از شغل قصاب چه میدانید؟

نوشته شده توسط

باجاب

از شغل قصاب چه میدانید؟

حتما برایتان پیش آمده است که از جلوی قصابی رد شده باشید و یا برای خرید گوشت به داخل مغازه رفته باشید. اولین چیزی که در ذهن تداعی می گردد، تیکۀ بزرگی از گوشت در داخل مغازۀ قصابی آویزان شده است.با توجه به کشوری که ما در آن زندگی میکنیم و با توجه به خلق و خوی مردم در خوردن مواد غذایی و پرهیز ازخوردن برخی مواد غذایی که مناسب فرهنگ ما نمی باشد، مردم کشور ما به خوردن گوشت مرغ و گوسفند و گوساله مبادرت می ورزند. فرآیند عمل آوری گوشت بسیار سخت می باشد، و بخشی از این فرایند مختص شغل قصاب می باشد. و وظایف بسیار سنگینی در این خصوص دارند.

آشنایی با شغل قصاب  

قصاب کسی است که گوشت را از کشتارگاه تهیه می کند. و به تیکه کردن آن می پردازد. با اقسام گوشت آشنایی دارد. و می داند که هر قسمت از گوشت مناسب چه نوع غذایی است. از دیگر وظایف او پاک کردن گوشت و زدودن چربی های اضافه و پاک کردن مو از سطح و بدنۀ گوسفند می باشد. وقتی که مشتری وارد مغازۀ قصابی شد، به او سفارش می دهد که چه نوع گوشتی میخواهد. و قصاب باید سریعا به سفارش مشتری بپردازد.

 مهارت هایی که در شغل قصاب قابل کسب می باشد چه مهارت هایی است ؟

یکی از مهارت هایی که قصاب باید داشته باشد، سرعت عمل بالا در انجام کار می باشد. زیرا قطعات گوشت معمولا سفت و بزرگ است و او باید بتواند گوشت ها را تکه تکه کند و یا چرخ کند. بسیاری از مردم از گوشت چرخ کرده استفاده می کنند. دیگر مهارتی که یک قصاب در شغل قصاب باید داشته باشد، قدرت سلاخی یک گاو و گوسفند است. و باید این کار را به تمیز ترین شکل ممکن انجام دهد. و صفر تا صد فرآیند کشتن و پوست کندن و تمیزکردن و تکه کردن را نیز بایستی بلد باشد.

نحوۀ ورود به شغل قصاب

شرایط و معیارهایی که جهت پذیرش کار آموز در شغل قصاب مورد نیاز است چیست؟

حداقل شرایط جسمانی که فرد در این دوره ثبت نام می کند باید دارای سطح کامل هوشیاری ذهنی و سلامت کامل جسمی بوده و  معلولیت حرکتی نداشته باشد و از قدرت بینایی کاملی برخوردار باشد.

