آشنایی با مشاغل اینترنتی

نوشته شده توسط
سارا عیوضی

تأثیر اینترنت بر روی زندگی بشر غیر قابل باور و حتی دور از تصور است. اینترنت و فضای آن طوری شده است که بسیاری از محدودیت ها برای افراد برداشته شده است و مهم نیست که چه سنی،چه جنسیتی و در چه جایی هستیم بلکه مهم این است که اینترنت باشد و با توجه به استعداد و توانایی خود از این دنیای بزرگ استفاده کنیم.
این دنیای غیر قابل وصف بر روی مشاغل و بازده آنها تأثیر مهمی داشته و دارد. همیشه فناوری های جدید بیشتر از فناوری های قبل خود، خواستگار دارند و همه افراد به طور ناخودآگاه و حتی به اجبار هم مجبور به استفاده از فناوری روز خود هستند و در عدم صورت همراهی مطمئناً در کارهای خود پیش نمی روند. هر کسب و کار و درآمدی که از طریق اینترنت باشد را مشاغل اینترنتی می نامیم. طراحی ، بهینه سازی، امنیت سایت ها، سایت های خدمات محور، کانال ها و فعالیت های شبکه های اجتماعی با محوریت کسب و کار از جمله کسب و کار های اینترنتی هستند. قابل ذکر است که روز به روز به تعداد شاغلان در این شغل نیز افزوده می شود؛ زیرا محدودیت های مکانی و زمانی در آن حذف شده و شاغلان با دسترسی داشتن به اینترنت می توانند در هر جایی نیاز مشتری خود را برطرف کنند. اما در بین شاغلان در اینترنت نیز عده ای موفق و عده ای ناموفق هستند که این در هر زمینه شغلی هم بوده و هست. محتوای خوب داشتن، طراحی یک سایت خوب و داشتن یک تیم مشاوره از مهم ترین فاکتورهای برتری شاغلان اینترنتی بر رقبایشان است. شاغلان در اینترنت با توجه به تبلیغات در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی که بیشترین فعالان را دارد مشتریان خود را پیدا کرده و با توجه به آموزش ها و آگاهی هایی که در جذب مشتری دارند شروع به فروش کرده و کم کم به فروشگاه های بزرگ اینترنتی تبدیل می شوند. اما در کنار این تبلیغ بسیاری از شاغلان اینترنت داشتن نویسندگان خوب وپویا بودن مطالب و محتوای خوب را جزو مواردی ذکر می کنند که باعث سبقت از دیگر رقبا می شوند و این طبیعی است که محتوای مختلف و متنوع و همچنین جذاب، بازدید کننده های بیشتری را جذب و بازدید کننده های بیشتر یعنی مشتری و فراوانی مشتری، فروش بیشتر داشتن را به همراه دارد. شاغلان اینترنتی باید به ساختار مدیریت، منابع و اطلاعات صحیح توجه ویژه ای داشته باشند. حقوق شاغلان بستگی به نوع فعالیت آنها دارد در حالت کلی 14 شغل در بین 25 شغل پر درآمد در آمریکا مربوط به کسب و کار اینترنتی است. از بین انواع شاغان اینترنتی ساخت اپلیکیشن کاربردی، طراحی سایت و فروشگاه های اینترنتی از سه شغل برتر در این حوزه هستند.
استخدام مشاغل اینترنتی
برای مشاهده تمام آگهی های این بخش روی عکس زیر کلیک کنید.
مشاغل اینترنتی چیست ؟
بدون تردید یکی از بزرگترین ابداعات بشر که زیست وی را در تمام شئونات دگرگون ساخته است، ساخت شبکه جهانی وب است. شبکه جهانی وب متشکل از شبکه های کوچک، بزرگ، محلی، دانشگاهی و غیره است که تمام این شبکهها را به یکدیگر متصل مینماید.
