آشنایی با مشاغل امنیتی Security Jobs

نوشته شده توسط
باجاب

از زمانی که انسان پا در این کره خاکی نهاده است همیشه و همیشه امنیت موضوعی مهم و چالش برانگیز بوده است. همچنین از بدو تاسیس اجتماعات اولیه بشری، یکی از اساسی ترین مسائلی که همواره ذهن انسان ها را به خود مشغول نموده تامین امنیت خود، خانواده و بستگان خود بوده است.
رفته رفته و با رشد جوامع انسانی این دغدغه از موضوعی شخصی، شکلی نهادمند یافت و انسان ها به تدریج در جهت ایجاد نهادهایی برای تامین امنیت پیش رفتند. با سر برآوردن تمدن های بشری، این نگاهی که به دنبال ایجاد ساختار و نهادی مستقل در جهت تامین بود بسیار تقویت شد و عینیت پذیرفت
استخدام نگهبان در تهران
برای مشاهده تمام آگهی های این بخش روی عکس زیر کلیک کنید.
با ورود انسان به دنیای مدرن و تحول در همه زمینه ها تامین امنیت نیز جنبههای مختلفی را شامل گردید. به طور مثال امنیت درون شهرها که از آن به انضباط شهری نیز تعبیر می شد جنبه پررنگی یافت. بعدها با ورود وسائل نقلیه مدرن به درون شهرها و زندگی مردم، امنیت باز هم جلوه تازه ای به خود گرفته و ساختارش کاملتر گردید.
در سالهای اخیر و با ایجاد و رشد فضای سایبری و حجم بالایی از داده هایی که در درون این فضاها و یا ابزارهای رایانه ای ذخیره شده اند، موضوع امنیت به شکل بی سابقه ای با چالش مواجه شده بود زیرا اینبار تهدیدات امنیتی برخلاف تمام اعصار و قرون هیچگونه شکل و مواجه سخت ندارد و اصطلاحا در حیطه قدرت نرم تعریف می شود.
نفس وجود این تهدید که از جنس تهدیدات امنیتی متداول نبود زمینه پایگذاری بخش جدید از مشاغل امنیتی گردید که به آن حیطه امنیت اطلاعات گویند. به واقع نیاز به حفظ امنیت در این حوزه، اگر بیش از حوزه های دیگر مورد توجه نباشد قطعا در ردیف مهم ترین شاخصه ها حفظ امنیت بوده و خواهد بود. حتی افقی که بسیاری از متخصصان حوزه امنیت در مقابل خود می بینند، اهمیت بیش از پیش حفظ امنیت و ایجاد پروتکل های جدیدتر و قوی تر در این حیطه است.
بنابراین آن چه در مورد امنیت وجود دارد دو جنبه دارد اول جنیه فیزیکی آن است که به وضوح در مراکز مختلف میتوانیم آن را ببینیم و دیگری هم جنبه نرم افزاری دارد که به امنیت اطلاعات معروف است. حال که ذهنیتی کلی در مورد مقوله امنیت و مظاهر آن در دنیای اطراف مان پیدا کردیم بهتر است به تقسیم بندی معناداری در زمینه مشاغل امنیتی بپردازیم.
انواع مشاغل حوزه امنیت
همان طور که در سطور بالا شرحی بر آن رفت یکی از مهمترین تقسیم بندی های موجود در بین مشاغل امنیتی، شغل امنیت داده و اطلاعات است. به واقع بسیاری از پروسه هایی که در عالم اطراف ما جریان دارد از مشخصات هر فردی گرفته تا اطلاعات پولی و مالی و هر آن چیزی که در دنیای امروز مهم جلو کند حداقل نسخه ای از آن در فضایی تحت نام فضای سایبر وجود دارد.
پس حال که بسیاری از اطلاعات مختلف جوامع بشری در این فضاست، اصولا حفظ و ارتقا امنیت در این حوزه بسیار مهم جلوه مینماید. همین اهمیت باعث شده است که آهنگ رشد در این شغل بسیار بالا باشد و طبق پیش بینی ها و برآوردها این آهنگ رشد به صورت نمایی ادامه پیدا خواهد کرد.