  • حداقل مدرک تحصیلی که برای ثبت نام لازم می باشد، مدرک دیپلم می باشد.
  • جنسیت لازم برای این کار با توجه به ماهیت این دوره و سنگینی کار، اقایان برای شرکت در این کار   مناسبند.
  • برای این کار داشتن مهارت یا پیش نیازی لازم نیست، و اگر کسی دارای مهرت تجربی هم بود می تواند در این دوره شرکت کند.
  • مدت دوره طبق استاندارد طول دوره آموزشی930ساعت میباشد که 270 ساعت آن آموزش نظری و660 ساعت آموزش عملی میباشد.
  • محتوای دوره: فرد پس از گذراندن این دوره می تواند عملکرد هایی  از قبیل آماده سازی و نگهداری ابزار قصابی، ذخیره و نگهداری گوشت ها و محصولات پروتئینی در فروشگاه ها، برش کردن و تکه کردن گوشت، برش لاشه گوشت به چهار قسمت اصلی، برش قسمت های قدامی لاشۀ گاو، برش قسمت های خلفی لاشۀ گاو، برش گوشت گوساله، برش گوسفند، برش انواع ماکیان، برش انواع ماهی و میگو، آماده سازی محصولات جهت فروش در فروشگاه و ارتباط با مشتری و مدیریت قصابی نیز باشد و با مشاغلی از قبیل دامپروری ها، قصاب صنعتی کشتارگاه ها، مدیران رستوران ها و هتلها نیز در ارتباط است.
  • دوره های آموزشی مرتبط و یا مشابه به این شغل: محتوای آموزشی این دوره به گونه ای است که دوره های عمل آوری ماهی، بسته بندی گوشت قرمز و بسته بندی گوشت مرغ و فرآوری و بسته بند ی میگو را می توان هم خانواده و مرتبط با این دوره دانست.
  • مدرک اعطایی: کارآموزانی که در آزمون تئوری و عملی قبول شوند می توانند گواهی نامه مهارت شغل قصاب را دریافت کنند.
  • مسیر ارتقاء و تکمیل مهارت در شغل قصاب: مهارت آموختگان در شغل قصاب پس از طی این دورۀ آموزشی و کسب مهارت های مرتبط می توانند با 6 ماه فعالیت مفید در این شغل به تجربه و سطح مهارت لازم و بالاتری دست یابند.
  • چشم اندازهای شغلی دورۀ مهارت شغل قصاب: فرد پس از دریافت گواهینامه فنی حرفه ای، طبق میزان مهارت های خود می تواند با راه اندازی قصابی به صورت مغازه دار مشغول به کار شود.
  • چشم اندازهای استخدامی در دورۀ مهارت آموزی شغل قصاب: کارآموزان بر اساس نوع مهارت و در صورت کسب تجربۀ کافی می توانند در کشتارگاه ها یا در قسمت قصابی رستوران ها و هتل های بزرگ،کارخانجات فرآورده های گوشتی یا کارگاه های بسته بندی گوشت مرغ و گوشت قرمز استخدام شوند و به فعالیت می پردازند.
  • سایر موارد مهم و ضروری در شغل قصاب: با توجه به ماهیت کار و خطرات احتمالی مهارت آموزان این شغل، بایستی به رعایت اصول ایمنی و بهداشت در محیط کار بپردازند همچنین باید با تجهیزات کمک های اولیه نیز آشنایی داشته باشند.
  • تمام محیط ‌های كاری شغل قصاب حتما می بایستی بهداشتی و سالم باشند، اما در مشاغل و محیط‌ های شغلی كه مواد غذایی در آنها عرضه می‌ شود، بهداشت و سلامت، از اهمیت بیشتری برخوردار است.
  • یك ماده غذایی آلوده در گوشت حتی می‌تواند، سبب ایجاد بیماری كشنده در فروشنده یا مشتریان شود. به همین خاطر در این زمینه مشاغلی كه به تولید و فروش و عرضۀ محصولات دامی و غذایی می‌پردازند، از اهمیت بیشتری برخوردار می باشند. اگر موارد زیر در یك مغازۀ قصابی رعایت و اجرا شود، آن قصابی یك محل كار بهداشتی به حساب خواهد آمد.
  • باید ساختمان و محل مناسبی برای مغازه قصابی در نظر گرفته شود. ساختمان‌ های قدیمی و کهنه و نمور برای احداث مکان قصابی مناسب نیستند. ساختمان باید مرتبا تعمیر و تمیز شود و راه ‌های ورودی برای جوندگان نداشته باشد.
  • كف مغازه قصابی باید از جنسی از سرامیک باشد كه به خوبی قابل شست ‌و ‌شو باشد و به راحتی تمیز شود. تمام نقاط بین دیوار و زمین تا ارتفاع ۷۵ میلی‌متر از كف نیز باید از جنس سرامیک قابل شست‌ و ‌‌شو باشد. كف زمین نباید از جنسی از کفپوش باشد كه خون و آلودگی را به خود جذب كند.
  • در شغل قصاب، سطح داخلی دیوارها باید صاف، ضد گرد و غبار و از جنسی باشد كه آلودگی را به خود جذب نكند و به راحتی تمیز شود. برای این كار معمولا از كاشی یا سنگ استفاده می‌ شود. حداقل ارتفاع دیوارها ۲.۴۰ متر است.
  • سقف نیز باید دارای سطحی صاف و ضد گرد و غبار باشد و باید به راحتی تمیز شود.
  • نور كافی در قصابی‌ها برای راحتی كاركنان و پیشگیری از حوادثی مانند بریدگی و جراحت با چاقو و همچنین بهتر تمیز كردن محل لازم است. نور باید بدون چشم ‌زدگی و ایجاد سایه باشد. در قصابی‌ها شدت نوری با حداقل ۲۱۵ لوكس در سطح كار لازم است.
  • تهویه و یا هواکش مناسب برای جلوگیری از ایجاد گرمای اضافه، جلوگیری از ایجاد بوی نامطبوع و ایجاد محیطی راحت لازم است. اگر استفاده از تهویه طبیعی ممکن نباشد، باید از كولر یا پنكه برای تهویه هوا در شغل قصاب استفاده شود.
  • فضای كافی برای كار كردن و همچنین نظافت مکان نیز باید وجود داشته باشد.
  • باید مکان مناسبی برای وسایل شخصی و لباس‌های كاركنان وجود داشته باشد.
  • سرویس بهداشتی مناسب و تمیز، طبق دستورالعمل ادارۀ بهداشت، باید در ساختمان محل كار وجود داشته باشد.
  • وجود محلی برای شست‌ و‌‌ شوی دست ‌ها با آب و صابون و یا سایر مواد شوینده در مغازه لازم و ضروری است.
  • امكان استفاده از آب سالم و بهداشتی تصفیه شده باید در مغازه‌ قصابی وجود داشته باشد.
  • وجود شیر آب گرم برای شست و شوی دست ها و نظافت مکان قصابی لازم و ضروری می باشد.
  • لوله‌كشی سرویس بهداشتی، باید در اندازه و ظرفیت مورد نیاز فراهم باشد تا شست‌ و ‌شوی كف مغازه و نظافت دیوارها در شغل قصاب به راحتی انجام شود.
  • نصب و استفاده از پوشش توری مناسب برای در و پنجره‌ ها به منظور استفاده از تهویۀ طبیعی و جلوگیری از ورود حشرات لازم و ضروری است.
  • وجود یخچال مناسب در اندازۀ مورد نیاز برای نگهداری گوشت در قصابی‌ها ضروری می باشد و گوشت‌ها باید پس از تحویل بایستی سریعا در دمای زیر ۲ درجه سانتی‌گراد در یخچال نگهداری شوند. یخچال باید فضای كافی برای خنك ‌كنندگی داشته باشند و گوشت ‌ها نباید بر روی همدیگر قرار داده شوند.‌

