بررسی شغل پزشک آزمایشگاه

نوشته شده توسط

باجاب

بررسی شغل پزشک آزمایشگاه

شغل پزشک آزمایشگاه در راستای پیشرفت علوم پزشکی و هم چنین روش های تشخیصی تجهیزات آزمایشگاهی بسیار رشد خوبی داشته است و در بین گرایش های مختلف پزشکی از جایگاه درآمدی بسیار خوبی نیز برخوردار است. افرادی که وارد این گرایش تحصیلی می شوند، به بررسی بیمار توسط پزشک کمک می نماید و با به کار گیری دستگاه های الکترونیکی بسیار پیچیده و روش های متعدد و با انجام دادن آزمایشات مختلف بر روی خون و یا دیگر مایعات به تشخیص بیماری فرد کمک می کند. در این مقاله با بررسی شغل پزشک آزمایشگاه، وظایف شغلی آزمایشگاه، بازار کار و درآمد شغل، مشکلات کاری، مهارت ها و دانش های مربوط، شرایط ادامه تحصیل، شرایط تاسیس آزمایشگاه، در انتخاب شغل بهتر برای آینده شغلی تان کمک خواهیم کرد.

 شغل پزشک آزمایشگاه:

این حرفه از پرطرفدارترین رشته های شاخه علوم تجربی است و از زیر مجموعه های علوم پزشکی محسوب می گردد که دارای اثر گذاری زیادی بر بهداشت و هم چنین کاهش هزینه های درمان دارد. در شغل پزشک آزمایشگاه، فرد به بررسی و تشخیص بیماری می پردازد. بر همین اساس است که رشته علوم آزمایشگاهی در ارتباط با آنالیز آزمایشگاهی خون و مایعات و در ضمن انساج بدن درگیر می باشد و از این بابت به تشخیص بیماری و هم چنین پیگیری درمان و حفظ سلامت افراد جامعه می پردازد. افرادی که وارد شغل پزشک علوم آزمایشگاه می شوند، می توانند در آزمایشگاه های بالینی بیمارستان ها و در آزمایشگاه های مراکز بهداشتی با دانشی که فرا گرفته اند به تشخیص بیماری کمک نمایند. آزمایشاتی که این افراد انجام می دهند با استفاده از دستگاه های الکترونیکی پیچیده و هم چنین روش های متعدد آزمایشات مختلف را بر روی خون و دیگر مایعات و در ضمن انساج بدن انجام می دهند تا بتوانند به تشخیص بیماری بپردازند. اطلاعات و نتایجی که از این آزمایشات بدست می آید پزشک را در تشخیص بیماری و هم چنین روند بیماری بسیار کمک می نماید و نکته دیگر این است که این رشته دائما در حال رشد و تغییر می باشد و فارغ التحصیلان این رشته باید به گونه ای آموزش ببینند که دانش و مهارت کافی برای اینکه خود را با این تکنولوژی جدید را داشته باشند.

استخدام پزشک آزمایشگاه

برای مشاهده تمام آگهی های این بخش روی عکس زیر کلیک کنید.

استخدام پزشک آزمایشگاه

وظایف شغل پزشک آزمایشگاه چیست؟

در هر آزمایشگاهی یک فردی که در شغل پزشک آزمایشگاه مشغول به فعالیت است دارای این وظایف می باشد: گرفتن نمونه آزمایشگاهی از بیماران و در نهایت جمع اوری این نمونه ها، انجام آزمایشات مختلف و در صورت نیاز انجام مجدد آزمایشات، استفاده از تجهیزات اتوماتیک و کامپیوتری در انجام آزمایشات متفاوت، ثبت نتایج آزمایشات و در نهایت اعلام این نتایج به افراد مربوطه مانند متخصصان صنایع غذایی و دارویی و پزشکان متخصص، اطمینان پیدا کردن از درست کار نمودن تجهیزات و بررسی آن ها، نظارت بر میزان مواد مورد نیاز موجود و در ضمن سفارش دهی در صورت نیاز. در ضمن باید با مطالعات میکروسکوپی و روش های تشخیص مولکولی به تشخیص بیماری بپردازند. در عین حال فردی که در پست شغل پزشک آزمایشگاه مشغول به فعالیت است، باید از اهمیت و اعتبار داده های بدست آمده با تکرار آزمایشات و هم چنین با بکار گیری روش های متفاوت کنترل کیفی اطمینان حاصل نماید.

