آشنایی با مشاغل 2مهارتی

نوشته شده توسط
سارا عیوضی

مهارت از واژه ماهر گرفته شده و می توان آن را توانایی داشتن برای انجام یک کار و یا باهوش بودن هم معنا کنیم.
مهارت ها باید کشف شوند و چه بسا کسانی که مهارت و استعداد آنها کشف نشده و در زندگی خود هیچگاه موفق نشده اند.هر شخصی به طور طبیعی دارای یک سری مهارت هاست ولی مهم این است که در داشتن این مهارت ها و اجرای آنها به موقع و استادانه رفتار شود، زبان بدن،صحبت کردن مفید و مختصر و بدون پرداختن به حاشیه ها،شنونده خوب بودن،آمادگی لازم برای یک بحث یا گفتگو و.... همه مهارت هایی هستند که ما به بهترین نحو ممکن می توانیم آنها را در خود به وجود بیاوریم.مهارت ها و یادگیری مهارت می تواند به هوش و استعداد بستگی داشته باشد، ولی داشتن مهارت ذاتی نیست و می تواند اکتسابی باشد. یادگیری مهارت در همه زمینه ها می تواند مهارت های مختلف دیگری را هدیه بیاورد. از مهم ترین مهارت ها می توان به ارتباط برقرار کردن، قدرت تصمیم گیری، کنترل پذیری خود یا مدیریت صحبت کردن ، انتقال دادن هنر خود،مدل کردن یک موضوع برای حل و درک بهتر آن و حسابگر بودن اشاره کرد. مهارت داشتن این است که اگر مشکلی وجود دارد شما پیشنهادی داشته باشید که شما را از دیگر افراد متمایز کند (پیشنهاد حل مسئله مد نظر است) به نوعی خلاقیت شما همان مهارت شماست. انگیزه یاد گرفتن و آموزش و شور و شوق برای یادگیری، از مواردی هستند که می توان به کسب مهارت در یک شخص امیدوار بود. همه کسانی که مهارت خاصی دارند و در آن زمینه فعال هستند، شک نکنید روز به روز در حال مطالعه و یادگیری هستند، یک سخنران خوب را در نظر بگیرید او چطور می تواند در هر جلسه یا سخنرانی بسیار بهتر و پر قدرت تر از دفعه قبل ظاهر شود، او چطور می تواند با دیگران ارتباط برقرار کند ، او چه هنری دارد که دیگران را فقط به شنونده بودن درگیر می کندو.... بدون شک او هر روز باید مطالعه در مورد سخنرانی داشته باشد، اتفاقات پیرامونش را دنبال کند و.. شاغلان مهارت ها در هر زمینه ای چه فنی چه غیرفنی به خاطر مهارتشان هیچ گاه احساس خستگی نمی کنند و هر روز از دیروز بیشتر از مهارت خود لذت می برند.برای شاغلان مهارت حقوق زیاد مطرح نیست و در بسیاری از موارد دیده شده است که آنها بدون هیچ دستمزدی در حیطه ای فعالیت می کنند. نداشتن مهارت در بسیاری از دانش اموختگان دانشگاهی از جمله مواردی است که کار فرمایان و سازمان های مختلف در استخدام آنها سر باز می زنند. طبق آخرین آمار، تعداد دانشجویان و دانش آموختگان نزدیک به 12 میلیون نفر هست که نزدیک به 6 میلیون نفر از آنها دارای مهارت در حوزه کاری خود نیستند و غیرفعال هستند.
استخدام مشاغل مهارتی
برای مشاهده آگهی های این بخش روی عکس زیر کلیک کنید.
معرفی مشاغل مهارتی
انسان برای انجام هر کاری نیازمند داشتن حداقل مهارت در آن کار را است. نداشتن مهارت کافی نیز نتیجهای جز نداشتن نتیجه مطلوب در کار نخواهد داشت. مهارت در یک تعریف کلی یادگیری انجام یک تخصص در مدت زمان کوتاه تر نسبت به دیگران است. داشتن مهارت با یادگیری از این است. یعنی با یادگیری می توان مهارت را به دست آورد.
تلاش و پشتکار در یادگیری مهارت بسیار مهم است. یادگیری هر مهارتی علم خاص را نیازمند است پس مهارت های یک شب به دست نمی آید و اگر هم زمان کمی برای آنها پایدار نیستند. مهارتها در کل به دو حوزه عمومی و خاص تقسیم شدهاند مهارتهای عمومی مهارت هایی هستند که در هر حوزه کاری نیاز به آن دارد. مانند رهبری ، مدیریت زمان و کار تیمی و هماهنگی که در تمام فعالیت ها باید باشد. مهارت های خاص برای حوزههای تخصصی تر هستند مثلا مهارت گزارش نویسی خوب برای حوزه خبرنگاری بسیار مهم است. اجتماعی هستند که در حوزههای اجتماعی و ارتباطات قرار می گیرند و نوع زندگی خوب و اجتماعی ارتباط با دیگران در حوزه اجتماع و جامعه و مهارت آن را مشخص می کنند.
