آشنایی با مشاغل مالی

نوشته شده توسط
سارا عیوضی

فعالان بودجه بندی ها، تجزیه و تحلیل قسمت های مختلف از نظر شرایط مالی و سود دهی، ورودی و خروجی های پروژه های مختلف و ارائه دادن گزارش های مالی در هر سازمانی را شاغلین مالی آن سازمان می گوییم.
شاغلان مالی قبل از قبول کردن این شغل باید حسابداران خوبی باشند. شاغلین مالی از عوامل تأثیر گذار در هر سیستمی هستند و عدم آگاهی و دانش کافی آنان باعث می شود سیستم مربوط به آنها، به مسیر انحرافی از هدف قدم بردارد. از جمله ویژگی های این افراد باید به قابل اعتماد و اطمینان بودن آنها، داشتن آگاهی های لازم و کافی برای امورات مالی، ابتکار عمل و خلاق بودن، دارای قدرت تحلیل بالا برای قسمت های مختلف پروژه اشاره کنیم. اما مهارت هایی برای این کار نیاز است که شاغلین حتماً باید آنها را در خود داشته و روز به روز به سطح بالایی از آنها برسند. اولین مهارت، مهارت ارتباطی است که باید توانایی برقراری روابط با سایر شرکت ها را داشته باشند، دومین مهارت تحلیل مشکلات به وجود آمده یا مشکلات احتمالی و ارائه راه حل و راهکار مناسب است، زیرا عدم این مهارت باعث می شود مشکل ادامه پیدا کند و سیستم از سود دهی بیشتر دور شود، سومین مهارت، دانش ریاضیات و فناوری های روز داشتن است، زیرا اگر به روز نباشند به دلیل اینکه ابزار و برنامه های جدید ارائه می شود نمی توانند مسئولیت خود را به درستی انجام دهند. چهارمین مهارت، مهات سازماندهی هست، در حقیقت کنترل و هماهنگی های قسمت های مختلف، گزارش دادن فعالیت ها و روحیه درخواست راهنمایی و کمک از مدیران خود در این مهارت نهفته اند. شاغلان مالی در حساس ترین قسمت یک سیستم هستند و حقوق این افراد معمولاً بالای سه میلیون تومان است زیرا کسانی که مسئولیت این میز را می پذیرند افرادی باتجربه کاری هستند و آزمون خود را با موفقیت پاس کرده اند. این افراد هر چقدر بهینه کار کنند، که سیستم بازده بیشتری داشته باشد آینده ای درخشان در انتظارشان خواهد بود. قدرت تصمیمات مالی از شاخص ترین خصوصیات شاغلان مالی است چون ارزیابی و ایجاد تعادل برقرار کردن در کلیه امورات به خصوص ثبات مالی در گرو همین تصمیمات است و این تصمیمات که برای کنترل هزینه و پیش بینی سود حاصله و راندمان صورت می گیرد جزو مواردی هستند که نیاز به تجربه و دانش و علم در کنار یکدیگر است.
استخدام کارشناس مالی
برای مشاهده آگهی های این بخش روی عکس زیر کلیک کنید.
مشاغل مالی چیست ؟
همانطور که از نام این مشاغل پیداست، این مشاغل حول پول و گردشای مالی شکل میگیرند. انسانها از دیرباز تا کنون به مسئله نحوه مدیریت مالی توجه وافری نشان دادهاند و همواره در جهت برآوردن و ایجاد ساختارهایی برای بهبود فرآیندهای مدیریت مالی تلاش نمودهاند.
این تلاشها چه در عرصه زندگی شخصی و چه در عرصه زندگی اجتماعی همواره جریان داشته و خروجی آن پیشرفتهایی است که در این زمینه حاصل شده است. اما نقطه تمرکز بحث متن حاضر، کوششهایی است که در راستای نهادمند شدن این فرآیندهای مالی صورت گرفته است تلاشهایی که رفته رفته دنیای مدرن ما و ساختارهای رفع تعارضات مالی را در عرصه بینالمللی ایجاد نموده است.
