آشنایی با مشاغل تحریریه

نوشته شده توسط
سارا عیوضی

به نویسندگان یک مجله خبری یا مجله اجتماعی و علمی،روزنامه و یا کارکنانی که برای بخش رادیو و تلوزیون فعالیت دارند،تحریریه می گوییم.
استخدام تهران
برای مشاهده تمام آگهی های این بخش روی عکس زیر کلیک کنید.
تحریریه از افراد مختلف با تخصص های مختلف تشکیل شده و هدف آنها رعایت کردن اصول و چهارچوب مربوط به سازمان خود می باشند.کیفیت فعالیت یک مجله خبری و یا خروجی کسانی که در هر حیطه تحریریه فعال هستند بستگی به میزان مهارت و تجربه افراد شاغل در آن زمینه دارد. زمانی یک تحریریه موثر است که عملکرد روشنی داشته و افراد هر کدام بر روی صندلی که لیاقتش را دارند بنشینند. شاغلان در تحریریه باید با یکدیگر روابط کاری خوبی داشته و هدفی جز پیشرفت در حیطه کاری خود نداشته باشند. شاغلان در تحریریه متناسب با عملکردشان سنجیده می شوند و به کارگیری آنها معمولاً به بازه زمانی محدود می باشد و ادامه همکاری با آنها منوط به میزان موثر بودنشان است. لازم به ذکر است که شاغلان در تحریریه و شرایط عضویت آنها در هر حیطه ای مثلاً در روزنامه با یک مجله و یا تهیه خبرهای روز برای یک گزارش خبری و... متفاوت است. هر کدام از موارد ذکر شده حوزه کاری خود را دارند و با توجه به وسعت استقبال و گستردگی آنان و قوانینی که دارند شاغلان محدود خود را از نظر مدرک تحصیلی، تجارب و مهارت ها و.... می پذیرد.از جمله ویژگی های شاغلان تحریریه می توان به برخورداری از دانش و آگاهی در حوزه کاری خود و منظم وقانون مدار بودن اشاره کرد. در تحریریه چهار سطح کاری بیشتر دیده می شوند و از آنها انتظارات بیشتری است که عبارتند از: سردبیر،ویراستار،مدیر ویراستار و نمونه خوان. شاغلان با توجه به سطحی که دارند حقوق دریافت می کنند اما به طور کلی می توان گفت که شاغلان در تحریریه دریافتی های بالایی نداشته و دیده شده است که بسیاری از افراد بدون حقوق و با توجه به علاقه خود و یا برای داشتن یک رزومه در این شغل مشغولند، مجلات دانشگاهی و علمی از جمله این موارد می باشد. انتظار می رود هر کدام از افراد در هر سطحی که هستند وظایف خود را انجام دهند ولی به دلیل مسائلی دیده شده است که یک شخص بیش از یک سطح کاری در تحریریه را انجام می دهد. از مهم ترین مواردی که شاغلان تحریریه باید به آن دقت کنند صحت مطالبی است که نوشته و در رسانه های عمومی اعلام می شود که در صورت نیاز باید سند آن را نشان و یا ذکر کنند. در کنار این موارد باید به بدون اشتباه بودن در نوشته خود، مرتبط بودن با حوزه کاری خود، جامع و کامل بودن به طوری که خواننده یا شنونده به دنبال دیگر منابع نرود اشاره کنیم. شاغلان در تحریریه با نوشته های خود در تحریک اذهان و سطح آگاهی در جامعه نقش به سزایی دارند.
مشاغل تحریریه چیست ؟
یکی از توانمندیهایی که در بعضی از افراد کسب و یا نهادینه شده است. توانایی نوشتن و تقریر است.
این توانایی میتواند ذاتی یا اکتسابی باشد و یا تلفیقی از هر دوی آنها. از گذشته های دور تا به امروز همیشه در جوامع انسانی، افرادی حضور داشتهاند که شخصیتهایی عموما فاضل بودهاند. که استعداد و علاقه وافری به نوشتن داشتهاند و از بسیاری از آنها نیز کتبی باقی نمانده است. اما امروزه این توانایی تقریر صورتهای دیگری نیز به خود گرفته است.
