بررسی شغل چوپان

نوشته شده توسط
باجاب

شغل چوپان در واقع به سرپرستی گله چارپایان گفته می شود و این شغل از جمله مشاغلی است که بسیار قدیمی است و از زمان های قدیم به عنوان یک شغل در بین انسان ها رواج داشته است.هم چنین این شغل از جمله مشاغلی است که در ظاهر بسیار مفرح و جالب است، ولی دارای یک سری آداب ویژه ای است. در این مقاله سعی می کنیم تمام مواردی که مربوط به شغل چوپانی است را بیان کنیم تا شما را در شناخت این شغل کمک کرده باشیم.
تعریف شغل چوپان:
شغل چوپان و گله داری از جمله مشاغل سنتی است که نسل به نسل از زمان های قدیم تا به الان رواج دارد و علی رغم اینکه صنعت دامداری امروزه به صورت پیشرفته فعالیت انجام می دهد ولی هنوز شغل چوپانی از بین نرفته است و این شغل از زمان پیامبران تا به الان رونق دارد و از جمله مشاغلی است که در بین عشایران بسیار رواج دارد و بسیاری از این افراد از این طریق می توانند کسب درآمد داشته باشند. در واقع فردی که می خواهد در این شغل مشغول به فعالیت شود باید هر روز صبح زود از خواب بیدار شود و با گله گوسفند راهی دشت و طبیعت شود. چوپانی به علت داشتن شرایط سختی که دارد کمتر افرادی هستند که آن را قبول می کنند و اغلب افراد به دنبال پرورش دام به سبک مدرن هستند. در صورتی که چوپان باید توان جسمی بسیار بالایی داشته باشد و در ضمن توان جسمی و هم چنین هوش و فکر زیادی برای درک شرایط دام و خطرات اطراف نیاز دارد تا بتواند از عهده این شغل برآید.
استخدام بازاریاب جهت فروش گوسفند
برای مشاهده تمام آگهی های این بخش روی عکس زیر کلیک کنید.
آیا شغل چوپانی نیاز به تخصص دارد؟
شغل چوپان یا به طور کلی چرای دام از زمان های قدیم از جمله مشاغلی بوده که تخصص و تجربه نیاز داشته و گاوچران ها و گوسفند چران ها نیاز به مهارت و تجربه خاصی دارند. به صورتی که گاو را نمی توان همانند یک گوسفند به چرا برد و تغذیه نمود، ممکن است گله دچار تلفات و خسارت هایی گردد. گله گاو را نمی توان به کوهپایه برد و باید گاو را به صورت روزانه دوشید و شیر گاو بیشتر برای فرد دارای درآمد می باشد. از آن جایی که یک گاو حیوانی کم عقل است، باید دائما مواظبش بود زیرا خطرات مسیر را نمی فهمد و باید مواظب بود تا از مسیر خارج نگردد. زیرا گاو یک حیوانی است که همیشه سرش پایین است و در حال چرا و خوردن است و هر چیزی که در مسیرش قرار گیرد می خورد، پس باید به صورت دائم مراقب گاو بود تا بتوان آن را سالم نگه داشت و بیشترین درآمد از نگهداری گاو، شیر گاو است که باید به موقع دوشیده شود و در صورتی که دیر دوشیده شود ممکن است حیوان آزار ببیند.
آیا حرفه چوپانی فقط مخصوص مردان است؟
دامداری از جمله مشاغلی است که در بین روستاییان رواج دارد و تا قبل از صنعتی شدن حرفه دامداری که در شهرها بیشتر رونق دارد، این شغل از جمله مشاغل سخت روستاییان به حساب می آمده است. از زمان های قدیم این حرفه در بین روستاییان در بین زنان نیز مرسوم بوده است و زنان روستایی به ندرت وارد حرفه گوسفند چرایی می شدند و در مناطق کوهستانی اغلب زنان از عهده این کار بر نمی آمدند. در مناطق جنوبی کشور بزچرانی از جمله مشاغلی است که کاملا مردانه است و چون بزها سریع حرکت می کنند و خطر پذیر هستند و بزها در ارتفاعات و کوهپایه ها می توانند از خود حفاظت نمایند و باید یک مرد باشد تا بتواند از سختی این کار به خوبی برآید. اما در شهرهایی مانند مازندران و گیلان مسئولیت چرای گاوها بر عهده زنان است، زیرا که گاو یک حیوان بسیار سنگینی است و به کندی حرکت می کند ولی در صورتی که بزها حیواناتی هستند که خیلی سریع حرکت می کنند و کنترل این حیوانات برای زن سخت تر است. با این حال گوسفند چران زن هم داریم و البته فقط در دشت ها این کار را می توانند زنان انجام دهند. در مناطقی که کوهستانی است زنان به آسانی نمی توانند از عهده این کار برآیند. به همین علت است که در دهه های اخیر کمتر شاهد زنانی هستیم که به شغل چوپانی مشغول هستند ولی در مقابل زنان کارهای مربوط به دام را خیلی بهتر از مردان انجام می دهند، مانند تغذیه در آغل و دوشیدن شیر.