البته بسیاری مشاغل مهارتی و مشاغل فنی را یکی میدانند که باید بگوییم تفاوتهای بسیار زیادی دارد. هر چند بعضی از مشاغل فنی ممکن است مهارتی باشد اما نمیتوان هر دو دسته شغل را در یک معنا به کار برد. معمولا منظور از مشاغل فنی مشاغلی در حوزه ساخت و ساز و تعمیرات و غیره است اما همانطور که گفتیم برخی از مشاغل مهارتی ممکن است گفتاری و یا نوشتاری هم باشند.
از آن جا که تقریبا همه مشاغل نیاز به مهارت دارند شاید عنوان مهارت برای این مشاغل چندان رسا نباشد اما با این وجود تلاش خواهیم کرد تا در این یادداشت تعریف درستی و چارچوب مشخصی از آن مشاغل ارائه دهیم.
مشاغل مربوط به حوزه مهارتی
مهارتهای انسان در هر حوزه کاری متفاوت است و بنابراین مشاغل مهارتی شامل تمام مشاغل میشود و باید به دسته بندی مهارت ها بپردازیم تا مشاغل مربوط به آن. در دسته بندی مهارت ها و مهارت های نیاز هر شغلی است. اما مهارت هایی هم وجود دارند که به با داشتن آن میتوان به شغلهای بیشتری رسید. اما میشود تقسیم بندی کلی موردی برای مهارت ها کرد که مختلف درون آن قرار میگیرند. این ۱۰ مورد:
مهارتهای حل مشکل
انسان ها همواره در طول زندگی خود با مشکلات اساسی کوچک و بزرگ بسیاری مواجه می شوند یک انسان بازگشت به وضعیت سخت مواجه میشود همواره به دنبال حل کردن آن از طریق راه های مختلف است. از مشکلات کوچک و بزرگ و اجرایی کردن آن تصمیم ها در طول حل مشکل از مهارت حل مشکل است. با داشتن این مهارت که با تمرین و یادگیری به دست می آید می تواند در شرایط سخت راه های برون رفت از مشکل را پیدا کرده و در شغل خود نیز موفق باشید . مدیریت منابع انسانی علوم پزشکی و غیره شغل هایی هستند که از زمینه های این مهارت استفاده می کنند.
مهارت های فنی حرفه ای
انسان فنی همواره دارای شغل است. از زندگی امروزی انسان است انسانی که توانایی ساخت و تعمیر و ترمیم یک فناوری را داشته باشد دارای مهارت فنی و حرفهای است و میتواند در مهندس فنی بسیار موفق بوده و شغل فنی خود را پیدا کند. حوزه های مانند اتومبیل ، برق ، حمل و نقل و غیره داشتن مهارت فنی و حرفهای الزامی است.
مهارت های روابط عمومی
انسان موجودی اجتماعی است و نحوه صحیح رفتار هر فرد ارتباط در هر شعبه و مجموعه مستلزم داشتن یک مهارت مهم به نام روابط عمومی است. کار گروهی در مشاغل مهم است و نبود ارتباط صحیح میان گروه باعث شکست کاری می شود. خاصه در حوزههای مدیریت و منابع انسانی داشتن این مهارت بسیار مهم است.
یکی از مشاغل بسیار مناسب در روزگار ماست. البته فن بیان از دوران کهن مورد توجه بوده است به طوری که سوفیستهای پنج قرن پیش از میلاد به واسطه تدریس همین فنون به مقامهایی دست پیدا میکردهاند و درآمد زیادی هم به دست میاورده اند. با این حال در حال حاضر این موضوع بسیار فراگیر تر شده است.
مهارت های برنامه نویسی کامپیوتر و دانش کامپیوتری
کامپیوتر و رایانه به همه کاره زندگی امروزی انسان تبدیل شده است و بخش های مرتبط با آن فراوان است. کافی است شما دارای دانش کار با کامپیوتر باشید شرکت های مختلف می توانید کار کنید و درآمد نسبتاً خوبی هم داشته باشید. با حرفه ای شدن در دانش کامپیوتر همچنین در عرصه برنامه نویسی شما می توانید به خوبی در این زمینه پیدا کنید. همچنین شرکت های خصوصی و دولتی در حوزه کامپیوتر به شما نیاز خواهند داشت و شما می توانید در آنجا استخدام شوید.
مهارتهای آموزشی
آموزش و پرورش نیازمند هر جامعه است و هر جامعهای که آموزش و پرورش صحیح داشته باشد، موفقیت آن تضمین شده است. نیاز به آموزش صحیح در جوامع امروزه آموزش دهنده ها را در جایگاه خوب شغلی قرار داده است. هر کس که علمی داشته باشد اگر نتواند شغلی مرتبط با آن را پیدا کند میتواند با بهتر کردن مهارت آموزشی خود و یا مشاوره در حوزه علم خود مشغول شود و این شغل مناسب را داشته باشد. معلمی ، تدریس در آموزشگاه های خصوصی یا دولتی همچنین تدریس برای افراد به صورت خصوصی از جنبه های شغلی مهارت آموزشی است.
