آشنایی با شغل تکنسین اتاق عمل ، شرح وظایف و مسئولیتها

نوشته شده توسط
باجاب

آیا به رشته تکنسین اتاق عمل علاقه دارید؟ آیا به دنبال مقالهای که در آن به معرفی شغل تکنسین اتاق عمل پرداختهشده است میباشید؟ آیا از میزان درآمد و شرح وظایف تکنسین اتاق عمل، سختی کار این رشته آشنایی دارید؟ رشته تکنسین اتاق عمل ازجمله رشتههای پیراپزشکی محسوب میشود که برای افرادی که به اینگونه رشتهها علاقهمند هستند و در کارشان دقت بالایی دارند مناسب میباشد. درواقع تکنسین اتاق عمل بهعنوان کمک جراح در اتاق عمل شناخته میشود که نقش بسیار مهمی را در عمل ایفا میکند. در این مقاله قصد داریم به معرفی رشته تکنسین اتاق عمل بپردازیم و اطلاعات مفیدی درباره این رشته در اختیار شما قرار دهیم، پس جهت کسب اطلاعات بیشتر ما را در ادامه مطلب همراهی کنید.
عناوین مختلف افرادی که در رشته اتاق عمل تحصیلکردهاند
در ابتدا قبل از معرفی وظایف تکنسین اتاق عمل باید این نکته را بدانید که فردی که در این رشته تحصیلکرده است با توجه به تعداد سالهایی که مدرک گرفته است، پستهای مختلفی در اتاق عمل بر عهده دارد. افرادی که علاقهمند به کار در این حرفه هستند درگذشته میتوانستند بعد از گذراندن ۲ سال و یا ۶ ماه در این حرفه مشغول به کار شوند اما امروزه این شرایط برداشتهشده است و تمام افراد ملزم به گذراندن ۴ سال و گرفتن مدرک کارشناسی برای مشغول شدن در این حرفه میباشند. پس اگر به این رشته علاقهمند هستید باید بدانید که لازمه ورود به این شغل گذراندن تحصیلات دانشگاهی به مدت ۴ سال و داشتن مدرک کارشناسی میباشد.
استخدام تکنسین اتاق عمل
برای مشاهده تمام آگهی های این بخش روی عکس زیر کلیک کنید.
تکنسین اتاق عمل چه کسی است؟
در کنار معرفی شغل تکنسین اتاق عمل باید بدانید که تکنسین اتاق عمل همانطور که از اسم آن نیز مشخص است به فردی گفته میشود که در اتاق عمل بهعنوان کمک جراح مشغول به کار میباشد. درواقع در اتاق عمل دو فرد بهعنوان تکنسین اتاق عمل برای انجام وظایف تکنسین اتاق عمل مشغول به کار هستند که یکی از این دو فرد استریل بوده و میتواند به طور مستقیم با موضع عمل در تماس باشد و فرد دیگر غیر استریل بوده و حق تماس با فیلد استریل جراحی را ندارد. در ضمن باید بدانید که به فردی که در اتاق عمل استریل است اسکراب و به فردی که غیر استریل است سیرکولر گفته میشود.
سیرکولر و اسکراب در اتاق عمل وظایف مختلفی بر عهده دارند. فرد سیرکولر موظف است تمام وسایلی که جراح به آن نیازمند میباشد را پیشبینی کرده و به صورتی در اختیار آنها قرار میدهد که غیر استریل نشوند.
فردی که استریل است در کنار کمک جراح قرار میگیرد و به او در عمل جراحی کمک میکند. نقش کمک جراح در عمل بسیار مهم است و حتی ممکن است بدون وجود او عمل جراحی انجام نشود و یا بهسختی امکانپذیر باشد.