در کنار نقش قبلی که همانا نوشتن بود حال اقتضاعات و رسالتهای جدیدی که ساخته و پرداخته دنیای نوین است نیز به وجود آمده است. مجموعه این مسائل و اتفاقات موجب ایجاد حیطهای جامع در مشاغل به نام مشاغل تحریریه شده است. اگر شما نیز توانایی و استعدادی در زمینه نوشتن دارید و علاقهمند به کسب درآمد از این حیطه هستید، میتوانید وارد یکی از این حیطههای مختلف مشاغل تحریریه شوید.
متاسفانه در حال حاضر وضعیت نویسندگی چندان مطلوب نیست چرا که وضعیت کتابخوانی و علم چندان تعریفی ندارد اما باید اشاره کرد که تمام مشاغل تحریریه چنین نیستند و زمینههای جدیدی اسجاد شده است که افراد مختلف بتوانند به راحتی درآمدهای قابل قبولی به دست بیاورند.
تحریر همواره نوشتن کتاب نیست. گاهی شما میتوانید یک تحلیلگر خوب باشید و وارد شغل روزنامه نگاری شوید و درآمد مناسبی به دست آورید و یا مدیر یک سایت شوید و محتوا های آن را تامین کنید و یا به واسطه قلم خوبتان خود وارد مشاغل تبلیغاتی شوید و از راه نگارش درآمد مناسبی کسب کنید.
بنابراین میتوان زمینههای زیادی را برای این شغل در نظر گرفت. در این یادداشت تلاش میکنیم تا چند زمینه را به خوبی شرح دهیم تا افراد توانا در حوزه تحریریه بتوانند با فرصتهای شغلی بیشتری آشنا شوند.
مشاغل مختلف تحریریه
نویسندگی
در واقع نویسندگی منتقلکردن و گسترش نگاهی خاص و یا جهتگیری متفاوتی یا پیغامی از راه تقریر و نوشتن به مخاطبان است. در حقیقت یک نویسنده فردی است که توانایی بالا و به نوعی هنر منتقل نمودن موضوعی در قالب یک نوشته را دارد.
یک نویسنده فردی است که ابتدا به ساکن، ایده ای را در ذهن خود خلق کرده یا از محیط اطرافش میگیرد سپس آن را پخته کرده و اصطلاحا شاخ و برگ داده و اثری را بهوجود می آورد. به واقع نویسنده فردی است که به خوبی احساس می کند، به خوبی در اطرافش می اندیشد و این احساس و اندیشه را در قالب خلق اثری نوشتاری به کار میگیرد.
نویسندهها اثرهای خلاقانه و متفاوتی همچون؛ داستانهای کوتاه، رمان ها، نمایشنامهها، مجموعه اشعار، کتابهای مخصوص کودک و غیره را تولید و در اختیار خوانندگان قرار میدهند. یک نویسنده ممکن است گاها در حیطه هایی چون تولید مقالاتی خاص برای مجلات و مطالبی به غیر از موضوعات داستانی همانند کتب آموزشی و بیوگرافیها نیز فعالیت نموده و کسب تجربه و درآمد نماید.
حال نویسنده در جهت انجام وظایف خود و ایفای نقش تولیدکنندگی از ابزارهای گوناگونی بهره میگیرد، یکی از اصلیترین و اساسیترین ابزارهای یاری دهنده برای نویسنده با دقت شنیدن، فراوان خواندن و مطالعه نمودن است.
مطالعه و تحقیق در زمینه بسیاری از کتب بزرگ ادبی و غیر ادبی تولید شده در داخل و یا خارج کشور به خصوص بخشی از آنها که بسیار بیشتر نیز نزد محافل علمی دیده شدند در بالا رفتن قدرت تفکر، تعقل و گاه تخیل یک فرد به عنوان نویسنده موثر خواهد بود، بسیاری از این آثار همانند زمینهای حاصل خیزی هستند که میتوان بذر ایده را از دل آنها خارج نموده و در زمین ذهن خود شکل داده و پروراند و از دل آن محصول یا اثری زیبا و مفید خلق نمود.
