آشنایی با مشاغل منابع انسانی

نوشته شده توسط
باجاب

انسان های درون یک شرکت و کارکنان هر مجموعهای به عنوان منابع انسانی آن مجموعه شناخته میشوند. پس افرادی که کار میکنند و باعث به فعالیت انداختن و رو به جلو رفتن هر مجموعه و سازمانی می شوند منابع انسانی نامیده میشوند.
. به نوعی مهمترین بخش شرکت که سرمایه آن را در اختیار دارند با کار آنهاست که شرکت می تواند سر پا باشد، بخش منابع انسانی آن است. پیدا کردن، حفظ، توسعه و افزایش یا کاهش این منابع اثر مستقیم بر روی عملکرد مجموعه دارد. این اتفاقات اگر به نحوه صحیح انجام و مدیریت نشود مجموعه با شکست روبهرو میشود و اگر به صورت برنامه ریزی شده، علمی و بر طبق اصول مدیریت منابع انسانی انجام شود موفقیت شرکت را تضمین می کند.
استخدام مشاغل منابع انسانی
برای مشاهده تمام آگهی های این بخش روی عکس زیر کلیک کنید.
واژه منابع انسانی در سیر تکامل خود از کارگران به منابع انسانی رسیده است. این اتفاق باعث تغییر نحوه نگرش به کسانی است که در یک مجموعه کار میکنند که تکامل یافته تر است. به طور مثال دید مدیران وقتی یک نفر منابع انسانی دانسته شود قطعا متفاوت با زمانی است که فقط به عنوان یک کارگر شناخته شود. منابع انسانی همچون دیگر منابع و سرمایههای شرکت قلمداد میشوند و برای هرچه بهتر شدن وضعیت آنها تلاش میشود.
در گذشته وظایف یک رئیس و مدیر مجموعه صرف استخدام و اخراج و پرداخت حقوق بود اما با تکامل واژه منابع انسانی، یک مدیر علاوه بر قبلی ها باید، ایجاد رضایت و انگیزه، مدیریت و توانمندسازی و حفظ کارکنان را نیز مدنظر قرار دهد. بخش منابع انسانی شرکت باید به سنجش فعالیت ها از طریق انتخاب معیار دقیق سنجش بپردازدو همچنین بخش ارزش افزوده را برای بالا رفتن راندمان کاری ایجاد کند. منابع انسانی امروز به عنوان پر ارزش ترین دارایی یک شرکت شناخته می شود، پس این استراتژی برای مدیریت صحیح آنها از مهمترین وظایف بخش منابع انسانی است. مدیریت منابع انسانی دیگر اجازه نمی دهد مدیر به تنهایی به کارهایی همچون استخدام و ارزشیابی کارمندان خود بپردازد.
یکی از مشخص ترین گروههای شغلی را هم میتوان همین مورد دانست. مشاغل منابع انسانی آن چنان گسترده نیستند و در چند شغل مشخص خلاصه میشوند. در این یادداشت به بررسی مشاغل مختلف این حوزه و بررسی مسائلی مانند بازارکار و درآمد این مشاغل خواهیم پرداخت و در پایان هم اشارهای به مسائلی چون مزایا و معایب این مشاغل خواهیم داشت.
مشاغل حوزه منابع انسانی
با توجه به اهمیت گفته شده در مدیریت منابع انسانی هر شرکت مدرن باید یک بخش جداگانه برای این عرصه مهم در نظر گرفته باشد. پس یکی از فرصتهای شغلی منابع انسانی استخدام در شرکت ها به عنوان مدیریت منابع انسانی در شرکتهای خصوصی یا دولتی است. در منابع انسانی سیاستها و اقداماتی تبیین و برنامهریزی میشود که به منظور مختلف ارتباط با کارمندان است. از استخدام و آموزش گرفته تا ارزیابی عملکرد ایجاد محیط قلم کاری و برنامه های کارکردها از وظایف این بخش هستند.
