معرفی شغل آشپزی

نوشته شده توسط

سارا عیوضی

معرفی شغل آشپزی

آشپزی هنر تبدیل کردن مواد خام به انواع غذاهای خوشمزه و بسیار مطبوع است و وی با استفاده از هنر خود می تواند غذاهای بسیار خوشمزه ای درست کند. در صورتی فرد در این حرفه موفق می شود که علاقه بسیار زیادی به غذا و تهیه غذا داشته باشد و در ضمن در این حرفه نیز سرعت عمل دارای اهمیت بسیاری است.

معرفی شغل آشپزی

از آن جایی که مردم هر کشوری به خوردن غذاهای متنوع و مختلف اهمیت می دهند و تنوع غذایی هر کشوری بر مبنای فرهنگ همان کشور سنجیده می شود و مردم نیز علاقه دارند از غذاهای مختلف امتحان کنند و این تنوع غذایی به منظور ورود غذاهای ملت های دیگر به هر کشوری نمی باشد، بلکه تغییرات بسیار کوچک در بسیاری از غذاهای محلی موجب می گردد که طعم و مزه این غذاها نیز تغییر نماید. در ضمن به علت شاغل بودن بسیاری از زنان و مردان، تمایل به استفاده از غذاهای رستورانی و فست فودی افزایش یافته است، همه مواردی که در بالا گفته شد دلیل بر وجود آشپز ماهر و متبحر می باشد. شخصی که وارد این حرفه می شود می تواند با استفاده از روش های مختلف غذاها را آماده نماید و به طور معمول کسانی که وارد این حرفه می شوند به همراهی یک فرد متخصص در این زمینه شروع به فعالیت می نمایند و کارها را به راحتی مدیریت و در عین حال کنترل می نماید. در این حرفه باید خلاق بود و بتوان سرعت عمل خوبی در سرو غذا داشت، در ضمن باید کاملا صبور بود و تحمل فشار کاری را نیز داشت. با این همه تفاسیر این کار برای تمام افرادی که به این حرفه علاقه دارند، بسیار جذاب و در عین حال متنوع نیز می باشد. ساعات کاری در این حرفه به صورت طولانی و فشرده می باشد که این موارد بسته به محل کار می تواند متفاوت باشد و بیشترین حجم کاری در این زمینه  مربوط به اواخر هفته است، زیرا که مشتریان بیشتری در این روزها وجود دارند. محیط کاری این حرفه همیشه گرم و تا حدی دارای رطوبت نیز می باشد و به خاطر همین وی باید همیشه تمیز باشد و برای رعایت نکات بهداشتی بیشتر نیز سعی نماید لباس های خود را همیشه تمیز و مرتب نگه دارد.

وظایف آشپز

فردی که در محیط رستوران شروع به فعالیت می کند دارای یک سری وظایفی است که بسته به مکانی که در آن فعالیت می کند این فعالیت ها می تواند تا حدودی متغیر باشد. از جمله وظایفی که وی در محیط دارد این موارد می باشد:

  • باید اطلاعات کافی در زمینه مواد اولیه و تازه نیز داشته باشد و بتواند مواد را به خوبی شناسایی نماید.
  • توانایی پخت انواع غذا ها بر مبنای استانداردهای موجود
  • نظارت کامل و کافی بر روی کیفیت انواع غذاها
  • کشیدن غذا در ظروف مناسب همراه با تزئینات زیبا بر روی غذا
  • رعایت تمام دستور العمل های سلامتی، بهداشتی و ایمنی

هر فردی که وارد این حرفه می شود چون از روزهای اولیه به عنوان یک کارآموز شروع به فعالیت می کند، پس فرصت زیادی دارد تا در محیط کار  بوده و از تجربیات افراد با تجربه تر در این حرفه استفاده نماید. وی وظیفه اصلی ای که دارد برای آماده نمودن مواد اولیه غذایی است که می تواند مانند شست وشو، خرد کردن مواد اولیه غذایی  باشد. با کسب بیشتر تجربه در این زمینه می توان حرفه ای تر بود و به لحاظ درآمدی نیز در سطج بالاتری قرار گرفت. در قدیم الایام بیشتر به صورت تجربی وارد این حرفه می شدند ولی به مرور زمان افراد علاقه مند توانستند با کسب مهارت های بیشتر در این زمینه و شرکت در دوره های فنی و دریافت مدارک در این زمینه، وارد بازار کار شد. در ابتدا زمانی که برای بار اول وارد این حرفه می شوید می توان به صورت یک کارآموز وارد این حرفه شد. زمانی که فرد به صورت حرفه ای در این شغل وارد می گردد باید دارای یک سری مهارت هایی باشد که شامل: کار تیمی ، پخت، دیزاین غذا، طبع غذاهای ایتالیایی، ایرانی، آسیاسی، فرنگی، کباب زن، خلاقیت، توانایی شناخت مواد مناسب را داشته باشد. فردی که وارد این حرفه می گردد باید دارای علاقه شدید به غذا و طبخ غذاها نیز داشته باشد و در ضمن بتواند در تمام شرایط توانایی تحمل فشارهای کاری را داشته باشد. در ضمن باید قابلیت توانایی انجام چند کار به صورت همزمان را نیز داشته باشد و در عین حال دارای سرعت عمل بالایی باشد و بتواند با دقت کافی و با کیفیت بالایی بتواند انواع غذاها را در کمترین زمان ممکن طبخ کند و برای سرو مشتریان آماده نماید.

