هر آنچه درباره مدیر مهد کودک لازم است بدانید

نوشته شده توسط
سارا عیوضی

مدیر مهدکودک فردی است که وظیفه اداره و برنامه ریزی های لازم برای برگزاری دوره های مختلف مراکز مهد کودک و پیش دبستانی را بر عهده دارد. مهد کودکها در دهه اخیر به سرعت در حال گسترش هستند و پیشبینی میشود که در آینده نزدیک تعداد آنها به بیش از ۲۵ درصد کل مدارس دایر در کشور هم برسد.
با توجه به گسترش روزافزون این مراکز بسیاری علاقمند هستند تا در خصوص وظایف مهدکودکها، وظایف مدیر مهدکودک، نحوه تاسیس مهد کودک و همچنین میزان درآمد آن اطلاعاتی به دست بیاورند. به همین دلیل در این مقاله به تفصیل موضوعات مختلف پیرامون مهدکودک ها را توضیح خواهیم داد.
استخدام مربی مهد کودک در تهران
برای مشاهده تمام آگهی های این بخش روی عکس زیر کلیک کنید.
وظایف مدیر مهد کودک
همانطور که از نامش پیداست مسئولین مهد کودک با بچه ها و کودکان خردسال سر و کار دارد که به دلایل مختلفی به مهد کودک آمده اند. بسیاری از خانوادهها چون نمیتوانند در طول روز از فرزندان خود نگهداری کنند آنها را به صورت تمام وقت به مهد کودک میسپارند. عده ای نیز برای یادگیری و قرار گرفتن کودک در یک محیط سالم مهدکودک ها را انتخاب میکنند به طور کلی مهدکودکها پنج وظیفه عمده دارند:
1- تعلیم و تربیت کودکان 2- کمک به فرایندهای یادگیری 3- کشف استعداد و پتانسیل های کودکان 4- ایجاد فضای سالم برای گذران اوقات کودک 5- آموزش تعاملات اجتماعی و کار گروهی.
عمده وظایف مهدکودک ها در همه موارد خلاصه میشود برخی وظایف دیگری چون شناخت اختلالات و مشکلات کودکان را نیز از وظایف اخلاقی مسئولین یک مهدکودک حرفه ای به شمار می آورند. کودک باید علاوه بر یادگیری مقدماتی برخی امور جهت آمادگی برای حضور در مقاطع تحصیلی، فضای سالمی برای گذران اوقات خود داشته باشد این فضا چه از لحاظ فیزیکی و چه از لحاظ هنجاری باید مناسب حال او باشد.
در عین حال این دوران برای کودک تمرین تعاملات اجتماعی و کارگروهی نیز محسوب میشود. کودکان برای اولین بار در این مراکز وارد اجتماع میشوند. آداب عرفی برخورد هر چند ابتدایی باشد باید به صورت جدی به آنها آموزش داده شود چرا که تجربه نشان میدهد رفتار کودکان در آینده تا حد زیادی تابع آموزشهایی است که در این دوران میبینند.
از سوی دیگر بسیاری از خانواده ها علاقمند هستند تا استعداد کودکانشان در همین اوایل زندگی مشخص شود تا بتوانند برنامه ریزی دقیقی برای علاقهها و همچنین استعداد آن ها داشته باشند. بیشتر کودکان در همین سنین استعدادهای خود در ورزش، هنر، موسیقی و سایر موارد نشان میدهند. بنابراین مهد کودک میتواند یک مکان مناسب برای برای استعدا یابی هم به حساب آید.