اگر بخواهیم در حالت کلی تعریفی از مشاغل مالی ارائه دهیم باید تصریح نماییم که، تمام مشاغلی که به نوعی با ساختارهای پولی و مالی و نیز موضوع سرمایه در ارتباط باشند را جزو مشاغل مالی محسوب مینماییم. به بیان دیگر موضوع مشاغل مالی و بحث مورد توجه این مشاغل بازار سرمایه و عوامل موثر بر این بازارهاست.
متخصصان مشاغل مالی در طی تحصیلات و دورههای آموزشی خود میآموزند که چگونه در ساختارهای مالی انجام وظیفه نموده و حدالامکان و در فرصتهای مقتضی راهکارهایی در جهت برون رفت از بنبستها و یا بهبود روندهای معیوب مالی و سرمایهای یافته و به عرصههای اداری و مالی ارائه نمایند.
مشاغل حوزه مالی تنوع زیادی ندارند. جز دو شغل مدیر مالی و بعضی از شغلهای حسابداری و حسابرسی نمیتوان عنوان شغلی دیگری برای این گروه شغلی نام برد. اما اهمیت این مشاغل و همچنین خرده مشاغلی که حول آن شکل می گیرد لزوم بررسی در این زمینه را فراهم میکند. بنابراین در این یادداشت به بررسی معدود شغلهای این حوزه و همچنین امکانهای آن خواهیم پرداخت و بازار کار و میزان درآمد شاغلان این حوزه را ارزیابی خواهیم کرد.
فرصتهای شغلی مختلف موجود در حیطه مشاغل مالی
مدیر امور مالی
از انواع مشاغل مالی باید به مدیر مالی اشاره کرد. به واقع مسئله مدیریت مالی، همان مدیریت و راهبری نحوه هزینه و جذب منابع و نیز مسئله میزان مصرف مجموعه است. آن چه که بسیاری از مدیران مالی تلاش خود را بدان معطوف مینمایند موضوع بالابردن میزان سودهی شرکت و یا سازمان متبوع خود به عنوان هدفی کوتاه مدت و نیز بالا بردن ارزش سهام سازمان و یا شرکت و به طبع آن افزایش سطح ثروت سهامداران به عنوان هدفی بلند مدت است.
از دیگر سو مدیران مالی بخشی از انرژی خود را معطوف به مسئولیتشان در قبال حفظ و ارتقا سلامت مالی کارکنان شرکت و یا سازمان مینمایند. مدیران مالی گزارشهای تهیه شده توسط کارشناسان مالی را بررسی نموده و نسبت به تهیه گزارش کلی و جامع مبادرت مینمایند و آن ها را تسلیم مدیران شرکت مینمایند. ضمنا مدیران مالی کارها و مباحث مربوط سرمایه گذاری را هدایت، تاکتیکهای کلی و جزئی را تغییر و توسعه داده و نیز جهت نیل به هدفهای مالی بلند مدت سازمان یا شرکت برنامه ریزی مینمایند.
از دیگر سو یک حسابدار با تجربه و متخصص و یا یک رئیس حسابداری، در آینده می توانند در جایگاه مدیر مالی یک نهاد یاد سازمان قرار گیرند. در حقیقت یک مدیر مالی می تواند به تیم مدیریتی یک شرکت یا سازمان، نظرات و پیشنهادهایی در زمینه چگونگی هزینه کرد و نحوه سرمایهگذاری منابع موجود ارائه کند.
در مواردی دیگر حتی یک مدیر مالی میتواند بر پایه تجربیات و دانش خود نظراتی کارشناسی شده در زمینه تامین منابع مالی ارائه داده و در شرایط بحرانی اعلام دارد که از چه طریقی شرکت میتواند تامین مالی نماید.
