آشنایی با شغل مدیر مالی

نوشته شده توسط
باجاب

همه شرکتها، موسسات و کارخانههایی که به امر تولید و یا تجارت میپردازند نیازمند مدیر مالی هستند. مدیر مالی به بررسی روندهای مالی در هر شرکت میپردازد و گزارشاتی را در خصوص وضعیت مالی تهیه میکند. این گزارشات در قالبهای مختلف و در بازه زمانی مشخص صورت میگیرد.
هر جایی که گردش مالی وجود داشته باشد یعنی شما با پول و انتقال اعتبار و یا ایجاد اعتبار سرو کار داشته باشید نیازمند فردی هستند تا این امور را به دقت زیر نظر داشته و مدیریت کند. بنابراین مدیر امور مالی در هر مجموعهای برای پیشبرد سیاستهای هر شرکت بسته به نوع آن اقدام به انتخاب استراتژیهایی جهت شفاف کردن امور مالی انجام میدهد.
در گذشته انجام امور مالی چندان پیچیدگی نداشت و با توجه به مشخص بودن جریان مالی در هر مجموعه تنها موضوع حساب و کتاب مطرح بود اما با پیشرفت و توسعه مجموعهها گستردگی و پیچیدگیهایی نیز در این خصوص به وجود آمد. به همین دلیل نیز وقتی از مدیریت مالی سخن میگوییم با یک موضوع نسبتا پیچیده روبرو هستیم و همین موضوع دلیلی شده است تا مدیران اقدام به استخدام مدیر مالی کنند. در یک جمله میتوان گفت مدیر مالی وظیفه ساده کردن معادلات پیچیده پولی و مالی در هر مجموعه را بر عهده دارد.
در این یادداشت تلاش میکنیم تا در خصوص مسائلی که در رابطه با این شغل وجود دارد مسائلی را مطرح کنیم عمده مسائل حول محور وظایف و مهارتهای مدیر مالی خواهد بود و در پایان نیز گریزی به بحث بازار کار و درآمد مدیران مالی خواهیم داشت. بنابراین در بخشای مختلف این مقاله میتوانید پاسخ این پرسشها را به دست آورید. چگونه یک مدیر مالی موفق شویم؟ حقوق مدیر امور مالی چقدر است؟ وظایف مدیر امور مالی چیست؟ در چه مراکزی میتواند مشغول به کار شود؟ تحصیلات مدیر امور مالی چه باید باشد؟ میزان استخدام سالانه در این شغل به چه صورت است؟
وظایف مدیر امور مالی
- تهیه گزارش و صورت حساب مالی از فرآیندهای صورت گرفته در هر شرکت
- شرکت در جلساتی که در خصوص مباحث مالی شرکتهاست
- تهیه گزارشات رسمی جهت ارائه به سازمانهایی چون امور مالیات
- کمک به تامین مالی هر مجموعه
- نظارت بر بودجه و فرآیندهای مالی
اصلی ترین وظیفه مدیر امور مالی را باید تهیه صورت حساب و گزارشات مالی هر شرکت دانست. این صورت حسابها و گزارشات به منظورهای مختلف و همچنین در بازه زمانی مختلفی صورت میگیرد. معمولا مدیر مالی هر ماه از وضعیت شرکت گزارشی تهیه میکند و در پایان سال نیز گزارشات متعددی به منظور ارائه به مدیران و همچنین جهت ارسال به سازمانهای رسمی انجام میدهد. این گزارشات باید حاصل مطالعات و ارزیابی دقیق امور مالی از وضعیت هزینهها و تولیدات یک شرکت و یا خدماتی که انجام میدهد باشد. تا اینجا احتمالا تفاوت چندانی بین حسابدار و مدیر مالی و یا حسابرس و مدیر مالی ندیدهاید اما در ادامه بحث وجوه اشتراک و افتراق آن را متوجه خواهید شد.
