آشنایی با شغل مدیر روابط عمومی

نوشته شده توسط
سارا عیوضی

اطلاع رسانی و ایجاد برقراری مستمر با نهاهای مختلف و جامعه برای بسیاری از مراکز به منزله یک امر حیاتی جلوه میکند. به همین دلیل هم تقریبا همه نهادها مانند دانشگاه، سازمانهایی مانند شهرداری، استانداری، فرمانداری، محیط زیست و غیره بخش بسیار مهمی در سیستم اداری خود گنجاندهاند به نام مدیر روابط عمومی و اطلاع رسانی.
هنگامی که یک شرکت و یا یک نهاد اقدام به برگزاری برنامهای میکند و یا در خصوص مسائل مختلفی مانند موفقیت و یا موقعیت خاص قرار است با سایر نهادها و یا جامعه ارتباط برقرار کند نیاز به کارشناس و مدیر روابط عمومی دارد.
استخدام مدیر روابط عمومی
برای مشاهده تمام آگهی های این بخش روی عکس زیر کلیک کنید.
معمولا مدیر روابط عمومی در این شغل به منزله سخنگو و حتی فردی که مدیر بخش فضای مجازی و تبلیغاتی است هم فعالیت میکند. در برخی از نهادها مانند وزارتخانهها تعداد افرادی که در این شغل مشغول به کار هستند زیاد است و گاه به ازای هر مدیر و معاونی یک مسئول روابط عمومی هم وجود دارد. این مدیران معمولا به برنامه ریزی برای ارائه سخرانی و یا انجام مصاحبه و حتی پاسخ دادن به رسانهها وقت و زمان خاصی را تنظیم میکنند گاها نیز خود از طریق رسانه و یا مصاحبه اقدام سخنرانی در خصوص موقعیت سازمان و سیاستگذاریها و تصمیماتی که حوزههای مختلف صورت گرفته است میکنند.
اگر میخواهید با یکی از پولسازترین مشاغل جهان آشنا شوید بهتر است این مقاله را تا پایان دنبال کنید. در این یادداشت علاوه بر توضیح وظایف و توانمندیهای مدیر روابط عمومی مطالب جذابی در خصوص وضعیت این شغل در جهان ارائه خواهیم کرد.
وظایف مدیر روابط عمومی
- ارتباط موثر با رسانه و تنطیم وقت برای انجام مصاحبه و پاسخ به پرسش خبرنگاران
- ایجاد هماهنگی و اطلاع رسانی در خصوص جلسات و سخنرانیهای مختلف
- برنامه ریزی در جهت مراجعه راحت تر و آسان تر مردم به سازمان
- تلاش برای ایجاد چهرهای مثبت و مردمی از سازمان
- تهیه متن سخنرانی برای اعضای سازمان و مشورت دادن به آنها
- برقراری ارتباط موثر با سایر سازمانها
- نظارت بر محتوای درج شده در کانالهای اطلاع رسانی سازمان. در واقع بخش زیادی از وقت مدیر روابط عمومی در این قسمت صرف میشود.
- تامین محتواهای آموزشی مورد نیاز کارکنان و همچنین محتواهایی که در جلسات و سخنرانیها به حاضرین داده میشود.
- نظارت بر روند تبلیغات و پیگیری امور چاپ و صحت انجام این فرآیندها. با این که این کار معمولا توسط گرافیست و غیره انجام میشود اما مسئولیت تایید و کیفیت آنها نزد مدیران ارشد بر عهده مدیر روابط عمومی است بنابراین باید با دقت خاصی متون و بنرهای تبلیغاتی را بررسی کند.
