هر آن چه در خصوص نویسندگان باید بدانید

نوشته شده توسط
سارا عیوضی

بی شک یکی از جذاب ترین مشاغل ممکن در حال حاضر را بررسی میکنیم. هر چند عدهای اعتقاد دارند که نویسندگی یک شغل نیست، علاقه یا حرفه است اما کماکان باید این افراد را به صورت مستقل تحت عنوان شغلی بسیار خاص در نظر گرفت. در گذشته نویسندگان معمولا افراد محدودی بودند که خود توانایی تولید علم داشتند و کسانی که تقریر می پرداختند به عنوان یک نویسنده محسوب نمیشدند اما در حال حاضر حوزه کاری نویسندگان بسیار وسیع شده است و علاوه بر نوشتن کتاب، مقاله نویسان و بسیاری از افراد دیگر را نیز میتوان نویسنده محسوب کرد.
بنابراین در یک تعریف کلی هر کس که علاقه به نوشتن داشته باشد و مطالبی که از طرق مختلف به دست آورده را نگارش کند، میتوانیم او را نویسنده محسوب کنیم. نویسندگی در حال حاضر علاوه بر کتابها و مقالات در روزنامهها و ژورنالهای معتبر و همچینین تولید کنندگان محتوای متنی در فضای مجازی نیز اطلاق میشود.
احتمالا بسیاری سوالاتی در خصوص اصول نویسندگی، توانایی و مهارتهای یک نویسنده خوب، درآمد نویسندگان و حوزه کاری آنان داشته باشند. در این یادداشت تلاش می کنیم در کنار همه این موارد توضیح دهیم که چگونه میتوانید آثار خود را چاپ کنید و در چه مراکزی مشغول به کار شوید.
استخدام نویسنده تولید محتوا
برای مشاهده تمام آگهی های این بخش روی عکس زیر کلیک کنید.
اصول نویسندگی و مهارتهای مورد نیاز
نویسنده خوب باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟ قضاوتهای زیادی در خصوص نویسندگان معمولا صورت میگیرد و برخی عدهای را نویسنده خوب، فوق العاده، عادی و یا ضعیف میدانند. تمام این موارد معمولا بر اساس رعایت یا عدم رعایت اصول نویسندگی صورت میگیرد. در ادامه یادداشت مهم ترین اصول نویسندگی را بررسی میکنیم.
خلاقیت مهم ترین اصل نویسندگی است. نویسنده خوب آن است که بتواند از هستها فرا رود و چیزی را مطرح کند که دیگران تونایی مطرح کردن آن را ندارند و یا در گذشته نتوانستهاند آن را مطرح کنند. تکرار مطالب دیگران شما را تبدیل به نویسنده خوبی نخواهد کرد و احتمالا مورد سرزنش دیگران نیز قرار خواهید گرفت. اما چگونه باید خلاق شد. خلاقیت از رهگذر مطالعه بیشتر و تفکر در باب موضوعات مختلف میگذرد. نمیتوان بدون آن که مطالعه کرد امیدوار بود که میتوان مباحث جدیدی را طرح کرد و از طریق تفکر و اندیشیدن در مباحث مورد مطالعه نیز میتوان مطالب جدید و خلاقانهای طرح کرد.
اصل دوم در نویسندگی به اصطلاح قلم خوب داشتن است. هر چه به زیبایی بیشتری یادداشتها و مطالبتان را نگارش کنید استقبال بیشتری نیز از آن خواهد شد. از آن جا که برای بسیاری مطالعه کار راحتی محسوب نمیشود معمولا به سراغ نویسندگانی میروند که قلم جذابی دارند. اما چگونه میتوان قلم خوبی داشت؟ تسلط بر ادبیات مهم اصل در این زمینه محسوب میشود. یک نویسنده خوب باید بخشی زیادی از ادبیات را مطالعه کرده باشد تا بتواند با دایره واژگاه قوی کار نگارش را انجام دهند.