شغل یا هنر نویسندگی از دسته مشاغلی است که برای انجام آن یکی از لوازم آن است که تنها باشید. یعنی در حقیقت خبری از کار تیمی و گروهی نبوده و شما در تمام مسیر تنها هستید. اگر تصور مینمایید که علاقهای به نویسندگی دارید ابتدا بررسی کنید که آیا به کاری که مجبور هستید تماما تنها و در تنهایی انجام دهید رغبتی دارید یا خیر؟ به بیان دیگر یک نویسنده می بایست ابتدا از تنهایی خود لذت برده و سپس از کار کردن در تنهایی نیز حس مثبتی دریافت نماید.
در برخی از موارد یک نویسنده که پروژهای سفارشی را جهت کار انتخاب مینماید و اصولا قبل از شروع به کار با آن فرد، نهاد یا سازمان سفارش دهنده قرارداد می بندد که در زمانی مقرر باید اثر مذکور را تحویل دهد پس میتوان عنوان نمود که یک نویسنده می بایست داراای برنامه ریزی درستی بوده و نیز وقت شناس هم باشد.
پس به واقع نظم و انضباط کاری حرف اول را در پروژههای سفارشی که یک نویسنده برعهده گرفته، میزند. از دیگر توانمندیهایی که نیاز است یک نویسنده در خود داشته و یا بپرورد؛ داشتن تمرین و ممارست، داشتن پشتکار، کسب تجربه از طریق نوشتن بیشتر و مطالعه روز افزون در آثار دیگر نویسندگان است.
این مسئله آنجایی اهمیت خود را نشان میدهد که بدانیم هنوز هم بسیاری از نویسندگان مطرح جهان ساعات زیادی از روز خود را به تمرین و پشتکار در نویسندگی مشغول هستند. پس به واقع میتوان گفت در هر سطحی از مهارتهای نویسندگی هم که باشید، بایستی توجه خود را معطوف به تمرین و ممارست نمایید.
مقاله نویسی
شاید بهتر است بگوییم متاسفانه مقاله نویسی به یک شغل رایج در کشور ما تبدیل شده است. تعداد زیادی از فارغ التحصیلان ما چون نمیتوانند وارد کار شوند اقدام به نوشتن مقاله و کار دانشجویی و پایان نامه و غیره میکنند. هر چند این شغل برای خود نویسنده و جامعه نامطلوب است اما درآمد نسبتا مناسبی دارد.
البته میتوان به مقالات ژورنالی هم اشاره نمود که کار به مراتب بهتری است و در واقع تخصص بسیاری از افراد است. با این حال درآمد این کار نسبت به شغل قبلی تا حدودی کمتر و حتی پاره وقت تر هم هست.
تولید کننده محتوا
یک تولید کننده محتوا باید فکر کند، ایده بپردازد و آن ایدهها را رشد داده و تبدیل به متنی منضبط و با ساختار مناسب نماید. یک تولید کننده محتوا باید قطعا ذهنی خلاق داشته و نباید به یک وسیله کپی برداری تبدیل شود.
تولید کننده محتوا باید در مورد متن و موضوعی که میخواهد راجع به آن قلم فرسایی نماید، ابتدا به ساکن مطالعه نموده و اطلاعاتی کسب نماید، سپس این اطلاعات را به نحوی شایسته و پرورده در ذهن خود به متنی منسجم و هماهنگ با اصول ادبی و نگارشی تبدیل نماید.
شغل تولید کننده محتوا امروزه بیش از پیش مهم جلوه مینماید زیرا نیاز به دانستن و کسب اطلاعات در زمینههای مختلف در فضای سایبر و دنیای مجازی با آهنگی سریع رو به رشد بوده و یک تولید کننده محتوا میبایست در زمینههای تخصصی و یا عمومی به تولید مقالات و مجموع نگارشها دست بزند.