وظایف مربی مهد کودک
1- به کارگیری نیروهای آگاه و متخصص 2- ایجاد محیط مناسب برای فعالیت کودکان و مربیان 3- برگزاری جلسات متعدد بین مربیان 4- ارتباط موثر با نهادها و سایر مراکز مهدکودک 5-مدیریت منابع مالی 6- انسانی برنامه ریزی هدفمند در طول سال 7- برگزاری سمینار و جلسات آموزشی برای کارکنان 8- ارتباط موثر با خانواده ها 9- به حداقل رساندن خطرات احتمالی چه در جریان آموزش و چه از لحاظ مادی
تمام مسئولیتهای حقوقی، فنی و حتی افزایش کیفیت یک مهد کودک بستگی به نوع مدیریت آن محل دارد. در صورتی که مدیر مهد کودک بتواند به طور همزمان بین عناصر مختلف مجموعه خود تعامل ایجاد کند، میتوان انتظار موفقیت را نیز برای آنان در نظر گرفت. عمدتا با توجه به سر و کار داشتن با بچهها مهد کودکها باید چون یک خانواده بزرگ در نظر گرفته شود در غیر این صورت شاید برخورد با تعداد زیاد کودکان چندان هم خوشایند نباشد.
بسیاری از مدیران مهدکودک ها در واقع خود موسسین یک مرکز مهد کودک هستند. به این معنا که افرادی جهت دریافت مجوز تاسیس مهد کودک اقدام کرده اند و پس از آن نیز به عنوان مدیر مشغول به کار شده اند.
موسسین علاوه بر وظایف موسس، وظیفه استخدام کارکنان، تعیین محل مناسب برای مهدکودک ها و همچنین تمدید مجوز فعالیت را بر عهده دارند. معمولا مجوز ها به صورت اعتباری صادر میشود و بهزیستی نیز به طور مرتب عملکرد آنها را مورد ارزیابی قرار می دهد.
موسسین مهد کودک حداقل باید ۲۵ سال سن داشته باشند و در یکی از رشته های روانشناسی، علوم تربیتی، مشاوره و یا دبیری تدریس کرده باشند. حداقل مدرک تحصیلی برای آنان نیز لیسانس می باشد. در حالی که مدرک مربیان با مدرک دیپلم نیز مجور کار میگیرند.
بنابراین هر مربی مهدکودکی لزوما نمی تواند مدیر مهد کودک باشد. هرچند بسیاری از وظایف و مسئولیت های مربی مهد کودک نیز با مدیر مشترک باشد. تفاوت دیگری بین مربی، مدیر و موسس وجود دارد. موسس ممکن است فرد حقیقی یا حقوقی باشد در حالی که مربی و مدیر افراد حقیقی هستند که به واسطه حضورشان در محیط مهدکودک رسمیت پیدا میکنند.
درآمد و حقوق مدیر مهد کودک
درآمد با توجه به نوع فعالیت و مکانی که مدیران در آن فعالیت میکنند، تعیین می گردد. اما به طور کلی میتوان شاخصههای را برای کاهش و افزایش این میزان حقوق در نظر گرفت. میزان شهریه مهدکودک، خدماتی که ارائه میدهند، شیفت و ساعت کاری مهد کودک، میزان کودکانی که در آن جا مشغول هستند و تعداد کارکنان مهمترین متغیرها هستند.
درآمد و حقوق مدیر با توجه به متغیرهای فوق تعیین می گردد، که به توضیح هر یک میپردازیم. میزان شهریه مهدکودک با توجه به چند عامل تعیین میشود. از مهمترین آنها کیفیت مهدکودک است که معمولاً آن را با ستاره مشخص میکنند. مهدکودک های یک ستاره، دو ستاره، سه ستاره و چهار ستاره. هر ستاره نشان از کیفیت مهد کودک است و معمولا مهد کودک های چند ستاره خدمات ویژه ای نیز ارائه میکنند. محیط مناسب مهمترین عامل در تعیین سطوح مهد کودکهاست. امکانات تفریحی و آموزشی عامل مهم دیگری است.
مدیران مهد کودک اگر حداقلی از خلاقیت را داشته باشند میتوانند با هزینههای اندک سطح رفاهی محل را ارتقا دهند و زمینه ارتقا امتیاز و ستاره مرکز مهد کودک را فراهم کنند.
متغیر مهم دیگر ساعاتی است که یک مهدکودک فعالیت میکند. بسیاری از مهدکودک ها تمام وقت هستند مهد کودکهای تمام وقت تقریبا هست ساعت در روز و گاها بیشتر فعالیت دارند. اما برخی پاره وقت اند و در برخی از روزهای هفته فعالیت دارند و تعدادی نیز نیمه وقت می باشند که بین 4تا 6 ساعت خدمات ارائه میدهند.