شرح وظایف تکنسین اتاق عمل
•اطمینان از سالم بودن تجهیزات موجود در اتاق عمل و تست کردن آن قبل از شروع عمل
•آماده کردن وسایل موردنیاز برای عمل جراحی با توجه به نوع عمل
•استریل کردن وسایل موردنیاز برای عمل
•جدا کردن وسایل غیر استریل در اتاق عمل
•چک کردن بیمار و علائم حیاتی او
•پر کردن چکلیست با توجه به وضعیت عمومی بیمار
•چک کردن پرونده بیمار و بررسی موارد مهم مانند امضا کردن رضایتنامه
•چک کردن بیمار ازنظر نداشتن وسایل مصنوعی در بدن مانند دندان مصنوعی
•صحبت کردن با بیمار و دادن اطلاعات کافی در مورد عمل
•کم کردن استرس بیمار
•انتقال بیمار به تخت با برانکارد و دادن پوزیشن مناسب به بیمار
•آماده کردن محل عمل
•کمک به جراح در طی عمل
•دادن توضیحات لازم به همراهان بیمار در مورد نحوه مراقبت از محل عمل
مزایای رشته اتاق عمل نسبت به سایر رشتههای پیراپزشکی
در هنگام معرفی شغل تکنسین اتاق عمل علاقهمندان باید بدانند که رشته تکنسین اتاق عمل به نسبت سایر رشتههای پیراپزشکی مانند پرستاری، مامایی و... مزایایی دارد که برخی از مزایای آن عبارتاند از:
•کار کردن در یک بخش محدود و بسته به نام اتاق عمل
•فشار کاری کمتر
•داشتن حقوق و مزایای بالا در صورت داشتن مهارت در انجام کار و کسب رضایت پزشکان جراح
•نداشتن ارتباط با همراهان بیماران
•کار کردن در فضایی آرام
رشته تکنسین اتاق عمل برای چه افرادی مناسب نیست؟
با توجه به مطالب گفتهشده در مورد وظایف شغل تکنسین اتاق عمل و همانطور که میدانید عمل جراحی زمان مشخصی ندارد و ممکن است با توجه به نوع عمل ساعتهای زیادی طول بکشد همچنین در اتاق عمل صحنههای دلخراشی وجود دارد که تحمل این صحنهها برای افرادی که روحیه حساسی دارند امکانپذیر نیست.
پس بهطورکلی میتوان گفت با توجه به وظایف تکنسین اتاق عمل این شغل برای افرادی که دارای روحیه حساس، توان بدنی ضعیف، افرادی که کمردرد و آرتروز و بهطورکلی سیستم ایمنی ضعیفی دارند مناسب نمیباشد چون در اتاق عمل فرد در معرض بیماریهای مختلف واگیر دارد قرار دارد و درصورتیکه فرد سیستم ایمنی آن ضعیف باشد سریعاً به بیماریها مبتلا میشود و سلامتی جسمی آن به خطر میافتد.
تحصیلات موردنیاز برای ورود به شغل تکنسین اتاق عمل
ضمن معرفی شغل تکنسین اتاق عمل باید بدانید که برای ورود به این شغل فرد لازم است در هنگام انتخاب رشته کنکور رشته کارشناسی اتاق عمل را انتخاب کند و در دانشگاه در این رشته مشغول به تحصیل شود. پسازاینکه فرد در دانشگاه دروس موردنیاز شامل درسهای عملی و تئوری را پاس کرد و تجربه کلفی درزمینه رشته تکنسین اتاق عمل به دست آورد میتواند در بیمارستان و مکانهای دیگر مانند کلینیک مشغول به کار شود.
سختیهای کار تکنسین اتاق عمل
یکی از موارد بعد از معرفی وظایف تکنسین اتاق عمل ذکر سختیهای این رشته میباشد. افرادی که در این رشته فارغالتحصیل شده و دریکی از بیمارستانهای دولتی استخدام میباشند لازم است شیفتهای صبح، عصر، شب، لانگ در بیمارستان حضورداشته باشند و با توجه به کمبود کارکنان اتاق عمل در بیمارستان این شیفتها معمولاً بسیار فشرده میباشد؛ به همین دلیل برای افرادی که متأهل هستند مخصوصاً خانمها این رشته بسیار سخت و خستهکننده است.
علاوه بر شیفتهای فشرده و خستهکننده یکی دیگر از سختیهای این رشته این است که در بعضی از عملهای سخت مانند عملهای قلبی، مغزی و... فرد لازم است مدت زیادی را در اتاق عمل بایستد که این مسئله در درازمدت باعث کمردرد ، آرتروز ، بیماریهای دیگر نیز میشود.
میزان درآمد تکنسین اتاق عمل
یکی از مهمترین نکات برای معرفی شغل تکنسین اتاق عمل میزان درآمد آن است. بهطورکلی میتوان گفت میزان درآمد تکنسین اتاق عمل با توجه بهسختی کار آن خیلی بالا نیست و با توجه به اینکه تکنسین اتاق عمل بهعنوان کمک جراح در اتاق عمل مشغول به کار است و پابهپای جراح در طی عمل پیش میرود درآمد آن به نسبت پزشک بسیار پایین میباشد.