البته یک تولید کننده محتوا میتواند به صورت تخصصی نیز فعالیت نموده و فقط در حیطههایی به تولید محتوا بپردازد که در زمینههای آنها اطلاعات جامع و کاملتری دارد. با این حال در حال حاضر افراد مختلف به صورت تمام وقت و پاره وقت مشغول تولید محتوا هستند هر چند درآمد تولید محتوا بسیار پایین است اما در صورتی که در این کار تخصص داشته باشید میتوانید یک تیم تولید محتوا ایجاد کنید و به مراتب درآمد بهتری کسب کنید.
رشته هایی که متخصصانی در زمینه مشاغل تحریریه تربیت مینماید
افرادی که در واقع تواناییهایی در زمینه ادبیات داشته و یا دانشآموخته این رشته باشند قاعدتا سنگبنای نسبی در زمینه ورود به این حیطه را در خود پایه گذاشتهاند. افرادی که تولید کننده محتوا هستند نیز میبایست توانایی هایی در زمینه حیطههای تحصیلی چون ادبیات، رسانه و ارتباطات داشته باشند.
شاید جالب باشد بدانید تخصصی ترین مطالب در زمینه پزشکی هم توسط افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند نوشته نمیشود چرا که تولید محتوا بیش از آن که به دانش ارتباط داشته باشد یک فن است و مطلبی ارزشمند است که از لحاظ نگارشی و کلمات خوب باشند.
بنابراین در همه عرصه های تحریر نوع نگارش و قلم خوب مهمترین شرط برای موفقیت است بعد از آن میتوان به سراغ سایر موضوعات هم رفت. البته در بعضی از رشتهها نویسندگی دیگر آنقدر فرا رفته که کلمات و نگارش مسئله بدیهی هستند و دانش حرف اول را میزند اما در بسیاری از مشاغل خیر.
وضعیت اشتغال و بازارکار
تغییر در نحوه تولید و عرضه اطلاعات موجب اهمیت یافتن مشاغل کم اهمیت تر و نیز سر بر آوردن مشاغل جدیدی در این حیطهها شده است. به نوعی میتوانیم بگوییم مشاغل تحریریه هم جزو مشاغلی هستند که در سالیان گذشته توجه وافری به آنها شده است و ظرفیتهای جدیدی برای آنها به وجود آمده است.
در حقیقت تغییر در منابعی که در جوامع مراجع کسب اطلاع شدهاند باعث اهمیت یافتن مشاغلی چون تولید محتوا شده است. از منظر میزان درآمد نیز میتوان گفت که مشاغل تحریریه، مشاغلی هستند که بصورت پروژهای انجام شده و قاعدتا عایدی درآمدی آنها نیز به ازای هر پروژه حساب و پرداخت میشود.
مشاغل نویسندگی بسته به شهرت و مقبولیت قلم آن نویسنده عایدیهای مشخصی را برای فرد خواهد داشت. قاعدتا یک پروژه نویسندگی درآمد بسیار بیشتری از پروژه های دیگر مشاغل تحریریه خواهد داشت اما زمان بسیار بیشتری نیز صرف این انجام آن پروژه خواهد شد.
تولید کننده محتوا نیز از منظر درآمد عایدی خوبی خواهد داشت البته میزان این عایدی مالی بسته به توانایی قلم فرسایی نویسنده و حوزهای که در آن فعالیت مینماید نیز بستگی واضحی دارد. در حال حاضر نویسندگان کتابهای بسیار ارزشمند در ایران هم دریافتی چندانی ندارند و در بهترین موراد کمتر از ده میلیون تومان بابت چاپ یک کتاب دریافت میکنند مگر استثنائاتی بسیار بسیار خاص.
درآمد تولید محتوا هم یا به صورت ثابت حدود یک و نیم میلیون تومان است و یا به صورت تعرفهای بین 10 تا 20 تومان بابت هر کلمه که به مراتب نسبت به کار حضوری و تمام وقت بهتر است.