مدیر امور مالی وظیفه دارد تا در تمامی جلساتی که در خصوص وضعیت مالی شرکت است حضور داشته باشد. حضور مدیر مالی به منظور آشنایی با سیاستهای شرکت و همچنین ارائه گزارش در خصوص وضعیت مالی است. معمولا مدیران ارشد شرکتها اهداف کوتاه مدت و بلند مدتی مشخص کردهاند که این اهداف نیازمند بررسی دقیق است. مدیر امور مالی چه در رسیدن به این اهداف و چه در تطبیق آن با واقعیت راهنمای خوبی برای مدیران ارشد محسوب میشود.
همواره همه شرکتها را نمیتوان مجموعههای تولیدی در نظر گرفت گاهی بعضی از مجموعهها اقدام به کارهای فرهنگی و آموزشی میکنند بنابراین با تولید سر و کار ندارند. این مجموعهها نیز نیازمند مدیر مالی هستند. در واقع افراد استخدام شده در این مراکز علاوه بر تهیه صورت حسابهای مالی اقدام به تامین مالی برای شرکت هم میکنند. در این موراد میزان کاری که مدیر مالی انجام میدهد بسیار بیشتر است هر چند ممکن است پیچیدگیهای موارد قبلی را نداشته باشد. مدیر مالی در این مورد به بررسی انواع راهکارهایی که میتوان تزریق مالی به شرکت را انجام داد میپردازد و با مدیران خود در خصوص هزینهها و همچنین دریافتیها به صورت مکرر مذاکره و گفتگو میکند.
نکته آخر در این بخش نظارت بر بودجه است. بودجه یکی از اساسی ترین ارکان هر مجموعه است که باعث تدام کارآیی آن میشود در صورتی که نتوان این بودجه را مدیریت کرد در تمامی مراحل کاری شرکت اخلال وارد میشود بنابراین مدیران مالی در ابتدای هر سال در جلسه با مدیران ارشد در خصوص میزان بودجه و همچنین هزینههای جاری شرکت گفتگو میکنند. در برخی از مواقع ممکن است شرکت به دلایلی با مشکلاتی چون کمبود بودجه روبرو شود. یکی از مهمترین وظایف مدیر مالی در حل این مشکلات است و توانایی او در اینجا مشخص خواهد شد.
توانایی و مهارتهای مدیر مالی
- تسلط به برنامههای مختلف حسابداری
- تسلط بر رایانه و امور کامپیوتری
- توانایی تهیه گزارش به شکلهای مختلف
- تسلط در گفتار و فن بیان قوی
- توانایی حل مشکلات و برنامه ریزی
- خلاق در جذب بودجه و تامین مالی
- تسلط بر ریاضی و حسابداری
همانطور که در طول متن هم اشاره کردیم نمیتوان مدیر مالی را تصور کرد که نتواند با برنامههای مختلف حسابداری در روند مالی شرکت شفافیت ایجاد کند به همین دلیل هم معمولا در هنگام استخدام کارفرمایان به این موضوع دقت زیادی میکنند. در کنار این مورد تسلط بر رایانه و شیوه کارکرد آن هم امری بدیهی است که در همه مشاغل ضروری به نظر میرسد.
مدیر مالی علاوه بر موراد فوق باید بتواند گزارشات استانداردی را بر اساس خواسته هر سازمان تهیه کند. یکی از مهمترین این گزارشات برای انجام امور مالیاتی است. اشتباه در تهیه این گزارش نمیتواند صورت بگیرد بنابراین مدیر مالی باید با دقت تمام جزئیاتی که ممکن است در تهیه گزارش دخیل باشند را تهیه کند و همچنین از شیوه تهیه استاندارد هر گزارش بر اساس خواسته مرجع درخواست کننده آگاه باشد.
تحصیلات مدیر امور مالی
با توجه به توضیحاتی که در خصوص مهارتها و وظایف مدیر مالی آوردیم احتمالا متوجه تحصیلات این کار شدید. فارغ التحصیلان حسابداری، مدیرت مالی و اقتصاد میتوانند برای کار در این شغل اقدام کنند. تقریبا این گروه در حین تحصیل با تمام مهارتهای مورد نیاز این رشته آشنا خواهند شد بنابراین کار سختی برای انجام امور مالی شرکتها نخواهند داشت.