- انجام امور تشریفاتی و همچنین استقبال از مدیران
- بررسی درخواست دعوت از مدیران برای سخنرانیها و غیره
- انجام مقدمات سفرهای مدیر
- برنامه ریزی در جهت برگزاری اجلاسهای منطقهای، استانی و بین المللی
توانمندیهای مدیر روابط عمومی
- فن بیان قوی برای حضور در جلسات. وقتی از روابط عمومی صحبت میشود اصل اساسی در آن فن بیان است. مدیر روابط عمومی باید بتواند از طریق بیان صریح و حساس نسبت به خواستههای مردم واکنش نشان دهد و پرسشهایی که در خصوص برنامهها مطرح میشود را پاسخ دهد.
- ارتباط موثر و قوی با مراجعه کنندگان و جامعه. در صورتی که یک مدیر روابط عمومی در سطح کلان را تصور کنید این توانمندی را بهتر درک خواهید کرد. برای مثال مدیر روابط عمومی دانشگاه را در نظر بگیرید که همواره در ارتباط با دانشجویان و اهل رسانه است. این مدیران میزان موفقیت خود را مدیون ارتباط موثر با جامعه هستند.
- توانایی تهیه گزارش از برنامه ها و مراسمات مختلف. این موضوع نیازمند تسلط مدیر روابط عمومی به ادبیات و زبان فارسی و همچنین تکنیکهای نگارش متون مختلف مانند سخنرانی و گزارش و غیره است. بنابراین مدیران این سطح در واقع مشاور و راهنمای مدیران ارشد در همه سازمانها هستند.
تحصیلات مدیر روابط عمومی
در حال حاضر در مراکز دولتی تحصیلات خاصی برای مدیر روابط عمومی در نظر نمی گیرند و بیشتر به سابقه افراد توجه میکند. معمولا افرادی که در این شغل مشغول به کار میشوند سابقه انجام کارهای رسانهای و خبرنگاری و یا توانایی سخنرانی به صورت حرفهای را دارا هستند. البته در برخی از نهادهای دولتی علاوه بر این دو موضوع همسو بودن و همچنین داشتن سیاست در برخورد با افراد مختلف هم به عنوان یک ویژگی بسیار مهم در نظر گرفته میشود.
اما در مشاغل غیر دولتی علاوه بر سابقه کار و فن بیان قوی، تحصیلات در رشته رسانه و مدیریت رسانه معمولا در اولویت استخدام قرار دارد. در حال حاضر دانشگاههای بسیار کمی این رشته را تدریس میکنند به همین دلیل هم موقعیت مناسبی برای فارغ التحصیلان آن وجود دارد.
وضعیت استخدامی مدیر روابط عمومی
آمارها نسان میدهد که اهمیت این رشته در کشورهای توسعه یافته بیش از پیش است. در موارد بالا اشاره نکردیم اما یکی از مهمترین وظایف مدیر روابط عمومی در بخش ارتباط بین الملل است. بسیاری از شرکتهای خارجی هم هدف از استخدام مدیر روابط عمومی را ارتباط با سایر شرکتها در عرصه بین المللی میدانند به همین دلیل هم در سالهای اخیر میزان استخدام در کشورهای اروپایی سالانه بیش از ده درصد رشد داشته است.
در کشور ما هم با توجه به گشترش فضای مجازی مسئله روابط عمومی جدی گرفته شده است. در بخش خصوصی آگهیهای زیادی در خصوص استخدام در این حوزه وجود دارد اما در بخش دولتی چندان اقبالی برای استخدام نیروی جدید نمیشود. بنابراین در صورتی که قرار است وارد این کار شوید بهتر است زیاد دل به مشاغل دولتی نبندید.
درآمد مدیر روابط عمومی
معمولا درآمد مدیران روابط عمومی چندان بالا نیست، مگر آن که این شغل به منزله یک شغل استراتژیک برای یک سازمان باشد. مثلا برای یک سازمان دولتی که حجم کاری و پاسخگویی بسیاری زیادی دارد این کار اهمیت دو چندانی پیدا خواهد کرد و میزان حقوق مدیر روابط عمومی هم مانند بسیاری از مدیران ارشد سازمان خواهد بود.
