معرفی شغل انیماتوری

نوشته شده توسط
باجاب

امروزه همه با انیمیشن یا کارتن نمایش سریع و متوالی تصاویر آشنایی داریم و تا حدی روشهای تولید آن را میدانیم؛ حال میخواهیم با شغل انیماتوری یا به عبارتی هنر حرکت بخشیدن به اشیاء بیجان آشنا شویم.
در معرفی شغل انیماتور باید گفت، سازنده انیمیشن را انیماتور میگویند. انیماتور هنرمندی است که به نقاشیها و مدلها بر روی صفحه جان میبخشد. او انیمیشنهای سینمایی، کارتونهای تلویزیونی، تیزرهای تبلیغاتی، بازیهای کامپیوتری، وب سایتها و موزیک ویدئوها را میسازد.
اگر شما نیز توانایی استفاده از تخیل خود را دارید و مهارتهای خلاقانهای در زمینه نقاشی و مدلسازی دارید میتوانید شغل انیماتوری را انتخاب کنید.
در شغل انیماتوری صبر، دقت زیاد، تمرکز بالا و توجه به جزئیات از اهمیت بالایی برخوردار است. علاوه بر این با توجه به اینکه امروزه بیشتر کارهای انیمیشن سازی به کمک نرم افزارهای مرتبط انجام میگیرد، انیماتور باید مهارت خوبی در کار با کامپیوتر داشته باشد.
روند کاری شغل انیماتور
تولید یک انیمیشن از مرحله ایده پردازی تا ساخت مدل و ویرایش قطعه نهایی، مراحلی دارد که در هر مرحله انیماتور با توجه به تخصصهایی که دارد وظایفی را بر عهده میگیرد.
مرحله ایده پردازی
در این مرحله تولیدکنندگان و کارگردانان ایدههایی را خلق میکنند و برای انجام پروژه، برنامهریزی کرده و منابع مالی را فراهم میکنند.
پیشتولید
در این بخش شغل انیماتوری بازنگری ایدهها، تبدیل آنها به صورت نمایشهای داستانی توسط داستان پردازان و نقاشی هر صحنه از داستان توسط طراحان انجام میشود.
تولید
در این بخش رنگها انتخاب و با استفاده از کامپیوتر حرکتها و شخصیتها شکل میگیرند. این بخش را میتوان بخش آغازین مرحله عملی شغل انیماتور دانست.
تولید نسخه نهایی انیمیشن
در این بخش رنگها و زمینهها به صورت کامپیوتری طراحی شده، لایههای مختلف انیمیشن با هم ترکیب شده و صداگذاری انجام میشود و در نهایت نسخه نهایی تولید میگردد. زمانی که صحبت از آشنایی با شغل انیماتور به میان میآید، توجه به این نکته حائز اهمیت است که تنها مهارت های بصری کافی نیست و انیماتور باید بتواند برای سوژه خود صداگذاری مناسبی نیز در نظر بگیرد که با شخصیت آن کاراکتر سازگار باشد.
معرفی ویژگیها و مهارتهای مورد نیاز شغل انیماتور
در آشنایی با شغل انیماتوری دانستن ویژگیها و مهارتهایی که یک انیماتور باید داشته باشد حائز اهمیت است.
خلاقیت و تخیل
خلاقیت و تخیل انیماتور عنصر اصلی کمک کننده در هر مرحله از تولید انیمیشن است.
صبر و تمرکز
با توجه به زمانبر بودن ساخت انیمیشن یک انیماتور خوب باید صبور بوده تا بتواند با پشتکار روی کار خود تمرکز کند.
دقت و توجه به جزئیات
برای اینکه در انیمیشن کوچکترین خطایی دیده نشود، باید انیماتور دقت و توجه بالایی در جزئیات داشته باشد.
گوش دادن فعالانه
در معرفی شغل انیماتوری باید گفت؛ انیماتور باید توجه کامل به آنچه که مردم میگویند داشته باشد، علاوه بر این برای درک نکات مطرح شده وقت بگذارد.