تاثیر اقتصاد بر شغل چوپانی:
شغل چوپان از جمله مشاغلی است که از زمان های اولیه تا چند دهه پیش که دامداری به روش صنعتی رواج پیدا کرده است، در مرحله سکون قرار داشت. به همین علت این شغل از جمله مشاغلی بود که در مراحل رکود قرار داشت و پیشرفت یک چوپان زمانی میسر بود که تعداد گله افزایش پیدا می کرد و در روستا یک فرد در شغل چوپان این قابلیت را داشت که تا حدی ترقی و پیشرفت نماید و با بردن چند گله از چند خانواده این کار را انجام دهد. به همین خاطر است که شغل چوپانی دارای محدودیت هایی است که منجر به عدم پیشرفت در این نوع شغل شده است. همیشه سخت بودن این شغل از جمله محدودیت هایی بوده که برای شغل بیان می شده و به همین علت نیز بسیاری از افراد وارد این حوزه شغلی نمی شدند ولی در دهه 30 به علت یک سری پیشرفت هایی که در صنعت دامداری صورت گرفت، به لحاظ اقتصادی پیشرفت نمود.
شرایط سخت کاری شغل چوپان:
چوپانان در زمان های قدیم در شرایط سخت کاری فعالیت می کردند و نهایت پیشرفت و توسعه کاری شان در این است که گله های سایر خانواده های روستا را با خود به چرا ببرند تا بتوانند درآمد بالاتری داشته باشند. از حدود سحر تا نزدیک غروب به همراه گله وارد کوهستان می شوند و مشغول به چرای گاو و گوسفند هستند. اغلب از خانواده های خود دور می مانند و به خاطر شرایط سختی که در شغل خود دارند نمی توانند با خانوداه خود وقت زیادی بگذرانند ولی با پیشرفت تکنولوژی الان چوپان ها با داشتن موبایل می توانند با خانواده خود در ارتباط باشند و اغلب آن ها دارای موتور سیکلت هستند و می توانند سریع تر به محل زندگی خود بازگردند. در صورتی که مشکلی برای آن ها ایجاد گردد می توانند به راحتی با تماس تلفنی از بقیه افراد کمک بگیرند در صورتی که ماقبل از این نمی توانستند با خانوده خود ارتباط بگیرند و باید پای پیاده برمی گشتند و اگر مشکلی پیش می آمد باید خود مشکل را برطرف می کردند.
علت عدم علاقه جوانان به شغل چوپانی:
جوانان به علت سختی شغل چوپانی تمایل زیادی به انجام این شغل ندارند و بیشتر تمایل به انجام این شغل به سبک مدرن هستند. شغل چوپان نیاز به توان جسمی و هم چنین هوش و فکر زیادی می باشد تا بتواند شرایط دام و خطرات اطراف آن را نیز درک نماید. باید توانایی اداره یک گله بزرگ دام را نیز داشته باشد و در مقابل مشکلات تغذیه دام، زائیدن گوسفندان و حمله حیوانات وحشی و سرقت و دزدی نیز توانایی مدیریت کردن را داشته باشد. از دیگر مسائلی که نیاز به تحمل چوپان دارد می توان به تنفس زیاد گرد و خاک، پیاده روی های طولانی مدت در تمام طول روز، دوشیدن شیر روزانه شیر، شب بیداری های زیاد، حفظ گله در زیر باران شدید، تحمل گرما و سرمای شدید، استرس ناشی از حمله گرگ و هم چنین سرقت دام، همگی بخشی از مشکلاتی است که یک چوپان به صورت روزانه با آن سر وکار دارد. به دلیل وجود همین مشکلات است که بسیاری از جوانان تمایل دارند که پرورش دام را در آغل های بزرگ و با امکانات مدرن داشته باشند. با این وجود بسیاری از چوپانان معتقدند که نگهداری و پرورش بیش از یکصد دام در محیط دامداری نیاز به صرف هزینه های بسیار بالایی است و چراندن دام ها در مراتع و یا مزارع زیر کشت علوفه صرفه اقتصادی بالاتری دارد. ولی با این وجود این نکته را باید مد نظر قرار داد که در روش سنتی، چرای دام در فصل گرما بیشتر انجام می گیرد و در فصل سرما دام ها را به سمت آغل برمی گردانند و به همین علت است که چوپانان در فصل های سرد در آغل می خوابند و در فصول گرم نیز در مراتع هستند. دستمزدی که چوپان دریافت می کند به صورت ماهانه در حدود 1300000 تومان است و صاحب گله نیز مخارج خوراک دام را به صورت کامل پرداخت می نماید و در صورتی که برای چوپانان مشکلاتی از جمله خطرات جسمی و بیماری به وجود بیاید، مالک گله وی را به مراکز بهداشتی انتقال می دهد و وی را تحت درمان قرار می دهد. از لحاظ شرایط بیمه ای نیز اغلب چوپانان از طرف صاحب گله تحت پوشش خدمات درمانی قرار نمی گیرند. با همه این شرایط، در شرایط فعلی وضعیت اقتصادی دام سبک اصلا مناسب نمی باشد و سطح درآمد دامداران نیز بسیار کاهش یافته است و پرداخت هزینه های تامین اجتماعی دام ها نیز دشوار می باشد.
مطالب تکمیلی در ارتباط با شغل چوپان:
به هر حال با ارائه مطالبی که در مورد شغل چوپانی تا کنون در این مقاله ارائه شد، متوجه شدید که شغل چوپان از جمله مشاغل سختی است که نیاز به توان جسمی زیادی دارد و اغلب افرادی که به این شغل مشغول می شوند در محیط های روستایی زندگی می کنند. به همین علت است که افراد علاقه زیادی به شغل چوپانی از خود نشان نمی دهند. امیدواریم مطالب این مقاله موثر بوده باشد و شرایط شغلی چوپان را برای شما مشخص کرده باشد.