 بازار کار و در آمد شغل پزشک آزمایشگاه:

هم اکنون در حدود 25 هزار نفر فارغ التحصیل علوم آزمایشگاهی و چند هزار دانشجوی علوم آزمایشگاهی داریم. افرادی که در آزمایشگاه های بیمارستان ها و هم چنین مراکز دولتی مشغول به فعالیت هستند، بسته به میزان سابقه کاری و نوع سمتی که در محیط آزمایشگاه دارند درآمدی در حد متعارف یک کارمند را دریافت می نمایند و اختلاف درآمدی چندانی با یکدیگر ندارند. اما افرادی هستند که در محیط های خصوصی آزمایشگاهی مشغول به فعالیت می باشند و این افراد می توانند دارای سطح درآمد بالاتری باشند. ولی سطح درآمدی که این افراد می توانند کسب کنند بستگی به میزان مهارت وتخصصی است که فرد دارد. اگر شخصی که دارای شغل پزشک آزمایشگاه است، خود نیز مالک آزمایشگاه باشد و خودش آزمایشگاه را تاسیس نموده باشد از درآمد بالایی برخوردار است. در اینجا آزمایشگاه می تواند برای این شخص دارای درآمد بسیار خوبی باشد و این بازه در آمدی می تواند از ده میلیون شروع گردد و تا چند صد میلیون نیز برشد. ولی همه این عواملی که بحث شده بستگی به یک سری شرایط خاصی دارد و اینکه فرد باید به دنبال مجوز باشد و هم چنین دارای تخصص پاتولوژی باشد و یا در گرایش های مختلف علوم آزمایشگاهی دارای مدرک دکتری باشد تا بتواند مجوز تاسیس آزمایشگاه را دریافت نماید.

مشکلات کاری علوم آزمایشگاهی:

از مشکلات کاری که می توان برای شغل پزشک آزمایشگاه بیان کرد این است که فرد باید در یک محیطی فعالیت نماید که پر از آلودگی های محیطی است. این گونه آلودگی ها شامل ذرات میکروبی، عفونی، قارچ و عوامل شیمیایی و سرطان زا، ترشحات بدن انسان و در اصل با انواع بیماری ها در محیط آزمایشگاه روبرو است. همه این عواملی که گفته شد می تواند سلامت فرد را به خطر بیاندازد و برای جلوگیری از ورود هر گونه میکروبی به بدن، فرد باید تمام نکات ایمنی را رعایت نماید به عنوان مثال باید در محیط آزمایشگاه همیشه ماسک داشته باشند و در ضمن بتوانند در مورد هر آزمایشی نیز موارد ایمنی مخصوص به خود را رعایت نمایند. با وجود اینکه نیروهای فارغ التحصیل علوم آزمایشگاهی زیادی داریم برخلاف قانون در بسیاری از محیط های آزمایشگاهی به خاطر پرداخت حقوق کمتر، از افرادی استفاده می کنند که دارای تخصص نیستند.

مهارت ها و دانش های مورد نیاز شغل:

فردی که می خواهد در آینده وارد شغل پزشک آزمایشگاه شود باید دارای یک سری مهارت ها باشد که می توان به این موارد اشاره نمود: فرد باید به کارهای عملی علاقه بسیاری داشته باشد و در ضمن بتواند کارها را به خوبی برنامه ریزی نماید و بتواند فعالیت های محیط آزمایشگاه را مدیریت نماید. فرد باید توانایی مدیریت و سازماندهی نیز داشته باشد که این از جمله فعالیت هایی است که مسئول فنی و مدیر آزمایشگاه این کار را انجام می دهد، باید دارای ذهنی پویا و خلاق باشد و در انجام کارها نیز باید دارای دقت و توجه بسیاری در جزئیات داشته باشد. در ضمن باید توانایی کار در شرایط آزمایشگاه و هم چنین تحمل کار با انواع نمونه های آزمایشگاهی مانند خون و ادرار و ... را داشته باشد. باید توانایی مهارت کار با کامپیوتر داشته باشد و در ضمن دارای مهارت های ارتباطی بسیار خوبی نیز باشد و در عین حال توانایی کار فردی و تیمی را نیز داشته باشد.