فهم مکتوبات
یک انیماتور باید از جملات نوشته شده در گزارشهای مرتبط با کار درک درستی داشته باشد.
دانشهای مورد نیاز در شغل انیماتوری
ارتباطات و رسانه
دانش تولیدات رسانهای، ارتباطات و فنون و شیوههای انتشار محتوا مورد نیاز شغل انیماتوری است؛ این دانش شامل روشهای جایگزین برای آگاه سازی و سرگرمی از طریق رسانههای دیداری، شنیداری و نوشتاری است.
هنرهای زیبا
دانش بهکارگیری اصول نظری و فنون مورد نیاز برای ترکیب، تولید و اجرای موسیقی، حرکات موزون، هنرهای بصری، نمایشنامه و...لازمه شغل انیماتوری است.
زبان فارسی
شناخت ساختار و محتوای زبان فارسی، از جمله معانی و املای واژگان و قواعد ترکیب و دستور زبان، در موفقیت شغل انیماتور ضروری است.
تجسم
توانایی تصور اینکه یک شی پس از چرخش یا جابجایی برخی از اجزای آن، چه شکلی خواهد شد بسیار مهم است. لذا تجسم یک انیماتور در میزان موفقیت شغل انیماتوری مهم است.
بیان نوشتاری
توانایی انتقال اطلاعات و ایدهها در نوشتهها بهگونهای که دیگران بتوانند آن را بفهمند.
تحصیلات دانشگاهی
در آشنایی با شغل انیماتوری باید به این نکته اشاره کرد که داشتن تحصیلات مرتبط با انیماتوری بسیار کمک کننده است. فارغالتحصیلان کارشناسی تلویزیون و هنرهای دیجیتال، ارتباط تصویری و کارشناسی ارشد ارتباط تصویری، تصویر متحرک (انیمیشن) و تصویرسازی میتوانند وارد این شغل شوند.
البته برخی از انیماتورها تحصیلات دانشگاهی نداشته و از طریق آموزشگاههای موجود، انیمیشن سازی را یاد گرفتهاند. ولی عموما کسب علم این حوزه از طریق دانشگاه، در پیشرفت و موفقیت یک انیماتور تاثیر زیادی دارد.
تفکر خلاق
توسعه، طراحی یا خلق کاربریهای جدید، ایدهها، ارتباطات، سیستمها یا محصولات مشتمل بر مشارکتهای هنرمندانه، لازمه شغل انیماتوری است.
بروزسازی و به کارگیری دانش مناسب
به روزرسانی دانش فنی و استفاده از آن در فعالیتهای مربوط به شغل انیماتوری از جمله مواردی است توجه به آنها اهمیت دارد.
تصمیمگیری و حل مسائل
تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارزیابی نتایج جهت گزینش بهترین راهکار و حل مسائل.
علایق هنری
شغل انیماتوری بهکرات مستلزم کار با شکلها، طرحها و الگوها است. این شغل اغلب نیازمند خودابرازی بوده و کار در آنها مقیّد به قواعد سفت و سختی نیست.
علایق پژوهشگرانه
شغل انیماتوری یک شغل پژوهشگرانه است و غالباً شامل کار با ایدهها است و نیازمند تفکر بسیار زیادی میباشد. این شغل کشف راه حل مسائل به صورت ذهنی را در بر میگیرد.
بازار کار و آینده شغلی انیماتور
انیماتور میتواند در استودیوهای بزرگ و کوچک ساخت انیمیشن، شرکتهای سازنده بازیهای کامپیوتری و یا شرکتهای تبلیغاتی به صورت مستقل یا قراردادی کار کند. به این صورت که شرکتی سفارش ساخت یک آگهی تبلیغاتی را به انیماتور میدهد و ظرف مدت تعیین شده با مبلغ قرارداد مشخص، کار باید به شرکت تحویل داده شود.