اگر بخواهیم موضوع را روشنتر نماییم باید مشاغلی را که در این حوزه وجود دارد معرفی کرده و شرحی برآن بیاوریم.
مدیر حفظ امنیت اطلاعات
این موقعیت شغلی در حیطه مشاغل مدیریت امور اجرایی تعریف میشود. در حقیقت مدیر حفظ امنیت اطلاعات فردی است که وظیفه راهبری و نظارت برروند اجرایی پروژه ها و یا پروسه های امنیت اطلاعات دارد. فردی که میخواهد مدیر امنیت داده باشد ابتدا به ساکن می بایست کارنامه ای قابل دفاع در بخش دکترین امنیت اطلاعات و به وجودآوردن پروتکل های امنیتی که در برهه های مختلف امتحان خود را پس دادهاند. این شغل هم در مشاغلی مانند کارشناس پایگاه داده و مشاغل سایبری و حتی مشاغل دوتی در حوزه پلیس فتا خواهان بسیار زیادی دارد.
مسئول بخش امنیت
مسئول قسمت امنیت در حقیقت یک موقعیت شغلی سطح بالا محسوب می شود که وظیفه راهبری و نظارت بر قسمت های مختلف روند اجرایی همه کارها در حوزه امنیتی، فناوری داده در کل یک نهاد یا ارگان را برعهده خواهد داشت. بدین ترتیب مسئولیت طرح، نظارت، ساماندهی و تخصیص بودجه های مالی به بخشهای مختلف امنیتی در یک نهاد یا سازمان است.
همچنین اطلاع رسانی به کاربران و بررسی های لازم در جهت نظارت بر روند انجام پروسه های آموزشی و ارائه راهبردهای اساسی و عملی در جهت رعایت الزامات قانون در حالت حادث شدن چالش های امنیتی و بررسی های ثانوی در این خصوص از وظایف مسئول بخش امنیت است.
مسئول طراح امنیت
پایهگذاری و طراحی امنیت نیز به واقع یک مسئولیت در سطوح بالا و عالی به حساب میآید. که در واقع یک طراح امنیت مسئولیت ایجاد و حفظ و نگهداری زیرساخت امنیت رایانه ای یک نهاد را وظیفه خود دیده و در جهت انجام آن تلاش می نماید.
لازمه نیل به سمت این موقعیت شغلی به وجود آوردن و داشتن یک طرحواره کلی از الزامات و نیازهای یک نهاد در زمینه امنیت داده است. که در مراحل بعدی قابلیت این را دارد که زیربنای توسعه پروتکل های امنیتی قرار گیرند. طراح امنیت یکی از بهترین و پردرآمد ترین و در عین حال تخصصی ترین مشاغلی است که در این حوزه وجود دارد.
مدیر امنیت
مدیر امنیت در حقیقت یک موقعیت شغلی میانرده محسوب می شود. که وظیفه نظارت بر سیاست های کلی پروتکل های امنیت در زمینه تکنولوژی در یک نهاد و یا سازمان را متقبل شده است. توانایی هایی همچون راهبری و توانایی هایی در زمینه ارتباطی قوی برای موقعیت شغلی مدیر امنیت اساسی و حیاتی است.
مهندس امنیت
مهندس امنیت شبکه، مهندس امنیت اطلاعات، مهندس امنیت سایبری، مهندس امنیت استخدام و مهندس امنیت اطلاعات محرمانه زیر شاخههای این شغل محسوب میشوند. مهندسی امنیت یکی از مشاغل جدید این حوزه است که ارتباط موثری با فناوری اطلاعات برقرار میکند و تقریبا در همه کشورها هم نیاز به آن وجود دارد.