در حقیقت مدیران مالی معمولا به شکل سازماندهی شده و تیمی فعالیت نمود و در موارد بسیاری به مدیران رده بالا سازمان و یا شرکت مشاوره میدهند و همچنین مسئولیتهایی که اختصاص به یک سازمان، نهاد و یا صنعت خاصی دارد را انجام میدهند. به عنوان نمونه میتوان گفت که مدیران مالی مشغول در بخش خصوصی میبایست وظایفی چون ثبت، بررسی و اختصاص بودجهها را به نحو احسن انجام دهند همچنین یک مدیر مالی که در برخی صنایع اشتغال دارد میبایست نحوه محاسبه و نیز تهیه گزارشهای مالی در مورد محصولات، قیمت تمام شده آنها و نیز کالاهای تولیدی را به صورت تام و تمام بداند.
مبحث دیگر اینکه مدیران مالی میبایستی نسبت به مقررات و قوانین مختلف در زمینه مالیات,که بهصورت مستقیم بر شرکت یا سازمان متبوع صنعت آنها موثر است، آگاه بوده و مدیران ارشد را در جریان آن قرار دهند. مدیران مالی چه از منظر ساختار اداری و چه از نظر همپوشانی عملکرد ارتباطات بسیار نزدیکی با مدیران ارشد و نیز واحدهای مالی و حسابداری دارند. اغلب مدیران مالی به صورت تمام وقت فعالیت نموده و این مسئله نیز خود معلول حجم بالای کاری آنها است.
مشاغل مرتبط به حسابداری و امور مالی
نمیتوان از مشاغل مالی صحبت کرد اما چیزی از حسابداری نگفت. دانش حسابداری به طرز بی سابقهای به حیطههای مختلف تجارت نظم بخشیده و امکان نظارت و پرتوافکنی بر تمام فعالیتهای تجاری را امکان بخشیده است. در واقع دانش حسابداری را زبان تجارت گفتهاند و به واقع یکی از علومی است که ریاضیات را با تحلیلهای مربوط به حوزه علومانسانی پیونده داده و آشتی بخشیده است.
یک حسابدار از طرقی چون ارائه گزارشهای پولی و مالی، دادههای موردنیاز را در مورد شرکتها و نهادهای اقتصادی در اختیار افراد یا اشخاصی که صاحب منافع یا صاحب حق هستند قرار میدهد. از جمله این افراد و اشخاص میتوان به سرمایهگذاران، مدیران، صاحبان صنایع، اعتبار دهندگان، نهادهای پولی و مالی اشاره نمود.
از زوایهای دیگر از حسابداری با نام سیستم اطلاعاتی حسابداری یاد مینمایند که به منظور تحلیل و ارزیابی دادههای مرتبط با رخدادهای پولی و مالی اثرگذار بر نهادها، سازمانها و بخشهای صنفی و تجاری تهیه میگردد. در یک ارزیابی کلی میتوان عنوان نمود که فرآیند حسابداری مجموعه عملیاتهایی است که شامل سازوکار شناسایی، بررسی کمی و کیفی، ثبت و ارائه دادههای اقتصادی جهت تصمیم سازیهای بالادستی است. به واقع این اطلاعات و دادهها برای صاحبان صنایع و مدیرانشان بسیار مهم و راهگشا بوده و به ذهن آن ها جهت خواهد داد.
تحلیلگر مالی
یکی از جذابترین مشاغل مالی موجود در کشور ما و حتی در جهان است. همه کارکنان این شغل افراد باهوش و جذابی هستند که متفاوت با دیگران عمل میکنند. اگر شما توان تجزیه و تحلیلی بالایی دارید و از دیگر سو علاقه وافری به تجزیه و تحلیل بازارهای مالی دارید، میتوانید حیطه شغلی تحلیل گر بازار مالی را برای خود انتخاب نمائید. البته باید عنوان نمود که حیطهی شغلی تحلیل گری مالی در کشور ما سبقه چندانی نداشته و به نوعی جزو مشاغل نوین و جدید محسوب میگردد و به حدی که باید و شایسته اهمیت است گسترش و توسعه نیافته است.