در معرفی شغل انیماتوری باید گفت؛ بسیاری از کارهای انیماتور به صورت سفارشی و پروژهای است. برخی انیماتورها به صورت کارمندی مجازی از هر کجای کشور برای یک شرکت کار میکنند؛ یعنی مشخصات کار را از شرکت تحویل گرفته و پس از آماده شدن، کار را برای شرکت میفرستند به عبارتی به صورت فریلنسرینگ کار میکنند.
آمار مشخصی از میزان استخدام و وضعیت بازار کار شغل انیماتوری در ایران در دسترس نیست؛ ما باید به این نکته اشاره کرد که رقابت در این کار بسیار شدید است؛ علاوه بر این برخی سازمانها و شرکتها به صورت رابطهای کارهای خود را به انیماتورهای مورد نظر خود میدهند و اصل تخصص و تبحر مورد توجه قرار نمیگیرد.
میتوان نتیجه گرفت چون شغل انیماتوری به خوبی در کشور ما شکل نگرفته و حمایتهای لازم از آن صورت نمیگیرد (مثلا به جای حمایت از تولید انیمیشن ایرانی، تعداد زیادی انیمیشن خارجی خریداری میشود)، کار در این حوزه سخت است. لذا فردی که میخواهد وارد انیمیشن سازی شود، باید علاقه، پشتکار و امید زیادی داشته باشد تا بتواند به موفقیت دست یابد.
مشکلات شغل انیماتوری در ایران
برخی مشکلاتی که شغل انیماتوری در ایران با آن مواجه است عبارتاند از:
- حمایت نشدن از سوی بخش دولتی و در نتیجه کسر بودجه ساخت انیمیشن
- سرمایهگذاری کم بخش خصوصی در ساخت انیمیشن
- نبود نیروی متخصص مربوط به بخشهای مختلف تولید انیمیشن از جمله فیلمنامه نویس انیمیشن، مدیر تولید انیمیشن و… ( در نتیجه معمولا همه کارها بر عهده کارگردان میباشد)
- حاکم بودن رابطه به جای ضابطه در بعضی بخشهای بازار انیمیشن سازی؛ مثلا گاهی در انتخاب انیماتور برتر برای تولید انیمیشن، به جای بررسی دقیق سوابق و مهارتهای همه داوطلبان، انیماتور نهایی بر اساس رابطه انتخاب میشود.
- نبود بازار بینالمللی برای انیمیشنهای ایرانی
درآمد شغل انیماتوری
میزان تعیین درآمد شغل انیماتوری به دلیل متفاوت بودن میزان تخصص انیماتورها مشکل است. علاوه بر این هر فردی که به صورت قراردادی کار میکند، میتواند مبلغ متفاوتی را برای انجام پروژه خود درخواست کند و مبلغ درخواستی بسته به بزرگی و کوچکی پروژه متفاوت است. علاوه بر این میزان بودجه تخصیص داده شده برای انجام پروژه نیز مهم است.
با توجه به تمام این مسائل میتوان گفت نمی توان درآمد مشخصی را در معرفی شغل انیماتوری عنوان کرد.
شخصیتهای مناسب شغل انیماتوری
برای اینکه یک فرد بتواند شغل مناسبی متناسب با تیپ شخصیتی خود انتخاب کند عوامل مختلفی از جمله ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و ... باید برای او در نظر گرفته شوند. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگیهای منحصربهفرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتیای که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
تیپهای شخصیتی مناسب برای شغل انیماتور
شخصیتهای مناسب این شغل بر اساس شخصیت شناسی INTP است.
INTP: این تیپ شخصیتی از کار خلاق لذت برده و دوست دارد با اشخاص مختلف با زمینههای متفاوت کار کند. او معمولا کار بهتنهایی را دوست ندارد و ترجیح میدهد با گروههای کوچک که دارای ذوق و استعداد خوب هستند، کار کند.
علاوه بر INTP ،ESTP نیز برای شغل انیماتوری مناسب است. این تیپ شخصیتی از اطلاعات فنی و تخصصی خوبی برخوردار بوده و به خوبی میتواند با ابزارها و مواد مختلف کار کند. او عاشق هیجان و کارهای نشاطآور است.