آشنایی با شغل مربی مهد کودک

نوشته شده توسط
سارا عیوضی

مهد کودکها جهت آمادگی کودکان برای ورود به مقاطع تحصیلی بالاتر تاسیس شدهاند. بسیاری از خانواده ها جهت تسریع در فرایند یادگیری کودکان و همچنین آشنایی با فعالیت های گروهی و اجتماعی و نیز گذران دوران کودک در یک محیط مناسب فرزندان خود را به مهد کودک می فرستند.
با توجه به خطراتی که در دنیای کنونی در فضای مجازی و حقیقی کودکان را تهدید میکند شاید بهترین تصمیم برای دور کردن کودکان از خطرات و همچنین تقویت حافظه و یادگیری کودکان نیز همین مهدکودک ها باشد. مربی مهد کودک با توجه به ضرورت های بالا وظایفی را برعهده دارد. بسیاری از افراد برای ورود به یک شغل مناسب و یا به دلیل علاقه ای که نسبت به کودکان دارند وارد این حوزه می شود.
بنابراین احتمالا بسیاری از آنها علاقهمند هستند تا شرایط ورود به این کار، وظایف مربی مهدکودک و حتی در آمد و مزایایی که در این شغل وجود دارد را به خوبی بدانند. در این یادداشت به تفصیل در خصوص شرایط و وظایف مربی مهدکودک، استخدام مربی مهد کودک و همچنین میزان درآمد این افراد بحث خواهیم کرد.
استخدام مربی مهد کودک
برای مشاهده تمام آگهی های این بخش روی عکس زیر کلیک کنید.
یکی از پرسش هایی که همواره ممکن است پیش بیاید در خصوص اجباری و اختیاری بودن مهدکودک و دوران پیش دبستانی است. از لحاظ قانونی ورود به دوران ابتدایی نیازی به گذراندن دوران مهد کودک ندارد هر چند که در برخی از کشورها این دوره الزامی است. مباحثی نیز حول الزامی کردن این دوران در کشور ما شکل گرفته است که بنظر در حال حاضر چندان جدی نیست. بنابراین باید بین آنچه ضروری است و آنچه الزامی است تفکیک قائل شویم با توجه به خطراتی که کودکان را در خانه تهدید میکند و همچنین مشغله کاری والدین حضور کودکان در یک محیط سالم مانند مهد کودک ضروری است اما الزامی در کار نیست.
چگونه می توان مربی مهد کودک شد؟
بسیاری از علاقمندان تلاش میکنند وارد این شغل جذاب شوند. دنیای زیبای کودکان شاید به معنای فرار از دنیای آهنین معاصر و غرق شدن در صداقت زیبایی کودکان باشد. بنابراین می توان گفت به داوطلبان این شغل وعده شغلی جذاب و شیرین و البته حساس داد.
. مربی مهد کودک باید دارای کارت مربیگری باشد با توجه به مصوبات موجود در این حوزه مهدکودکها زیر نظر بهزیستی فعالیت می کنند. تقریباً دوره ساده ای برای دریافت کارت مربیگری وجود دارد. از چند طریق می توان کارت دریافت کرد. اول آن که بسیاری از افراد مدارک لیسانس روانشناسی دارند و یکی از مشاغلی که برای آنان در نظر گرفته شده است حضور در مهد کودک ها و تاسیس مهد کودک جدید است. فارغ التحصیلان روانشناسی که قصد ادامه تحصیل ندارند می توانند با مدرک کارشناسی خود اقدام به دریافت کارت مربیگری کنند.
اما شرایط آسان تری نیز برای علاقمندان این کار در نظر گرفته شده است. افرادی که علاقمند هستند میتوانند با ارائه مدرک دیپلم و گذراندن دوره های مربیگری و آموزش برخی موارد درسی که در ارتباط با برخورد کودکان و فنون یاددهی است، از مراکز جهاد دانشگاهی و یا بهزیستی کارت مربیگری دریافت نمایند. عمده دروسی که مربی مهد کودک باید آنها را بگذراند در خصوص روانشناسی کودکان، فنون تدریس و همچنین مسائل دینی و اخلاقی است.
در هر دوره آموزشی علاقمندان می توانند با مراجعه به بهزیستی مدارک و اطلاعات خود را تحویل دهند و در کلاس های آموزشی این دوران شرکت نمایند. پس از پایان هر دوره از علاقهمندان آزمون گرفته خواهد شد در صورتی که نمره لازم را کسب کنند برای آن ها کارت مربیگری صادر می گردد.
وظایف مربی مهد کودک
شاید بسیاری معتقد باشند که مربی مهدکودک شدن بسیار آسان است و بیشتر گذران اوقات با بچه ها باشد اما در جهان به این مسئله حتی بیش از معلمان و استادان دانشگاه توجه می کنند چرا که کودکان در سنینی قرار دارند که شخصیت آنها، تفکرشان و دیدگاه آنان نسبت به محیط پیرامون خود شکل میگیرد و در صورتی که اختلالی در این فرایند پیش بیاید آسیب های جبران ناپذیری در آینده به سراغ کودکان خواهد آمد و احتمالاً کودکانی که به این شکل پرورش یابند در آینده نیز سهمی در پیشرفت جامعه نخواهد شد و حتی در قالب اختلالاتی چون پرخاشگری می تواند خطرات و تهدیدهای برای جامعه ایجاد کنند. بنابراین مربی مهد کودک نباید به دلیل کودک بودن تمام رفتار آنها را نادیده بگیرد و یا از انجام مسئولیت هایش پزهیز کند. بسیاری فکر میکنند چون با سوژه ای سرو کار دارند که چندان درکی از نظم و برنامه ندارد صرف سرگرم کردن آنها به هر کاری وظایف یک مربی را برطرف خواهد کرد. اما یک مربی حرفه ای با علم به اصول تربیتی و روانشناسی باید تلاش کند به روند رشد کودکان جهت مناسبی دهد.