به واقع یک تحلیل گر مالی اطلاعات و دادهها را بررسی نموده و در قالب گزارشهای مالی در اختیار متقاضیان یا مشتریان خود میگذارد تا این که آن ها بتوانند در شرایط مقتضی مناسبترین تصمیمات را اتخاذ نمایند.
در مورد حوزه شغلی این افراد باید گفت که کارفرما یا مشتریان وی میتواند بانک ها، شرکت های بیمه، کارگزاری های بورس و یا اشخاص و مجموعههایی که قصد سرمایهگذاری خاصی دارند، باشند که از تحلیل گر مالی بابت نحوه و جهت سرمایه گذاری هاب خود مشورت می گیرند.
تحلیل گران مالی در صورتی که بتوانند تحلیل مناسبی از وضعیت گردش سرمایه و همچنین آینده سرمایه داشته باشند درآمد بسیار خوبی نیز به دست میآورند. بسیاری از این تحلیلگران در حوزه بورس و اوراق بهادر و بازار سرمایه به مشاوره به افراد و شرکتهای مختلف میپردازند و به عنوان یک متخصص درآمدهای بسیار بالایی نیز دریافت میکنند.
وضعیت اشتغال و بازارکار و نیز درآمد مشاغل مالی
به دلیل اهمیت فراوان مسائل مالی در هلدینگها و مجموعههای مختلف، قطعا و یقینا متخصصان مسائل مالی نقشی محوری را در این مجموعهها ایفا مینمایند. به واقع میتوان عنوان نمود که ظرفیتهای شغلیای که حول این مشاغل تعریف میگردد گسترده بوده و طی یک روند منطقی به شکلی روزافزون نیز در حال گسترش است.
به دلیل اهمیت فراوان مسائل مالی در هلدینگها و مجموعههای مختلف، قطعا و یقینا متخصصان مسائل مالی نقشی محوری را در این مجموعهها ایفا مینمایند. به واقع میتوان عنوان نمود که ظرفیتهای شغلیای که حول این مشاغل تعریف میگردد گسترده بوده و طی یک روند منطقی به شکلی روزافزون نیز در حال گسترش است.
به همین دلیل تقریبا همه شرکتهای خصوصی و دولتی و همه نهادها برای برنامه ریزی و مدیریت منابع مالی خود نیاز مبرمی به کارشناس امور مالی دارند. از سوی دیگر تحلیل گران مالی میتوانند به صورت خصوصی نیز به مشاوره بپردازند که در بازار سرمایه و یا در موراد بهبود سرمایه و فرار از ورشکستگی میتواند کارآیی زیادی داشته باشد.
از منظر درآمد نیز بسته به این که فرد با یک مجموعه دولتی یا خصوصی همکاری مینماید و نیز در کدام از حیطههای شغلی، مشاغل مالی فعالیت مینماید میزان درآمد متفاوتی را به خود اختصاص خواهد داد. اگر فردی در قامت مدیر مالی مشغول بکار گردد قاعدتا موقعیت شغلی وی جزو مشاغل مدیریتی محسوب شده و جه در بخش دولتی و چه خصوصی از مزایای خوبی برخوردار خواهد شد. معمولا مدیران مالی در بخش دولتی بیش از سه میلیون تومان و تا هفت میلیون تومان درآمد دارند.
یک تحلیلگر مسائل مالی نیز بسته به اینکه بصورت پروژهای فعالیت نموده و یا در خدمت نهاد یا شرکتی باشد درآمد متفاوتی خواهد داشت. نیک میدانیم که میزان تخصص، تجربه و تعهد کاری نیز از مهمترین عوامل برتری یک متخصص بر متخصص دیگر است. بسیاری از این مشاوران بسته به میزان موفقیتی که حاصل مشورت آنهاست درآمد کسب میکنند که میتواند رقم قابل توجهی باشد.