروها این موضوع نیز نیاز به تخصص خاص خود را دارد و برای گرفتن یک تخصص شما می توانید به مراکز کار و دانش یا فنی حرفه ای یا دیگر آموزشگاه های تخصصی مجاز مراجعه کرده و یا به صورت تجربی مدتی به عنوان شاگرد در کنار استاد کار برق خودرو مشغول به کار شوید تا بتوانید به حوزه کاری این شغل ورود پیدا کنید.
همچنین یک برقکار خودرو میتواند علاوه بر سیستم های اصلی الکتریکی و الکترونیکی خودرو بر روی سیستم های مختلف الکترونیکی خودرو همچون سیستم های صوتی، بوق، سیستم های بازدارنده حرکت، دستگاههای ردیابی، پنجره ها و آینه ها و صندلی های برقی و وسیله های تهویه هوا و همچنین سیستمهای تصویری، روشنایی و هشدار دهنده کار کند. شما می توانید به عنوان کار در شرکت های خودرو سازی ایران استخدام شوید و یا با داشتن سرمایه خود به صورت مستقل کسب و کار راه بیندازید. همچنین می توانید مشغول فروش نصب و تعمیر انواع وسایل برقی خودرو شوید. درآمد برقکار خودرو بسته به نوع کار و میزان مهارت و همچنین شرایط دیگر همچون محل کار متفاوت است و آمار دقیقی از آن در دسترس نیست.
از دیگر مشاغل حوزه خودرو حوزه فروش خودرو است که اگر از سرمایه لازم را داشته باشید می توانید به عنوان یک تاجر و فروشنده خودرو مشغول کار شده و با استفاده از مهارت فروش و ارتباطات کسب و کار خوبی برای خود راه بیندازید.
آیا مشاغل خودرو نیاز به تحصیلات دارد؟
قاعدتا در زمینه خرید و فروش خودرو نیاز به تحصیلات خاصی ندارید. دلالهای خودرو اغلب سواد زیادی ندارند اما نمایندگیهای معتبر توسط افراد دارای تحصیلات عالیه اداره میشود اما این تحصیلات حوزه مشخصی ندارد و هر کس با هر سطح تحصیلاتی میتواند وارد این کار شود. بنابراین خرید و فروش خودرو یک امر تخصصی و تجربی است و ارتباطی به تحصیلات ندارد.
اما در رشتههای مهندسی و تعمیر، میبینیم که بسیاری از افراد با تحصیلان فنی و مهندسی وارد این کار میشوند. هر چند بیشتر مهندسان و تعمیرکاران ما در حال حاضر تحصیلات خاص و یا مرتبطی ندارند اما تحصیل در رشتههای مرتبط میتواند زمینه موفقیت بیشتری فراهم کند. از سوی دیگر اگر امکان کار مستقل برای شما وجود نداشته باشد اگر تحصیلات داشته باشید راحت تر میتوانید وارد بازار کار شوید.
اما آنچه افراد هنگام مواجهه با یک مهندس و یا تعمیر کار به آن اهمیت میدهند مدرک تحصیلی نیست بلکه تجربه، تخصص و احتمالا اعتبار شماست. بنابراین برای ورود به این کار لزوما نیاز نیست تحصی کرده باشید و تنها تخصص و تجربه میتواند درآمد و کار خوبی برای شما به همراه داشته باشد.
مزایا و معایب مشاغل خودرو
درآمد مشاغل خودرو چندان ثابت نیست. گاها ممکن است کسی به شما مراجعه نکند و یا کاری برای انجام دادن نداشته باشید از سوی دیگر امکان بروز خطا در کار شما کل سیستم خودرو را به هم خواهد ریخت و ممکن است با طرح شکایت علیه شما شود. از همین رو واقعا مشاغل خودرو نوعی پزشکی هم به حساب میآید و حتی بسیاری برای تبلیغات از درمانگاه خودرو استفاده میکنند که بی دلیل نیست.
از سوی دیگر شما نمیتوانید در مشاغل مربوط به تعمیر کاری در محیط تمیزی کار کنید. عمدتا با گرو و خاک و محیط سر باز و روغن و گریس و بنزین و غیره سر و کار دارید به همین دلیل هم امکان بروز بیماری و حتی مشکلاتی در زندگی شخصیتان وجود دارد.
از سوی دیگر در خرید و فروش هم احتمال ضرر فرآوان وجود دارد. اگر خودروی ناسالمی بخرید و یا گران بخرید و یا بازار دچار رکود شود بخش زیادی از سرمایه شما عملا ثابت میماند و یا دچار افت میشود. بسیاری از فروشندگان خودرو مدعی هستند در مواقع رکود تنها بیمه پرداخت میکنند و روز به روز هم ضرر بیشتری نصیبشان میشود.
اما شاید درآمد مشاغل خودرو مهمترین دلیلی باشد که افراد مختلف به آن روی میآروند. هم تعمیر و مکانیکی خودرو درآمد خوبی دارد و هم خرید و فروش خودرو در یک بازار پویا.