برای راهیابی به این شغل میتوانید در دانشگاه به رشته مدیریت منابع انسانی رفته و در آنجا با مبانی و اصول مدیریت منابع انسانی آشنا شوید. در این رشته با مبانی و اصول مختلف مدیریت منابع انسانی مدیریت برنامهریزی اقتصاد آمار روانشناسی و غیره آشنا می شوید. ارزش آفرینی برای سازمان ها یکی از مهمترین فعالیتهای مدیریت منابع انسانی است. مدیریت منابع انسانی در دانشگاههای ایران دارای چهار گرایش در کارشناسی ارشد از: گرایش مدیریت استراتژیک منابع انسانی- گرایش مدیریت عملکرد و بهره وری منابع انسانی- گرایش مدیریت منابع انسانی اسلامی- گرایش منابع انسانی بین الملل
می توانید از رشتههای علوم انسانی در کارشناسی رشته منابع انسانی در کارشناسی ارشد رسیده و در این گرایش ها تحصیل کنید که دارای ۳۲ واحد درسی میباشند که ۲۰ واحد دروس اصلی و ۸ واحد دروس اختصاصی گرایش ها است در نهایت ۴ واحد هم برای پایان نامه کارشناسی ارشد در نظر گرفته شده است.
بازار کار مشاغل منابع انسانی
شما پس از فارغ التحصیل شدن در کارشناسی ارشد منابع انسانی میتوانید یکی از شغلهای زیر را انتخاب و در آن مشغول به کار شوید:
کارشناسی یا مدیر منابع انسانی
فرایند جذب ، مصاحبه ، استخدام آموزش اعضا بر عهده این شغل است و فرد مشغول به این شغل باید همچنین یک برنامه ریزی استراتژیک را به مدیران برای بهبود وضعیت منابع انسانی شرکت ارائه دهند. این فرد سیاست گذار اصلی بخش منابع انسانی مدیریت منابع انسانی آن شرکت است.
ارتباط با مدیران و کارکنان و هماهنگی در کار تیم مدیریت مشکلات نیروی انسانی شرکت و غیر از وظایف اصلی این شغل است. دو بخش کارشناس و مدیر در این شغل وجود دارد که کارشناس راهکارهای لازم را برای مدیر پیشنهاد می کند و همچنین بخش اجرایی کار مدیریت منابع انسانی را بر عهده دارد، یعنی بر اساس سیاست های شرکت به جذب استخدام و آموزش نیروی انسانی میپردازد. شرکت های دولتی و خصوصی دارای بخش منابع انسانی هستند که افراد میتوانند در آن مشغول به فعالیت شوند. میزان درآمد مدیر منابع انسانی متوسط بین ۱۰ میلیون تومان تا ۶۵ میلیون تومان در شرکت های کوچک و در شرکت های بزرگ ماهانه متوسط بین ۱۳ میلیون تومان تا ۱۱۴ میلیون تومان می باشد. همچنین حقوق کارشناس منابع انسانی نیز در شرکت های کوچک ماهانه متوسط بین ۸ میلیون تومان تا ۳۰ میلیون تومان متغیر و در شرکت های بزرگ این عدد ماهانه به صورت متوسط بین ۱۰ میلیون تومان تا ۳۵ میلیون تومان متفاوت است.
مدیر امور اداری
دومین شغل که بیشتر نزدیکی را به رشته منابع انسانی دارد مدیر امور اداری است. برنامه ریزی، هماهنگی و اجرای صحیح خدمات اداری در یک شرکت یا مجموعه را بر عهده دارد. امور قراردادها ، تجهیزات اداری، الگوها، بروکراسی، هزینه ها، همه و همه توسط مدیر امور اداری و برنامه ریزی کنترل و هدایت می شود. بهره وری مناسب و درست از کارکنان نیز از وظایف دیگر مدیر امور اداری است.