بهتر است بدانید درآمد یک تکنسین اتاق عمل معمولاً مشخص و ثابت نیست و با توجه به عوامل مختلفی تغییر می کند. برای مثال اگر فرد در بیمارستانهای دولتی مشغول به کار باشد با توجه به نوع بیمارستان هرماه حقوق مشخص و ثابتی را دریافت میکند البته ناگفته نماند که هرچقدر که تجربه و مهارت یک تکنسین اتاق عمل افزایش یابد فرصتهای شغلی بهتری نیز پیش روی او قرار میگیرد و میزان درآمدش نیز بیشتر میشود.
بازار کار تکنسین اتاق عمل
در ضمن معرفی شغل تکنسین اتاق عمل توضیح مختصری در مورد بازار کار این رشته نیز لازم است. بازار کار تکنسین اتاق عمل به نسبت خوب است و در صورت داشتن پشتکار و علاقه میتوان بهعنوان شغلی به آن نگاه کرد که بیکاری در آن وجود ندارد اما چگونه؟ همانطور که میدانید تکنسین اتاق عمل در کنار جراح درون اتاق عمل کار میکند، تکنسین اتاق عمل میتواند با برقراری ارتباط حرفهای مناسب با جراح و نشان دادن کار ماهرانه نظر جراح را به خود جلب کند و در عملهای مختلف با آن جراح کار کند.
در حالت کلی میتوان گفت فرصتهای شغلی خوبی برای رشته تکنسین اتاق عمل وجود دارد و با توجه به شرایط میتواند در بیمارستانهای مختلف، کلینیک و حتی اورژانس مشغول به کار شود و هرچقدر تلاش و تجربه آن در این رشته افزایش یابد فرصتهای شغلی بهتری نیز پیش روی او قرار میگیرد.
ساعات کاری تکنسین اتاق عمل
در کنار معرفی وظایف تکنسین اتاق عمل ذکر ساعات کاری آن نیز اهمیت دارد. ساعات کاری یک تکنسین اتاق عمل با توجه به محل خدمت آن مشخص میشود. این ساعت کاری در بیمارستان در سه نوبت صبح، عصر و شب هست . شاید بعد از خواندن این مطلب مخصوصاً افرادی که علاقهمند به این رشته هستند اما مشتاق به آمدن نوبت شب نمیباشند کمی ناراحتکننده باشد اما نگران نشوید چون تکنسین اتاق عمل علاوه بر اینکه میتواند در بیمارستان کار کند در کلینیکهای مختلف نیز میتواند مشغول به کار شود که ساعت کاری در آنها مانند ساعت اداری میباشد.
مهارتهای موردنیاز برای ورود به شغل تکنسین اتاق عمل
مهمترین مهارتهای لازم برای انجام وظایف تکنسین اتاق عمل عبارتاند از:
•برقراری ارتباط مؤثر با بیمار؛ تکنسین اتاق عمل باید بتواند ارتباط خوبی با بیمار برقرار کند و از استرس بیمار قبل از عمل جراحی بکاهد.
•توانایی انجام کار با دقت زیاد، کوچکترین اشتباهی ممکن است باعث آلودگی وسایل موردنیاز جراح شود و جان بیمار به خطر افتد به همین دلیل این رشته بهدقت و تمرکز بالایی نیازمند میباشد.
•توانایی انجام کار گروهی و همکاری با اعضای گروه
•توانایی ایستادن برای مدت طولانی
•نداشتن استرس؛ تکنسین اتاق عمل باید بدون هیچ استرسی کار خود را انجام دهد و در موقعیتهای حساس سریعاً تصمیمگیری نماید.
امکان ارتقاء مدرک در رشته تکنسین اتاق عمل
در انتهای معرفی رشته تکنسین اتاق عمل باید بدانید که شرایط ارتقاء مدرک برای افرادی که در این رشته تحصیلکردهاند نیز وجود دارد و افراد میتوانند تا مقطع کارشناسی ارشد تحصیلاتشان را ادامه دهند و از این نظر هیچگونه محدودیتی ندارند. همچنین بعد از گرفتن مدرک کارشناسی ارشد میتوانند علاوه بر اینکه در بیمارستان و بهصورت عملی کار کنند در محیطهای آموزشی نیز بهعنوان استاد تدریس نمایند و این مسئله برای افرادی که به کارهای عملی این رشته علاقهمند نیستند گزینه بسیار مناسبی میباشد.