به بیان دیگر اینترنت سامانهای جهانی از شبکههای رایانهای متصل به یکدیگر پیوسته است که از دسترسی های مجموع پروتکلهای اینترنت برای ارتباط با یکدیگر استفاده میکنند. به عبارت دیگر اینترنت، اتصال ساده دورترین نقاط از دنیا به یکدیگر آن هم توسط یک کلیک، تغییراتی شگرف را در عرصه روابط انسانی پدید آورد و زیست بشر را یکبار برای همیشه و به شکلی برگشت ناپذیر تغییر داد.
ورود مقوله اینترنت، سبب دگرگونی هایی حتی در عرصههایی چون هنر شده است و دنیای موسیقی، فیلم و غیره را آن چنان دستخوش دگرگونی نمود که هر کدام به صنعتی بزرگ تبدیل شده اند. یکی از مهمترین دلایل این دگرگونی آن است که یک اثر فرهنگی، هنری به محض تولید و قصد تولیدکننده به عرضه آن در کمتر از چند دقیقه و یا ثانیه در دسترس همه مردم جهان قرار میگیرد.
در فضای اینترنت هیچ نظارت مرکزی چه بر امور فنّی و چه بر سیاستهای دسترسی و استفاده وجود ندارد. هر شبکه تشکیل دهنده اینترنت، استانداردهای خود را تدوین میکند. تنها استثنا در این مورد دو فضای نام اصلی اینترنت، نشانی پروتکل اینترنت و سامانه نام دامنه است.
در مقاله پیش رو به بررسی مشاغل اینترنتی میپردازیم و تلاش میکنیم تا با توضیحی متفاوت از هر شغل به بررسی زمینههای کاری و میزان درآمدی که برای افراد مختلف ایجاد میشود بپردازیم و در پایان هم معایب و مزایایی مشاغل اینترنتی را بررسی خواهیم نمود.
حیطههای شغلی موجود در دستهبندی مشاغل اینترنتی
گرافیست
در واقع رشته گرافیک، مجموعه ای منظم و معنادار از طرح واره ها، اشکال و تصاویر می باشد که هدفی خاص را پیگیری می نماید و به واقع معنی بخش موضوعات و ارتباط دهنده موضوعات است. واقع گرافیست وظیفه دارد که طرحواره وی حاوی پیام شفاف و روشنی که در ذهن داشته، باشد و مخاطب به راحتی جان کلام گرافیست را دریافت نماید.
حال باید به این نکته اشاره نمود که اساسی ترین وظیفه یک گرافیست چیست؟
به بیان دقیق تر، اصلی ترین رسالت یک گرافیست منتقل کردن پیامی خاص به مخاطب است که با سایر روش های رایج یا نمی توان انجام داد و یا نفوذی که مدنظر است را ندارد. با عنایت به این نکته گزافه نیست اگر بگوییم یک گرافیست برای به ثمر نشاندن این رسالت خود باید در علومی چون جامعه شناسی و روانشناسی اجتماعی توانایی هایی را بصورت جدی کسب نماید تا با شناخت هر چه دقیقتر جامعه و افرادی که در حیطه نفوذ هنر وی هستند به بهترین وجه رسالت خود را انجام دهد.
طراحی وب
یک طراح وب به بیان ساده، از نوآوری ها و توانایی های فنی خود برای احداث و ایجاد وبسایت ها استفاده مینماید. یک طراح وب به واقع آشتی بین علاقه به علوم رایانه و علومی چون طراحی و گرافیک است. در واقع یک طراح وب فردی است که در حیطه علوم کامپیوتر از انجام فعالیت هایی که نیاز به خلاقیت های ذهنی دارد، لذت می برد.
حال اگر بخواهیم بصورت دقیق تر راجع به کار یک طراح وب توضیحاتی ارائه نماییم باید بگوییم که در طراحی وبسایت های اینترنتی از متخصصان مختلفی بهره خواهیم برد که یکی از مهمترین آنها طراح وب است. به بیان دیگر طراح وب، بیشتر انرژی خود را صرف برنامه نویسی ظاهری و طراحی وب سایت می نماید و برنامه نویس های همکار وی به ایجاد کدهای نرم افزاری به منظود تولید، کنترل و پردازش هایی که در قسمت های متفاوت وب سایت به عرصه نمایش درمی آیند، فعالیت دارند.