نکته مهم دیگر در تعیین میزان دستمزد و شهریه، خدماتی است که مهد کودک به کودکان ارائه میدهد. مانند توزیع صبحانه و ناهار و یا بسته های تغذیه. با این حال سازمان بهزیستی هر ساله با تفکیک این موارد شهریه مراکز مهد کودک را مشخص مینماید قاعدتاً هرچه درآمد حاصل از شهری بیشتر باشد در پوز مدیر نیز بیشتر خواهد شد. علاوه بر معیارهای کیفی که آوردیم. بهزیستی بر اساس هر شهر و منطقه نیز مبالغی را تعیین میکند. به همین دلیل هم نرخ شهریه مهد کودک های با کیفیت یکسان در نقاط مختلف شهر تهران بسیار متغیر است. جالب است بدانید این تفاوت گاه به دو برابر نیز میرسد.
در صورتیکه معلمان و کارکنان مهدکودک تعداد محدود و خاصی داشته باشند و محدود به چند نفر عضو فعال باشند، درآمد بیشتری نصیب آنها خواهد شد. البته تعداد کارکنان باید بر اساس تعداد کودکی که پذیرفته میشود تعیین گردد و این موضوع استانداردهای خاصی را میطلبد و به اصطلاح نمیتوان در این مورد صرفه جویی نمود. منظور ما از تعداد خاص مدیریت منابع انسانی است که در طول متن بارها به آن اشاره کردیم.
میزان شهریه هر مهدکودک با توجه به تمامی این متغیرها تعیین میگردد. مدیر مهد کودک وظیفه دارد تا شهریه مصوب کمیته هر استان را به اطلاع خانواده کودکان برساند و حق دریافت مبالغ اضافی را تحت هیچ عنوانی ندارد مگر در موارد خاص.
به طور میانگین میزان شهریه که مدیران مهد کودک باید دریافت کنند در مهد کودک های تک ستاره بین ۱۱۰ هزار تومان تا ۷۰۰ هزار تومان در ماه می باشد، که البته بستگی به مهدکودک و همچنین ساعت کاری هم دارد.
بنابراین مربی مهد کودک هم از لحاظ تحصیلات، هم از لحاظ وظایف و هم از لحاظ میزان دستمزدی که دریافت میکند، با کارکنان و مربیان مهدکودک ها تفاوت آشکاری دارد. مدیر مهد کودک باید در تمام طول روز و ساعتی که مهد کودک دایر است در آن محل حضور داشته باشد. بسیاری مدیر مهد کودک را مسئول امور فنی نیز میدانند بدین معنا که او باید همواره ابزارها و وسایل را مورد ارزیابی و بررسی قرار دهد.
از آنجا که کودکان ممکن است در حین کار و بازی خطراتی برای خود به وجود بیاورند وی باید تلاش کند تا عوامل خطرساز را تا حد ممکن کاهش دهد و یا به طور کلی برطرف نماید. بسیاری از ابزارهایی که کودکان با آن کار میکنند ممکن است دچار شکستگی شود و همین موضوع خطری جدی برای سلامتی آنان باشد. مشکلاتی نظیر اختلال در سیستم سرمایشی و گرمایشی و همچنین اتصلات برقی میتواند جان کودکان را به راحتی به خطر بیاندازد، بنابراین رعایت اصول فنی احتمالا ضروری ترین اصل در این حوزه به شمار بیاید.
مربی مهد کودک همچنین باید به طور مرتب وضعیت مربیان را زیر نظر داشته باشد. گاهی ممکن است مربیان وضعیت روحی مناسبی نداشته باشند و یا حتی رفتار یک سری به طور کلی شایسته نباشد. مدیر ضمن جلوگیری از فعالیت مربیان در این شرایط، خود باید جایگزین موقتی برای آنها باشد و یا باید توانایی و آمادگی این را داشته باشد که به سرعت فردی را جایگزین مربی کند.