مشکلاتی که در شغل قصاب اتفاق می افتد چیست؟

  • كاهش شنوایی

قصاب ‌ها در محل كارشان به دلیل زیاد شنیدن صدای چرخ گوشت یا صدا های ضربه‌ های ساتور و چاقو، ممكن است در طولانی‌ مدت دچار كاهش اختلال شنوایی شوند و متاسفانه كاهش شنوایی ناشی از كار غیر قابل برگشت است و درمان‌ پذیر نمی باشد. برای پیشگیری از كاهش شنوایی در محیط های كاری باید سر و صدای محل كار را زیر حد مجاز ۸۵( دسی‌بل) نگه داشت و از اقدامات مناسبی برای كاهش صوت نیز استفاده كرد. مثلا تعمیر و بالانس كردن چرخ گوشت می‌تواند از سر و صدای اضافی در محل كار بكاهد و در مرحله آخر نیز استفاده از گوشی‌ های حفاظتی برای پیشگیری از كاهش شنوایی در شغل قصاب توصیه می‌ شود. لازم است بدانید، در انگلیس بیش از ۱۷۰ هزار نفر در اثر مواجهه با سر و صدای اضافی در محل كار از كاهش شنوایی رنج می‌برند و برای قصاب ‌هایی كه دچار كاهش شنوایی ناشی از كار می‌شوند، دولت آن کشور غرامت در نظر گرفته است.

بریدگی ‌ها و خراش ‌های دست قصاب

در شغل قصاب، قصاب‌ ها به دلیل سر و کار داشتن  با اشیا و وسایل خاص که تیز و برنده است، مانند چاقو و ساتور ممكن است هنگام كار، دستشان دچار بریدگی و جراحت شود. در این صورت، باید سریعا اقدام به درمان كنند و تا بهبود كامل زخم از تماس دست با گوشت خام خودداری كنند. گاهی نیز اتفاق افتاده است که خراش‌های بسیار ریزی در پوست دست قصاب ایجاد شده است، كه سبب ورود و انتقال ویروس و باكتری از گوشت ‌آلوده به بدن فرد می‌ شود و ایجاد بیماری می‌كند.

بیماری‌های عفونی با منشأ شغلی

در اثر تماس با گوشت آلودۀ گاو و گوسفند، ممكن است بیماری‌ های میكروبی خاصی در قصاب ‌ها به واسطۀ شغل قصاب ایجاد شود كه موجب تب مالت (بروسلوز)، تولارمی، اریزیپلوئید، سل پوستی، سیاه زخم و عفونت‌ های پوستی با استرپتوكوك و استافیلوكوك شوند. این موارد نمونه ‌هایی از این بیماری ‌های میكروبی هستند كه در اثر انتقال و ورود باكتری از گوشت آلوده یا تماس دست با احشای حیوانات‌ آلوده در بدن فرد ایجاد می‌شوند و در اكثر موارد با مصرف قرص و دارو از سوی پزشك بهبود پیدا می‌كنند. در برخی موارد منجر به بستری شدن قصاب نیز میگردد.

چند توصیه برای شغل قصاب که لازم است رعایت گردد

برای پیشگیری از بیماری ‌های با منشا بیولوژیكی و جلوگیری از انتقال آلودگی از گوشت حیوانات به انسان،

رعایت توصیه ‌ها و موارد زیر مفید است.

شستن مكرر دست ‌ها با آب گرم و صابون و یا دیگر شوینده ها توصیه می گردد.