به واقع یک مهندس امنیت نیز مسئولی میارن رده محسوب میشود که مسئولیت ایجاد و نظارت بر نگهداری از پروتکل های امنیتی تکنولوژی داده نهاد یا سازمانی را در اختیار دارد. مهندس امنیت، پروتکل ها را ساختاری مینماید و روش های نوین امنیتی را به بوته آزمون گذارده و در مورد اتفاقات مربوط به حمله و نفوذ به ساختارهای رایانه ای بصورت مداوم پژوهش می نماید و در آخر گزارشی از روند فعالیت های خود را بی واسطه برای مدیر یا مدیران امنیتی میفرستد.
در کنار این ها می توان به موقعیت های شغلی دیگری نیز اشاره نمود که قاعدتا از درجه اهمیت کمتری البته نسبت به موقعیت های شغلی که شرحی بر آنها رفت برخوردار هستند. از جمله این موقعیت های شغلی میتوان به تحلیلکننده بدافزارها، مشاور امنیتی حوزه امنیت داده، کارشناس شناسایی و کشف جرائم سایبری، متخصص یا کارشناس امنیت داده و پاسخگوی حادثه اشاره نمود.
اما بهتر است به چند شغل در حوزه فیزیکی هم اشاره کنیم. تقریبا تمامی فروشگاهها نیازمند مسئول امنیت هستند. اگر هنگام خرید به فروشگاهها دقت کرده باشید بیشتر متوجه وجود این شغل خواهید شد. البته مشاغل دیگری مانند پلیس، مسئول حمل پول و فلزات گرانبها، بادیگاردهای چهرههای سیاسی و فوتبالی و سینمایی و افرادی که وظیفه تامین امنیت جان افراد را بر عهده دارند همگی در این دسته بندی جای میگیرند.
موقعیت های شغلی در حوزه مشاغل امنیتی
در کشور ما علاقهمندان به اشتغال در مشاغل امنیتی می توانند در حوزه های مختلفی چون امنیت سخت، که خود به حیطه های امنیت داخلی و خارجی تقسیم می گردد و یا میتوانند در حوزه هایی که اصطلاحا ذیل بحث امنیت نرم تعریف میشوند فعالیت نمایند، که در سطور بالا شرحی بر آنها رفت.
میزان حقوق و مزایا نیز ابتدا بسته به اینکه در کدام یک از بخش های مشاغل امنیتی فعالیت نموده دارد و سپس میزان تخصص، تجربه، کارآیی و بهره وری نیروها دارد. اما به طور کلی اگر در بخش دولتی فعالیت نمایند ذیل قانون جامع مدیریت خدمات کشوری تعریف شده و دریافتی خواهند داشت و در بخش خصوصی نیز دریافت هایی بین حداقل دستمزد مصوب تا چند ده برابر آن را خواهند داشت.
برای مثال افرادی که مسئول تامین امنیت جان افراد و چهرههای معروف هستند درآمد چند ده میلیونی دریافت میکنند البته گاهی این افراد به استخدام دولت در میآیند و میزان دریافتی آنها به مراتب پایین تر است. در مشاغلی مانند حفاظت فیزیکی در مجتمع های تجاری هم میانگین درآمد حدود دو میلیون تومان است. در مشاغل دولتی مانند پلیس هم که بسته به درجه و جایگاه حقوق افراد مشخص میشود. اما در مشاغلی مانند مهندسی امنیت درآمدها بسیار بیشتر است چرا که شاغلان این حوزه با اطلاعات گرانبها و کار تخصصی تری سر و کار دارند.
در سایر کشور و به خصوص کشورهای بیشتر برخوردار یا توسعه یافته که به نوعی بسیاری از امور را بخش های خصوصی موجود انجام میدهند در هر دو حیطه مشاغل امنیتی سخت و نرم شرکت هایی با این ماهیت وجود دارند. از شرکت های خصوصی تامین امنیت افراد و اشخاص تا شرکت های بزرگ در زمینه حفاظت اطلاعات و داده های فضای سایبری. میزان درآمد این افراد نیاز بسیار بالاتر از متوسط دستمزدهای پرداختی در آن کشورهاست.