ملموسترین وظیفه مربی مهد کودک آموزش است. معمولاً کودکان در مهدکودک ها شیوه های خواندن و حفظ کردن شعر، قرآن و همچنین آموزشهای ابتدایی زبان های خارجه را می بینند. بنابراین مربی مهد کودک باید قادر باشد با اتخاذ یک شیوه تدریس صحیح به فراگیری این سه موضوع کمک کند. در بسیاری از کشورهای جهان گزارشاتی به صورت مرتب از مهد کودک ها در خصوص افراد دریافت میشود تا میزان و حوزه استعداد آنها در زمینه های مختلف مورد سنجش قرار بگیرد و حتی بسیاری از این گزارشات جهت حل کردن و یا جلوگیری از بروز اختلال در دوران کودکی مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین شایسته ایت تا مربی مهد کودک به این موارد آشنا باشد و در صورتی که چنین اصولی در مراکز پیش دبستانی و مهد کودک ما وجود نداشته باشد هم، خودشان دست به نوعی نوآوری برای افزایش کیفیت کارشان بزنند.
ایجاد خلاقیت برای کودکان؛ احتمالا عمده وقت کودکان در مهد کودک ها به بازی کردن و سرگرمی می گذرد. مربی باید این توانایی را داشته باشد که نوع بازی بچه ها را به گونه ای ترتیب دهد که بتوانند خلاق باشند. معمولا بسیاری آنان را تشویق به انجام بازی های مثل تکمیل کردن پازل، ساخت مجسمه با خمیر و سرگرمی های دیگری نظیر نقاشی می کند. ذهن کودک در این دوران بیش از هر دورهای آمادگی فعالیت و یادگیری دارد در صورتی که کودکان به فعالیت، پرسش و چالش در این دوران اهمیت زیادی بدهند میتوان امیدوار بود این روند در آینده هم استمرار داشته باشد. بنابراین در صورتی که آنها در همان فضای کودکانه خود در موقعیت هایی قرار دهیم که وادار به خلاقیت شوند وظایف یک مربی مهد کودک را به بهترین نحو به انجام رساندهایم.
با توجه به اینکه کودکان بیشتر وقت خود را در مهد کودک و در حضور مربی میگذرانند، شاید مربی بیشتر از والدین نسبت مشکلات، بیماری و اختلالات آنها آگاه باشد. بنابراین مربی باید به رفتار کودکان توجه ویژه داشته باشد و در صورت مشاهده مشکلاتی در جریان رشد کودک برای حل این مشکلات اقدام کند و تذکرات لازم را به خانواده کودک دهند. بسیاری از کودکان در سنین 3-6 سال دچار مشکلاتی در تغذیه، رشد، بینایی، شنوایی و حتی اختلالاتی در انجام برخی امور ساده میشوند. کودکی که بخش عمده کارهای خود را در مهد کودک انجام میدهد احتمالا نه وقت و نه امکان انجام این کارها را نزد والدینش پیدا میکند بنابراین مربی مهد کودک باید توجه ویژه ای به رفتار روزمره کودکان داشته باشد.
درآمد مربی مهد کودک
نمی توان درآمد ثابتی را برای مربیان مهد کودک در نظر گرفت. پایه حقوق مربیان همان حداقل حقوق وزارت کار است، اما درآمد آن ها به مراتب میتواند بیشتر هم باشد. مهمترین عامل در درآمد و پرداخت دستمزد مربیان مهدکودک میزان رضایت مدیران و خانوادهها و میزان ارتباطی است که کودک با مربی برقرار میکند. بسیاری از مربیان با خلاقیتی که دارند به راحتی با کودکان رابطه برقرار میکنند و حتی به مثابه عضوی از خانواده او در میآیند. البته مربی باید تلاش کند که کودک از لحاظ عاطفی چندان به او وابسته نشود چرا که احتمال تغییر مربی یا تغییر مهد کودک توسط خانواده ها همواره وجود دارد و ممکن است کودک از لحاظ عاطفی دچار اختلالاتی شود. اما بهرحال رضایت کلید واژه مهمی در تعیین میزان حقوق و درآمد مربیان مهد کودک است.
برخی از مربیان مهدکودک در شهر های بزرگ بیش از ۴ میلیون تومان در ماه درآمد دارند که همان طور که گفتیم این میزان درآمد بسته به میزان خلاقیت و تخصص مربی و همچنین ساعت کاری آنها می تواند متغیر باشد.
در خصوص بازار کار مربیان نیز می توان نمره قابل قبولی به این حوزه داد. اگر تعداد کودکان را در نظر بگیریم شاید بهتر متوجه بازار کار مهد کودک و پیش دبستانی ها شوید. حداقل به میزان نمی از معلمانی که در مدارس ابتدایی تدریس می کنند باید مربی مهد کودک وجود داشته باشد.
با توجه به اینکه خانواده ها علاقه مند هستند تا کودکان در چنین محیط های رشد پیدا کنند نیاز زیادی به مربیان وجود دارد و در صورت علاقه و توانایی افراد میتوانند وارد این حوزه ها شوند.
به طور کلی مربی مهد کودک علاوه بر اینکه شغل بسیار جذابی است، حساسیت هایی نیز در بر دارد که مربی باید آن را در نظر بگیرد و از آنجا که ورود به این شغل بسیار کار ساده ای است تقریبا همه افراد می توانند داوطلب این کار باشند اما با توجه نکته سنجی هایی که لازم است هر کسی نمیتواند در این شغل موفق باشد مگر این که به اصولی که گفتیم پایبند و مهمتر از آن به شغلش علاقمند باشد.