هنگامی که دست ها کثیف است، لمس نكردن چشم و دهان پس از تماس با گوشت آلوده جزء ملزومات است و بایستی قصاب این نکته را رعایت کند.

قصاب و یا کمک قصاب باید به شستن چاقو ها و ساتور ها و چرخ گوشت و تمامی ابزار هایی كه با گوشت آلوده تماس پیدا كرده‌اند، بپردازد.

پوشیدن روپوش مناسب و لباس فرم مخصوص كار و شست‌ و ‌شوی منظم آن لباس ها با مواد شوینده و ضدعفونی كننده ها از مواردی است که باید رعایت گردد.

▪ نظافت محل، شست‌و‌شوی كف مکان قصابی، دیوارها و پنجره‌ها و سطوح كار با انواع مواد شوینده و ضد عفونی كننده ها جزء نکات مهم تلقی می گردد.

رشتۀ دانشگاهی مرتبط با شغل قصاب

اگر می خواهید به صورت آکادمیک این شغل را دنبال کنید، می توانید وارد دانشگاه علمی کاربردی شوید و رشتۀ کاردانی فنی صنایع غذایی – گوشت و فراورده های گوشتی را بخوانید. طول مدت این دوره 2 سال است و شما مدرک مربوطه را از دانشگاه دریافت می کنید. البته لازم به ذکر است که این رشته در دانشگاه از مهارت عملی کمی برخوردار است. و بهتر است که در مکان قصابی به کارآموزی بروید تا به صورت عملی در این رشته و حرفۀ شغل قصاب مهارت لازم را کسب نمایید. کسانی که دارای مهارت بالا در این رشته باشند، می توانند حتی به خارج از کشور رفته و این حرفه را در کشور هایی که خواهان این شغل هستند ادامه دهند.

چه ابزار و وسایلی در شغل قصاب مورد نیاز است ؟

  • مسقل دسته سفید برزیل تیغه ۲۵ سانتیمتر
  • مسقل اعلا با طول تیغه سی سانتیمتر
  • مسقل دسته مشکی با تیغه بیست سانتیمتر
  • دستگاه اره استخوان بر
  • یخچال کبابی ویترینی
  • اره استخوان بر
  • چرخ گوشت صنعتی رومیزی
  • چرخ گوشت صنعتی دهنه ۳۲ تسمه ای
  • و یخچال صنعتی

مراحل صدور جواز کسب برای حرفۀ شغل قصاب

-مرحله اول صدور جواز کسب مراحل زیر می باشد:

1-درخواست كتبي متقاضي پروانه كسب (جواز کسب)

2-ثبت درخواست و ارائه رسيد به متقاضي

3-بازديد از محل واحد صنفي توسط كميسيون بازرسي اتحاديه و ارائه گزارش

4-بررسي درخواست متقاضي پروانه كسب (جواز کسب) در جلسه هيئت مديره و ارايه پاسخ كتبي به وي

-مرحله دوم صدور جواز کسب شغل قصاب موارد زیر می باشد:

در این مرحله از صدور جواز کسب ارائۀ يكي از مدارك ذيل جهت تعيين وضعيت ملكي واحد صنفي انجام می‌ شود که شامل:

1-سند مالكيت که باید به نام متقاضي باشد.

2-اجاره‌نامۀ رسمي که باید به نام متقاضي باشد.

3-اجاره‌نامۀ عادي (با اخذ تعهد محضري) بنام متقاضي باشد.

4-مبايعه نامه که به نام متقاضي باشد، لازم است.

5-حكم قطعي دادگاه مبني بر الزام به تنظيم سند اجاره لازم است.

6-رسيد پرداخت اجاره بهاي معتبر لازم است.

7-قرارداد اجاره محل كسب با ادارات و سازمانهاي دولتي، نهادها، شهرداري، شركت هاي تعاوني مسكن و

شركتهاي خاص صنفي، شركتهاي تحت پوشش سازمانهاي دولتي و نهادها نیز لازم است.

ارائه يكي از مدارك ذيل جهت تعيين وضعيت نظام‌ وظیفۀ آقايان برای دریافت جواز کسب شغل قصاب شامل موارد زیر است:

1-گواهي پايان خدمت آقایان

2-گواهي معافيت دائم آقایان

3-گواهي اشتغال به تحصيل لازم است.

4-گواهي معتبر مبني بر داشتن معافيت پزشكي از حوزۀ نظام وظيفه نیز لازم است.

5-دفترچۀ آماده به خدمت بدون مهر غيبت در مدت اعتبار آن لازم است.

نکتۀ پایانی این که حتما متناسب با مهارت و روحیات تان به انتخاب شغل بپردازید تا در آن کار موفق شوید.

نظری برای این مقاله ثبت نشده است

اخبار استخدامی