به واقع یک کارشناس شبکه با توانایی هایی که در زمینه سخت افزار و نرم افزار رایانه کسب نموده است میتواند شبکه هایی ایجاد نمایید که کامپیوتر ها را به یکدیگر متصل می نماید.
کارشناس یا مهندس شبکه
در واقع یک کارشناس شبکه با توانایی هایی که در زمینه حل مسائل و مشکلات دارد، بسترهایی را برای ارتباط فی ما بین یک شبکه ای از رایانه ها فراهم می سازد.
مهندس یا کارشناس شبکه، در ایجاد دو حیطه شبکه محلی و شبکه گسترده فعالیت نموده و این شبکه ها را شکل داده و پشتیبانی می نماید. فضاهای فیزیکی که یک کارشنای شبکه در آن ایفای نقش می نماید، میتواند بخشی از یک ساختمان یا تمام ساختمان و یا حتی چندین کشور باشد و به منظور برقراری این ارتبط از بسترها و فناوری های مختلفی چون مایکروویوها و فیبرهای نوری استفاده می نمایند.
علاوه بر برقراری ارتباط بر بسترهای مختلف وظیفه مهم دیگری که یک کارشناس یا مهندس شبکه دارد؛ حفظ و ارتقا سطح امنیتی شبکه و داده هاست. به بیان دقیق تر صیانت از داده های به اشتراک گذاشته شده که قاعدتا حجم بالایی نیز دارد برعهده کارشناس شبکه است که پروتکل های امنیتی را بروی شبکه ها ایجاد و بروزرسانی می نماید.
کارشناس پایگاه داده
در حقیقت یک کارشناس پایگاه داده ، فردی است که با بهره بردن از نرم افزار نسبت به دسته بندی، ساماندهی، ذخیره و نگهداری داده ها اقدام می نماید. به واقع این داده ها طیف وسیعی از موضوعات مختلف را در بر میگیرد که از این قبیل می توان به داده های متقاضیان و مشتری ها، داده های مربوط به مسائل بانکی و مالی و بسیاری دیگر از داده هایی که طبق طبقهبندی ها مهم و ارزشمند تلقی میگردند.
اطلاعات و داده هایی که در سیستم طراحی شده توسط متخصص پایگاه داده ذخیره میشوند دارای طبقه بندی ها و دسترسی های خاصی هستند. به طور مثال اطلاعاتی که از شما برای دیگران در سیستم نمایش داده میشود بسیار محدودتر از آن دسته اطلاعاتی ست که خود شما میتوانید به آن دسترسی یابید. به بیان دیگر تنظیم میزان دسترسی بخش ها، نهادها و افراد مختلف به این اطلاعات نیز بسته به میزان دسترسی های خاصی که سیستم به آنها اعطا می نماید، دارد. نا گفته پیداست که تنظیم میزان این دسترسی ها نیز در ید اختیار متخصص پایگاه داده است.
بازاریابی اینترنتی
امروزه بخشی زیادی از خرید فروشها در بازارها رقم نمیخورد. سایتها و پیجهای مختلف به بازارهای جدید تبدیل شدهاند. به این معنا که فضای اینترنتی جای فضای حقیقی نشسته است. همین موضوع زمینه ایجاد مشاغل اینترنتی جدید بسیاری را فراهم کرده است که میتوان به مدیر فروش اینترنتی، بازاریاب اینترنتی، مدیر فروشگاه و غیره اشاره نمود.
در حال حاضر این مشاغل از بهترین مشاغل دنیا هم به حساب میآیند خصوصا هنگامی که کالایی را به فروش نمیرسانند و شغل آنها فروش اطلاعات و نرم افزارها باشد. در واقع افرادی اطلاعات و نرم افزارهایی را جمع آوری کردهاند و بعد از مدت کوتاهی درآمد زایی آنها آغاز میشود و به جز هزینه تبلیغات و مدیریت سایت هزینه دیگری ندارند.
چه مدارک و آموزش های تحصیلی جهت ورود به این حیطه های شغلی موردنیاز است؟
رشته گرافیک که در دانشگاه ها تدریس میشود و سایر تخصصی هایی که نامی از آنها به میان آمد نیز یا بصورت مستقیم رشته ای وجود دارد که تخصص مربوطه را در بر گرفته و یا از گرایش های علوم کامپیوتر هستند.