این رشتهها در حال حاضر در دانشگاههای تهران، شهید بهشتی، علم و صنعت، علامه طباطبایی، خوارزمی، شیراز، اصفهان، فردوسی مشهد، یاسوج، تبریز، شهید چمران اهواز، یزد، باهنر کرمان و سایر مراکز دانشگاهی در کشور تدریس میشود.
در کنار این موسسات رسمی آموزشگاهها نیز بسیاری از نرمافزارهای موجود برای ورود به این رشته را ارائه میدهند که میتواند شما را از لحاظ فنی برای ورود به این کار آماده کند.
بازار کار و وضعیت استخدامی مدیر مالی
در حال حاضر بانکها، شرکتها، موسسات دولتی و خصوصی، نهادهای مختلف، کارخانهها و حتی کارگاهها اقدام به استخدام مدیر مالی میکنند. در صورتی که در این کار مهارت داشته باشید و همچنین مدرک معتبری در این حوزه دارید نباید چندان نگران فرصت شغلی باشید چرا که بیشتر فارغ التحصیلان توانسته اند به فرصتهای شغلی خوبی در حوزههای مختلف روبرو شوند.
بر خلاف بسیاری از رشتهها در این رشته کارهای دولتی و غیر دولتی بسیار زیاد هستند و با توجه به علاقه افراد و همچنین برنامه ریزی که انجام داده اند میتوانند محل مناسبی جهت اشتغال پیدا کنند. آگهی استخدام بانکها را اگر دنبال کرده باشید تعداد زیادی نیرو در سال جذب میکنند و مشاغل غیر دولتی نیز سالیانه دهها هزار نفر در این حوزه استخدام میکنند.
فرصتهای شغلی معمولا در کلان شهرها بسیار بیشتر است و افرادی که در این نقاط زندگی میکنند شانس بیشتری برای ورود به بازار کار دارند. بر اساس گزارشات شهرهای تهران، اصفهان، تبریز، مشهد، همدان و شیراز تعدا بالایی استخدامی در این حوزه دارند.
در خصوص درآمد هم باید از تنوع زیاد صحبت کرد چرا که برخی مدیران مالی نزدیک به دو میلیون تومان حقوق دریافت میکنند در حالی که عدهای بیش از پنج میلیون تومان در ماه درآمد دارند. میزان درآمد در این رشته بستگی به مهارتها و همچنین جایگاهی دارد که شما در این تخصص به دست میآورید.
این یادداشت را با چند توصیه و تاکید خاتمه میدهیم. در صورتی که به دنبال موفقیت هستید این نکات را جدی بگیرید. اول این که تلاش کنید مدرک دانشگاهی شما اعتبار زیادی داشته باشد به همین دلیل در خصوص برترین دانشگاهها در خصوص مدیریت مالی تحقیق کنید. دوم این که در طول تحصیل همواره به فرصتهای شغلی و تواناییهایی که باید به دست آورید بیاندیشید. دوران دانشجویی وقت بسیار مناسبی برای فراگیری انواع نرم افزارها و آشنایی با فرصتهای شغلی است.
سعی کنید به صورت کارآموز حتما مدتی در شرکتها فعالیت کنید. هر قدر هم شما توانایی تئوریک داشته باشید با نیازمند تجربه عملی در این زمینه هستند بنابراین سعی کنید برای خود رزومه مناسبی جمع کنید تا مقدمهای شود برای ورود به بازار کار.
و نکته آخر این که در همه گزارشات و صورت حسابهایی که قرار است تهیه کنید چه صورت آزمایشی و چه به صورت رسمی سعی کنید موارد لازم را بارها بررسی نمایید چرا که گاهی موضوعات پیش پا افتادهای باعث ایجاد مشکل برای شما خواهند شد. در صورتی که این موارد را رعایت کنید حتما از افراد موفق در این کار خواهید شد.