همچنین او باید بر کار کارکنان نظارت داشته باشد. بودجه مورد نیاز و تخصیص آن به بخشهای مختلف شرکت توسط مدیر امور اداری انجام میشود. امور استخدامی شرکت ، بیمه و وام کارکنان و ارزیابی عملکرد پرسنل از دیگر وظایف امور اداری است. به دلیل این که هر مجموعه اقتصادی و هر شرکتی باید به امور اداری خود نظم بدهد، بازار کار خوبی برای مدیران امور اداری در هر شرکت خصوصی یا دولتی وجود دارد.
البته این بازار کار در سال های گذشته اشباع شده است. درآمد و دستمزد متوسط این مدیر در شرکت های کوچک ماهانه متغیر بین ۱۲ میلیون تومان تا ۶۵ میلیون تومان است و در شرکت های بزرگ این میزان بین ماهانه متغیر بین ۱۷ میلیون تومان تا ۱۱۴ میلیون تومان متغیر است. میزان درآمد نسبتا خوب این شغل باعث شده این بخش از منابع انسانی خواستار های بیشتری داشته باشد.
از دیگر مشاغلی که می توان با منابع انسانی به آنها رسید میشود به مشاغل زیر اشاره کرد: کارشناس یا مدیر آموزش که می تواند در بخش آموزشی هر شرکت می تواند شاغل باشد. استاد یا پژوهشگر دانشگاه که میتواند در حوزه تحقیقاتی و تدریس در حوزه دانشگاه در حوزه منابع انسانی شاغل باشد. مشاور مدیریت و یا کارشناس بیمه- کارمند بانک- رئیس بانک- کارشناس پشتیبانی شرکت- مدیر روابط عمومی و مدیر انتشارات از شغلهایی هستند که می توان با استفاده از منابع انسانی به آنها رسید. میزان درآمد و حوزه کاری این شغلها با توجه به گستردگی آنها متفاوت است.
مزایا و معایب مشاغل منابع انسانی
یکی از مهمترین ضعفهای مشاغل این گروه شغلی عدم توجه به مدیریت منابع انسانی است. متاسفانه مشاغل این حوزه هنوز به صورت همه جانبهای فراگیر نشده اند به همین دلیل هم تنها در موراد معدودی شاهد آگهیهای استخدامی در این حوزه هستیم. مشاغل منابع انسانی در کشورهایی مانند آمریکا بسیار مورد توجه قرار گرفته است چرا که امر تولید در نظام سرمایه داری با تکیه بر نیروی تولید صورت میگیرد و این نیروی تولید هم نیازمند برنامه ریزی و مدیریت است. جالب است بدانید حقوق کارشناسان این حوزه در آمریکا بیش از پنج برابر متوسط جهانی است و از درآمد همتایان خود در چین هم بیش از ده برابر بیشتر است و در مورادی دو برابر حقوق دریافتی کارشناس منابع انسانی در اروپاست.
با این حال این شغل جذابیتهای خاص خود را هم دارد که به عنوان مثال میتوان به ارتباط موثر با انسانها اشاره کرد، برگزاری جلسات، آموزش و غیره به مراتب از کار کردن با دستگاهها بهتر است و برای بسیاری از افراد هم تنوع شغلی اهمیت دارد و چندان علاقهای به کار های بوروکراتیک و به اصطلاح خشک ندارند.
کارشناس یا مدیر منابع انسانی در صورتی میتواند در این حوزه به موفقیتهایی دست پیدا کند که با سایر مجموعه خود ارتباط موثری برقرار کند. این ارتباط میتواند معنای متفاوتی داشته باشد و از یک سو ارتباط با سایر نهادها باشد و یا ارتباط با کارکنان و مدیران.
در کنار این موضوع باید به توانایی برنامه ریزی و همچنین سخنوری شاغلان این حوزه اشاره کرد. معمولا وظیفه آموزش، سخنرانی و همچنین ارتباط با مردم و انجام تبلیغات و کارهایی که مربوط به ارتباطات است هم به افراد شاغل در منابع انسانی سپرده میشود هر چند در بعضی از نهادها تفکیکهایی صورت گرفته است اما در اغلب موارد شاهد این وظایف برای مدیر منابع انسانی هستیم.