وضعیت اشتغال و میزان درآمد
از آنجایی که مشاغل اینترنتی به نسبت بسیاری از شغلها، جزو دسته مشاغل جدید تعریف میگردند. قاعدتا میبایست ظرفیت های شغلی بیشتری برای آنها متصور بود. از نقطه نظر دیگر، با توجه به اینکه پدیدهی اینترنت خود مولود جالب و جذابی بوده و بسیار بر جوامع بشری اثرگذار، میتوان انتظار داشت که حول خود ظرفیتهای اقتصادی فراوانی را به وجود آورد.
پس اصولا مشاغل اینترنتی دارای فضاهای نسبتا بکری بوده که ظرفیت خوبی به آنها میبخشد. از سمتی دیگر به دلیل عدم وجود نظارت های سنتی دولت ها و یا اتحادیه و صنوف که در فضای واقعی وجود دارد، به نوعی موجب سهولت در کسب و کار مشاغل اینترنتی گردیده است.
از منظر میزان درآمد نیز باید گفت که وضعیت درآمدی مشاغل اینترنتی نسبتا مناسب است و در بازه ای میان متوسط حقوق پرداختی تا چندین برابر آن تعریف میگردد. در سایر کشورها و به خصوص کشورهای بیشتر برخوردار نیز اقتصاد عظیمی حول اینترنت و شعبه های آن شکل گرفته است تا جایی که بسیاری از امور صرفا در بستر فضای سایبری و فضای مجازی انجام میگردد و این مشاغل درآمدهای بسیار خوبی را عاید کارکنان این بخش مینماید.
در بعضی از مشاغل اینترنتی مانند فروشگاههای اینترنتی در صورتی که تبلیغات به صورت گسترده صورت بگیرد درآمدهای چند صد میلیونی به موسسان خواهد رسید و در برخی فروشگاههای کوچک هم درآمد بیش از ده میلیون تومان در ماه گزارش شده است.
اما در مشاغلی که به طور خاص در بالا اشاره کردیم میزان درآمد حداقل چهار میلیون تومان در ماه است. این مبلغ برای اوقاتی است که شما به استخدام در میآید اما در صورتی که بتوانید به صورت مستقل کارکنید به بیش از دو برابر هم خواهد رسید. در حال حاضر گرافیستها درآمد بسیار عالی دریافت میکنند.
مزایا و معایب مشاغل اینترنتی
رقابت بیش از حد در فضای مجازی بزرگترین مشاغل اینترنتی خصوصا در بخش فروشگاههای اینترنتی است. اگر در گذشته یک یا دو فروشگاه وجود داشت در حال حاضر میتوان از هزاران فروشگاه اینترنتی صحبت کرد که محصولاتی شبیه به هم عرضه میکنند. هر چند که بخش زیادی از بازار هم به سمت خرید اینترنتی رو میآورند یعنی مشتریان بیشتری وارد بازار میشوند اما کماکان این رقابت به میزان درآمدها صدمه می زند.
از دیگر معایب مشاغل اینترنتی میتوان به موقت بودن برخی از این مشاغل اشاره کرد. متاسفانه هنوز قانون جامعی در خصوص مشاغل اینترنتی تدوین نشده است و این باعث ناامنی شغلی در فضای مجازی و متخصصان این حوزه شده است.
اما این مشاغل مزایایی بیشماری هم دارند که میتوان به غیر حضوری بودن آنها اشاره کرد. در گذشته هیچ شغلی را نمیتوانستید تصور کنید که در خانه بمانید و ماهانه پنج میلیون تومان درآمد داشته باشید. اصلا کار کردن و در خانه ماندن متضاد بودند درحالی که عمده مشاغل اینترنتی در جهان جدید نیازی به محل کار ندارند و این موضوع هم باعث کاهش هزینههای ناشی از اجاره یا خرید محل کار شده است هم هزینه رفت و آمد و هزاران مشکل دیگر را بر طرف نموده است.