در حال حاضر افراد زیادی اقدام به یاد گرفتن مهارتهای متفاوت میکنند تا در صورت امکان در مشاغل به صورت پاره وقت فعالیت کنند. درآمد مشاغل مهارتی هم نسبت به بسیاری از مشاغل بسیار زیادتر است.
مهارت های مدیریت مالی
حساب و کتاب و مدیریت اقتصادی نیازمند برنامهریزی صحیح اقتصادی به منظور موفقیت در حوزه است. در علم اقتصاد جدید اگر نتوانید مدیریت مالی داشته باشید حوزه اقتصادی شما دچار شکست خواهد شد. برنامه ریزان مالی ، سرمایه گذاری ، حسابداران با داشتن مهارت مدیریت مالی این مهم را انجام می دهد.
مهارت مدیریت اطلاعات
اطلاعات صحیح و کارآمد و برنامه ریزی بر اساس هم در حوزه اقتصاد همواره لازم هستند. یک مدیر شرکت اقتصادی همواره به دنبال کسانی است که بتوانند اطلاعات موجود را به دست آورده و تحلیل خوبی از آن ارائه دهند و بتوانند بر اساس آن اطلاعات و تحلیل ها برنامه ریزی صحیحی داشته باشد که به موفقیت بیانجامد. با داشتن این مهارت شما می توانید به استخدام شرکت های اقتصادی خصوصی یا دولتی در بیایید.
مهارتهای داشتن از زبان خارجی
جهانی شدن و ارتباط زیاد کشورهای مختلف جهان با یکدیگر باعث این شده است که احتیاج به دانستن زبان خارجی در همه جا و همه مکان ها به یک نیاز مبرم جامعه و افراد تبدیل شود. شما اگر بتوانید با تمرین و پشتکار یک زبان خارجی خوب را به خوبی یاد بگیرید، قادر خواهید بود در ارتباطات اقتصادی نقش مترجم را داشته باشید و همچنین درتجارت با دیگر کشورها در صورت داشتن سرمایه مالی، تجارت خوبی داشته باشید. دانستن زبان خارجی فقط به اینجا ختم نمی شود و با دانستن یک زبان خارجی شما فرصت های شغلی در دیگر کشورها را نیز با سفر با این کشورها خواهید داشت که میتوانید از آن برای پیشرفت و شاغل شدن خود استفاده کنید. همچنین در بخش آموزشی نیز میتوانید زبان خارجی را که یاد گرفتهاید به دیگران آموزش داده و از این طریق کسب درآمد کنید. همچنین شما میتوانید به عنوان یک مترجم یک کتاب خارجی را که همه افراد جامعه نمیتوانند آن را بخوانندف ترجمه کرده و به چاپ برسانید.
مهارت های مدیریت تجارت و بازرگانی
داشتن صرفا یک سرمایه برای یک فعال اقتصادی کافی نیست. مهارت مدیریت و تصمیمگیری برنامهریزی و حل مشکلات در موقعیت های مختلف در حوزه تجارت باعث موفقیت هر چه بیشتر یک بازرگان یا فعال اقتصادی در حوزه بازار و کاری خود می شود. پیش بینی بازار ، اتخاذ تصمیم درست در هنگام بحران و حفظ سرمایه از طریق دانش و مهارت مدیریت تجارت و بازرگانی از مزایای مهارت بازرگانی و تجارت هستند. شما اگر این مهارت را داشته باشید می توانید با سرمایه خود و نحوه صحیح مدیریت این سرمایه به یک فعال اقتصادی موفق تبدیل شده و شغل خود را داشته باشید.
در نهایت مهارتهای که شخصی هستند که خصوصیات فردی مانند صبر یا خوش بینی و... را شامل می شوند می توانند در پیدا کردن شغل یا خود شغل بسیار مفید باشند. نوع دیگری از مهارت ها مهارت های عملیاتی مانند نوشتن، تحلیل کردن، متقاعد کردن و یا مدیریت کردن است که شما از آنها هم می توانید برای شغل مورد نظر خود استفاده کنید.
بنابراین مهارتها میتوانند که از یک زمینه ای برای ورود به شغل شما شوند و از سوی دیگر خود شغلی جدید باشند. با توجه به دسته بندی که ارائه دادیم با عمده مشاغل این حوزه آشنا دید اما باید دید بازارکار این مشاغل به چه صورت است؟
بازارکار و درآمد
عمده مشاغل مهارتی در بازار کار آزاد طرفداران زیادی دارد. به همین دلیل هم افراد مختلف اقدام به یاد گرفتن مشاغل برای ورود به بازارکار آزاد میکنند. چه حوزه فنی، چه مهارت تدریس و چه برنامه ریزی و غیره همه زمینهای را فراهم کردهاند که شما در مشاغل مختلف مشغول به کار شوید.
درآمد شما هم بسته به میزان مهارتی که دارید خواهد بود برای مثال میزان درآمد یک نجار که از شغلهای مهارتی است میتواند ماهانه یک یا ده میلیون تومان باشد و در مشاغل رسمی هم معمولا حقوق ثابتی بیش از دو میلیون تومان برای این گروه شغلی در نظر گرفته شده است.