شرایط ادامه تحصیل در رشته علوم آزمایشگاهی:

برخی از درس های علوم آزمایشگاهی با درس های علوم پزشکی مشابه هستند و افرادی که در مقطع کارشناسی علوم آزمایشگاهی هستند می توانند در مقطع ارشد در رشته علوم آزمایشگاهی تحصیل نمایند و این گرایش ها شامل فیزیولوژی، علوم تشریحی، نانوتکنولوژی، انفورماتیک پزشکی، بهداشت و ایمنی مواد غذایی، میکروب شناسی مواد غذایی، حشره شناسی پزشکی و بیو شیمی بالینی مشغول به تحصیل شوند. افرادی که در مقطع ارشد علوم آزمایشگاهی فارغ التحصیل می شوند می توانند برای آزمون دکتری اقدام نمایند که در این مقطع نیز دارای گرایش های مختلفی از جمله خون شناسی آزمایشگاهی، انگل شناسی پزشکی، ویروس شناسی پزشکی تحصیل نمایند. در ضمن افرادی که در مقطع دکتری فارغ التحصیل شوند می توانند در دانشگاه مشغول به فعالیت شوند. از دیگر تخصص های پزشکی، گرایش پاتولوژی است که دانشجویان رشته علوم آزمایشگاهی می توانند در این مقطع مشغول به تحصیل شوند.

شرایط تاسیس آزمایشگاه:

از زمان قدیم شرایط به این صورت بوده است که افرادی که از مقطع دکتری فارغ التحصیل می شوند و در ضمن در آزمون تکمیلی نیز قبول شوند و در ضمن باید یک دوره دو الی سه ساله بالینی را نیز بگذراند تا بتواند مجوز تاسیس یک آزمایشگاه را بگیرد. اگر فردی دارای تخصص پاتولوژی باشد می تواند خود به تنهایی مجوز تاسیس آزمایشگاه را بگیرد. در صورتی که سه نفر نیز در گرایش های مختلف مانند ایمونولوژی، میکروب شناسی، بیوشیمی و خون شناسی و ژنتیک دارای تخصص باشند می توانند مشترکا یک مجوز تاسیس آزمایشگاه را دریافت نمایند. اما اخیرا شرایط تاسیس آزمایشگاه به این صورت است که فردی می تواند مجوز را دریافت نماید که باید دارای مدرک دکتری باشد و در ضمن در آزمون دوره کلینیکال پاتولوژی نیز شرکت نماید و بعد از قبولی باید یک دوره بالینی دو الی سه ساله بگذارند تا بتوان مجوز تاسیس آزمایشگاه نیز دریافت نماید. همین مساله باعث اعتراض نمودن بسیاری از متخصصان پاتولوژی شد، ولی با این حال برای گرفتن مجوز تاسیس آزمایشگاه باید دکتری در یکی از رشته های مرتبط با علوم آزمایشگاهی داشته باشند که می توان در هر یک از تخصص های دکتری ایمنی شناسی، انگل شناسی پزشکی، باکتری شناسی پزشکی، بیوشیمی بالینی، ژنتیک پزشکی وبا نک خون و... داشته باشند و بعد از این مرحله باید در آزمون ورودی قبول شد و بعد از یک دوره دو ساله مجوز تاسیس را می توان دریافت نمود. باز در مورد این مراحل دریافت مجوز هنوز بحث هایی وجود دارد، یک سری از افراد به دنبال این هستند که قانون عوض شود و یک سری اصرار دارند که همین روند ادامه پیدا کند. برای تامین هزینه تاسیس آزمایشگاه نیز بسیاری از شرکت ها هستند که می توانید وسایل و تجهیزات لازم را به صورت قسطی از این شرکت ها تهیه نمود و بعد از رسیدن به درآمد قسط ها را پرداخت نمود.

مبحث پایانی در مورد این شغل:

از آن جایی که شغل علوم آزمایشگاهی از جمله شغل های پردرآمد در شاخه علوم پزشکی می باشد و افرادی که در این گرایش تحصیلی مشغول به تحصیل می شوند می توانند در آینده از لحاظ شغلی در جایگاه بالای اجتماعی قرار می گیرند. در این مقاله تمام شرایط مربوط به این شغل مورد بررسی قرار گرفت و امیدواریم توانسته باشیم تمام شرایط مربوط به این شغل را بیان کرده باشیم تا در انتخاب شغلی آینده کمک موثری شده باشد.

 

نظری برای این مقاله ثبت نشده است

اخبار استخدامی