بازار کار و موقعیت شغلی آشپز در ایران و جهان:

این حرفه در موقعیت های مکانی متفاوت، دارای موقعیت شغلی متفاوتی نیز هستند. افراد متخصص این شغل می توانند در مکان های متفاوتی از جمله هتل ها، فست فودها، مراکز تهیه غذا و هم چنین در آشپزخانه های صنعتی دارای وظایف متنوعی باشند و بر اساس تجربیاتی که کسب می نمایند و دارای صلاحیت کاری کافی می توانند دارای مدارج متفاوتی باشند. در ضمن می تواند با کسب تجربه های بالاتری در این زمینه، صلاحیت لازم برای مدیریت رستوران را داشته باشد و یا اینکه می تواند یک کترینگ داشته باشد و با سازمان ها و سایر شرکت های متفاوت قرارداد بسته و سفارشات آن ها را نیز فراهم نماید. با کسب مهارت های بالاتر در پخت غذا و با شرکت در دوره های آموزشی، مجوزهای لازم در این زمینه را کسب نماید و به تاسیس یک آموطشگاه بپردازد و به علاقه مندان این حوزه کمک بسیار زیادی را بنماید. در زمینه استخدام در این حوزه نیز باید گفت که آمار دقیقی در دسترس نمی باشد ولی با توجه به افزایش روزانه تقاضاهای مردم نسبت به انواع غذاهای  فست فودی و رستورانی و متناسب با افزایش مکان ها برای سرو این غذاها، پس بدیهی است که وضعیت استخدام برای این شغل نیز افزایش می یابد. استخدام افراد ماهر در این زمینه نیز که دارای مدارک بین المللی هستند بسیار رواج دارد. در بعضی از کشورها مانند کانادا و استرالیا، وضعیت استخدامی این شغل نیز افزایش یافته است و به لحاظ درآمدی قابل توجه نیز می باشد. در ضمن در کشورهای این چنینی تعداد و تنوع رستورانی بسیار بالاتر می باشد و در نتیجه فرصت های بسیار بیشتری برای استخدام نیز وجود دارد. در مورد برخی از کشورهای دیگر مانند آمریکا میزان استخدام این شغل، مابین سال های 2010 تا 2020 از رشد 8 درصدی برخوردار بوده است و برای سرآشپزها از رشد منفی یک برخوردار بوده است. در صورتی که برای شغل های دیگر متوسط این رشد در حدود 14 درصد می باشد. در کشور استرالیا در بازه زمانی 5 سال گذشته میزان استخدام برای این شغل از رشد منفی 4.2 درصدی برخوردار است و برای افراد حرفه ای تر از رشد 32.3 درصدی برخوردار بوده وپیش بینی می گردد که دارای رشد سریعی باشد.

شخصیت های مناسب برای شغل آشپزی:

برای انتخاب شغل در آینده، باید عوامل بسیاری را در نظر گرفت که از جمله ویژگی هایی که در انتخاب شغل بسیار تاثیر گذار است ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق و مهارت های فردی است که با اهمیت هستند. از موارد دیگر تاثیر گذار شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد تاثیر بالایی دارد. از مهم ترین این ویژگی های تاثیرگذار، ویژگی های شخصیتی است و شناخت درست شخصیت هر فردی یک فرآیند بسیار پیچیده و نیاز به زمان و هم چنین تخصص و زمان کافی در این زمینه می باشد. این نکته را باید مد نظر قرار داد که هر شخصی دارای ویژگی های منحصر به فردی می باشد و حتی آن دسته از افرادی که به نوعی دارای تیپ شخصیتی مشابه هستند و در برخی از موارد با یکدیگر متفاوت می باشند. به طور کلی همیشه افراد موفق از تیپ های شخصیتی متفاوتی در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام نمود که فقط تیپ های شخصیتی خاصی وجود دارند که می توانند در این حرفه موفق شوند. بر مبنای تحقیقاتی که انجام شده است نشان دهنده این است تیپ های شخصیتی که برای این شغل مناسب هستند به صورت عمومی این نوع از شفل را بیشتر می پسندند و در ضمن دارای رضایت شغلی بالاتری برخوردار هستند. شخصیت شناسی ای که بر مبنای شخصیت شناسی MBTI، صورت گرفته است ، نشان دهنده این است که تیپ های شخصیتی ESTJ، این نوع از تیپ شخصیتی را دوست دارند و در دنیای حقیقی فعالیت می نمایند و در ضمن کارهای ملموس و مشابه را فعالیت می دهند. در ضمن کارکردن مطابق با رویه ها و قوانین موجود را می پسندد و در ضمن دوست دارد که نتیجه کار خود را به صورت واقعی و ملموسانه ببیند. تیپ شخصیتی ESTP، دوست دارد که با مردم در ارتباط باشد و هم چنین به حرف های مشتریان نیز دقت نماید و در ضمن از حداکثر تلاش برای برطرف نمودن خواسته های افراد انجام دهد. تیپ شخصیتی ISFP ، کار با دست و هم چنین استفاده از حواس پنجگانه را در کار خود بسیار دوست دارد و در ضمن به انجام کارهای انطاف پذیر که از هر گونه ساختار به دور باشد، علاقه بسیاری دارد.

نظری برای این مقاله ثبت نشده است

اخبار استخدامی