اصل سوم در نویسندگی ساختار مناسب برای هر نوشته است. یک نوشته خوب چه کوتاه باشد و چه طولانی باید ساختار مشخصی داشته باشد. نمیتوان به صرف این که در خصوص یک مسئله مثلا اقتصادی بحث میکنیم تمام مباحث اقتصاد را طرح کنیم و از هر سوی سخن بگوییم بلکه باید چارچوب و واحد خاصی در نظر گرفته شود.
اصل چهارم استفاده از منابع معتبر است. معمولا نویسندگان کتابها و یا مقالات بیشتر به این موضوع توجه دارند. هر چه مطالب علمی تر باشند و رفرنسهای معتبری داشته باشند کمتر مورد انتقاد قرار می گیرند. استفاده از منابع معتبر به معنای استفاده از منابع دست اول است. منابع دست اول معمولا مورد اقبال متخصصان و اندیشمندان هستند بنابراین همین که بدانند شما این مطالب را مطالعه کردهاید و به آن اشراف دارید کافی است تا خوانندگان و مخاطبان زیادی به دست بیاورید.
اصل پنجم در نویسندگی جلوگیری از پر نویسی است. مخاطبان معمولا چه در کتابها و چه در مقالات و یا سایتها علاقه چندانی به مطالعه مطالب طولانی ندارند. خصوصا اگر طولانی بودن به شکل پر نویسی باشد. بسیاری از افراد برای این که بیشتر نوشته باشند شروع به تکرار مطالب خود میکنند، آن هم نه به گونه ای خلاقانه. مخاطبان معمولا از چنین نویسندگانی متنفر هستند.
اصل ششم مخاطب شناسی است. یک نویسنده خوب میداند که برای چه کسی مینویسد. برای مثال اگر میخواهید یک مطلب اقتصادی بنویسید دقت داشته باشید که برای چه کسانی باشد. مثلا آیا مقالات شما برای متخصصان نوشته میشود و یا برای عامه. برای اساتید دانشگاه مینویسید یا همکاران و همکلاسیهای خود.
اصل هفتم در نویسندگی معنا دار بودن متن است. لطفا در متن هدف خاصی را دنبال کنید. برای مثال اگر قصد دارید یادداشتی در خصوص نقشه کشی بنویسید به نیاز مخاطبان توجه کنید و با توجه به آن مطالبی را طرح کنید به عبارت بهتر هدف شما در اینجا ارائه مطالب کاربردی برای مخاطب باشد و یا اگر قصد دارید در جهت انتقاد بنویسید از طرح هر گونه مطلب اضافی خود داری کنید و فقط به هدف و نوشتن در این راستا فکر کنید.
اصل هشتم در نویسندگی بازنویسی است. البته بازنویسی نه به این معنا که مطالب دیگران را بنویسید بلکه سعی کنید یک مطلب را چندین و چند بار بخوانید و اصلاح کنید. هر بار که یادداشت خود را می خوانید ممکن است نیاز باشد تا اصلاحاتی در آن صورت دهید. و یا حتی ممکن است بعد از مدت کوتاهی به نظرات جدیدی نیز دست پیدا کنید که لازم باشد آنها را نیز اضافه کنید و یا مورادی را حذف کنید.
اصل نهم ویرایش کردن متن است. به ویراستار بیش از هر چیزی اهمیت دهید. بسیاری ابتدای متن شما را مطالعه میکنند اما چون اشتباهات ویراستاری متعددی میبینند از خواندن آن منصرف می شوند. ویراستاری خوب در واقع یک تبلیغ برای شما و نشان از سواد و تسلط شما بر مباحثتان دارد. در صورتی که توانایی دارید تلاش کنید خودتان مطالب را ویرایش کنید. در غیر این صورت از ویراستاران حرفه ای استفاده کنید و بعد از ویرایش خود نیز چند بار مطلبتان را بخوانید. این نکات خصوصا در نگارش کتاب و مقالات بسیار اهمیت دارند که معمولا هم متاسفانه جدی گرفته نمیشوند.
آخرین اصل نویسندگی تناسب است. تناسب به این معناست که هر نویسندهای باید موضوعاتی که در خصوص آنها می نویسد را در نسبت با سایر موضوعات بسنجد برای مثال نمیشود فصل اول مقاله شما یک صفحه باشد فصل بعد بیست صفحه. و یا این موضوع در پاراگرافها نیز صادق است. حین پاراگراف نویسی نیز به طول هر پاراگراف توجه داشته باشید.