از طرف دیگر در صورتی که شما در یک شرکت بزرگ که ارتباطات بین المللی دارد فعالیت کنید و توانایی تهیه متون و آماده کردن تفاهم نامه به زبانهای مختلف را هم داشته باشید قطعا بیش از ده میلیون تومان در ماه حقوق دریافت خواهید کرد.
اما وقتی در مشاغل کوچکتر و ادارات نه چندان مهم مشغول به کار هستید معمولا بیش از دو میلیون تومان دریافت نخواهید کرد و با در نظر گرفتن استثنائات باید بگوییم میانگین درآمد در این مشاغل همین حدود است.
جالب است که جایگاه این شغل را از لحاظ درآمدی با سایر کشورها هم مقایسه کنیم. با توجه به افزایش ارزش دلار نسبت به ریال درآمد یک مدیر روابط عمومی در آمریکا غیر قابل مقایسه با بهترین مدیر روابط عمومی در ایران است. چرا که مدیرا این حوزه در آمریکا نزدیک به 100 هزار دلار به عبارتی یک میلیارد و چهارصد میلیون تومان در سال حقوق دریافت میکنند در حالی که آرمانی ترین درآمد یک مدیر روابط عمومی در ایران به صد میلیون تومان در سال هم نمیرسد. البته این موضوع دلایل زیادی هم دارد. بخشی زیادی از مشاغل روابط عمومی در کشور ما زاده بوروکراسی هستند و یک شغل مولد به حساب نمیآیند در حالی که در آمریکا روابط عمومی هم به منزله یک شغل و کار پولساز برای نهاد هاست.
درآمد مدیر روابط عمومی در کشورهای اروپایی هم مطلوب است و به بیش از پنجاه هزار دلار در ماه میرسد. در بعضی از کشورها مانند ترکیه و کره جنوبی هم درآمدها نزدیک به درآمد اعطایی در کشورهای اروپایی است. بنابراین میتوان اینطور نتیجه گیری کرد که در صورت سامان یافتن ادارات و اقتصاد کشور جایگاه مدیر روابط عمومی مانند مدیر ارشد سازمان پر اهمیت شود و درآمد بسیار خوبی نیز به این افراد تعلق بگیرد.
در بین کشورهای اروپایی هم انگلیس بهترین وضعیت را هم از لحاظ استخدام مدیر روابط عمومی و هم از لحاظ اعطای حقوق دارد به طوری که مدیران روابط عمومی که سابقه و تخصص زیادی داشته باشند ماهانه بیش از ده هزار دلار حقوق داده میشود.
چگونه یک روزمه مدیر روابط عمومی تهیه کنیم
در حال حاضر وارد هر شغلی شوید نیاز به ارائه رزومه دارید به همین دلیل هم یکی از دغدغههای افراد برای ورود به بازار کار تهیه و تنظیم رزومه است. اما چه چیزی باید در رزومه لحاظ شود. برای مثال همین شغل مدیر روابط عمومی را در نظر میگیرم. ابتدا در صورتی که تحصیلات شما مرتبط با روابط عمومی است تاکید زیادی بر روی آن داشته باشید.
مثلا ذکر کنید که دانشجوی مدیریت رسانه دانشگاه تهران هستید و سابقه همکاری با دانشگاه و اساتید و غیره را داشته اید. سپس به مشاغل و کارهای مرتبط اشاره کنید. برای مثال اگر در زمینه تولید محتوا و مدیریت سایت و یا برگزاری همایش و سخنرانی فعالیت کردهاید گزارشی متناسب درخواست کارفرما تهیه کنید. در بخش بعد به تواناییهای خود در حوزه نوشتاری و فن بیان تاکید کنید و در نهایت اشاره داشته باشید که به چه زبانهایی تسلط دارید و مدرک شما چیست. نحوه کار شما با رایانه چطور است و توانایی کار با چه نرم افزارهایی را دارید. در صورتی که موراد بالا را رعایت کنید امکان ورود به شما به مشاغل مختلف هم بسیار زیاد خواهد شد.