حوزه کاری نویسندگان
نویسندگی را می توانید به عنوان یک حرفه و شغل مستقل در نظر بگیرید و هم میتوانید آن را در کنار کاری که انجام میدهید دنبال کنید برای مثال اگر شما مدیر مالی یک شرکت هستید میتوانید مطالبی در خصوص وضعیت مالی هر شرکت و یا به طور کلی در خصوص شرایط اقتصادی بنویسید و حتی اگر مدیر موفق و توانایی باشید میتوانید کتابهایی در خصوص نحوه کسب موفقیت بنویسید.
در حال حاضر این کار معمولا توسط استاتید دانشگاهها صورت میگیرد که معمولا در حوزه تخصصی خود چه در روزنامهها، چه در مقالات و چه در کتابها یادداشتهایی را ارائه میدهند. بنابراین نویسندگی میتواند یک حرفه و یا شغل دوم هم برای شما باشد و زمینه پیشرفت در کارتان را فراهم آورد.
اما برای بسیاری نویسندگی شغل اول است. در حال حاضر محققان و پژوهشگرانی هستند که یافتههای خود را در قالب کتاب و مقاله ارائه میدهند و از این طریق کسب درآمد میکنند. بسیاری از دانشجویان نیز به دلیل نیاز مالی که دارند به نویسندگی مشغول شدهاند و هم زمینه پیشرفت خود را فراهم میآورند و هم درآمد نسبتا خوبی نصیب آنان خواهد شد.
شاید این پرسش طرح شود که در کجا مشغول به کار شویم؟ کافی است سری به سایتهای کاریابی بزنید و عنوان نویسنده را جستجو کنید، با آگهیهای بسیار زیادی مواجه خواهید شد. بسیاری از موسسات اقدام به استخدام نویسنده برای نگارش کتاب میکنند. بسیاری نیاز به تولید محتوای متنی برای سایت و یا نشریات خود دارند و در کنار اینها موسساتی نیز به کارهای پژوهشی مشغول هستند و همواره از نویسندگان استقبال میکنند.
در صورتی که قصد دارید به صورت مستقل هم فعالیت کنید ابتدا باید نمونه ای از یادداشتها و مطالب خود را در جایی چاپ کنید تا مخاطبانی پیدا کنید برای مثال یک کتاب خوب بنویسید و برای چاپ آن اقدام کنید در این صورت ناشران زیادی برای فعالیت با شما تمایل نشان خواهند داد.
مدرک تحصیلی و میزان درآمد
برای یک نویسنده هیچ محدودیتی نمی توان قائل شد چرا که نویسندگی نیاز به مدرک تحصیلی خاصی ندارد. همه افراد در صورتی که اصول فوق را رعایت کنند میتوانند وارد حوزه نویسندگی شوند. البته هر فردی باید وارد حوزهای شود که در آن تخصص کافی را داشته باشد مثلا نمیتوان زمین شناسی خواند و نویسده کتب اقتصادی شد. اما نمیتوان هم ادعا کرد فقط محصلان اقتصاد در این زمینه صاحب نظر هستند چرا که ممکن است بسیاری از فارغ التحصیلان علوم اجتماعی نیز در این زمینه تخصص داشته باشند.
نویسندگی در حال حاضر درآمد چشمگیری ندارد. بسیاری از نویسندگان کتاب معتقدند که نه تنها سودی دریافت نمیکنند، بلکه هزینه زیادی نیز برای چاپ یک اثر پرداخت میکنند. اما این موضوع بیشتر برای افرادی است که به نویسندگی به عنوان یک علاقه مینگرند چرا که بسیاری از نویسندگانی که کتب آنها مورد استقبال قرار می گیرد درآمدهای چند ده میلیونی نیز ممکن است دریافت کنند.
از سوی دیگر بسیاری از روزنامهها حاضرند در ازای مطالب کوتاهی مبالغ قابل توجهی به نویسندگان دهند. بسیاری از سایتها نیز که اقدام به استخدام نویسنده میکنند حقوق خوبی برای این کار در نظر گرفته اند